2016 AÖL kayıt tarihleri hakkında son dakika açıklamaları gelmeye devam ediyor. Açık Öğretim Lisesi I. Dönem İlk Kayıt Başvuruları 30 Eylül tarihine kadar uzatılmıştı. Kayıt tarihlerine geç kalan vatandaşlar kayıtların uzatılığ uzatılmadığını merak etmeye başladı. Açık Öğretim Lisesine ilk kayıt yaptıracak öğrenci adayı, her yıl belirlenen İlk Sınav Bedeli ödemek zorundadır. 2016 yılında, bir dönem için İlk Kayıt Sınav Bedeli, 40 TL olarak belirlenmiştir. İşte kurumdan yapılan son dakika açıklamaları ve detayları...
Açık Öğretim Lisesi 2016 – 2017 Eğitim Öğretim Yılı I. Dönem İlk Kayıt Başvuru Tarihleri: 22 Ağustos- 23 Eylül 2016 tarihleri arasında yapılacağı açıklandı. Adaylar bu tarihlerin uzatıldığını ve son tarihin 30 Eylül olduğunu kurumun internet sitesi üzerinden öğrendi. Başvuru yerleri olarak adaylara İl ve ilçelerde bulunan Halk Eğitimi Merkezi ile Meslekî Eğitim Merkezi Müdürlükleri gösterildi. Açık Öğretim Lisesine ilk kayıt yaptıracak öğrenci adayı, her yıl belirlenen İlk Sınav Bedeli ödemek zorundadır. 2016 yılında, bir dönem için İlk Kayıt Sınav Bedeli, 40 TL olarak belirlenmiştir. Öğrenci adayı, T.C. kimlik numarası beyan ederek Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası veya Halk Bankasının herhangi bir şubesine giderek MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına, 30 TL ödeyecek ve dekontu muhafaza edecektir. (Not: Halk Bankası ayrıca havale bedeli talep etmektedir.)
1. VE 2. DÖNEM KAYIT YENİLEME TARİHLERİ
İl ve ilçelerde bulunan Halk Eğitimi Merkezi ile Meslekî Eğitim Merkezi Müdürlüklerine başvurarak AÖL – Açık Öğretim Lisesi yeni kayıt başvuru işlemlerini aşağıdaki tarihlerde yaptırabileceklerdir.
Açık Öğretim Lisesi 2016 – 2017 Eğitim Öğretim Yılı 1. Dönem Yeni Kayıt Başvuru Tarihleri 22 Ağustos – 23 Eylül 2016 tarihleri arasında yapılacaktır.
Açık Öğretim Lisesi 2016 – 2017 Eğitim Öğretim Yılı 2. Dönem Yeni Kayıt Başvuru Tarihleri 18 Ocak – 05 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.
AÖL SINAV TAKVİMİ (2016-2017)
I. DÖNEM SONU SINAVLARI 07 - 08 Ocak 2017
2016-2017 Eğitim Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri 20 Ocak - 05 Şubat 2017
II. DÖNEM SONU SINAVLARI 18 – 19 Mart 2017
III. DÖNEM SONU SINAVLARI 01 - 02 Temmuz 2017
KAYIT TARİHLERİ UZATILDI MI?
Binlerce Açık Öğretim Lisesi adayının merakla beklediği ilk kayıt işlemleri geçtiğimiz ay (Eylül) yapıldı. Aadylar başvuru tarihlerinin ne zaman bittiğini bilmedikleri için zamanında başvuru yapamamış ve binlerce kişi tarafından bir mağduriyet oluşmuştu. Kurum tarafından ise yeni kayıtlar/AÖL kayıt tarihlerinin uzatılığ uzatılmadığı merak konusu oldu. Açık Öğretim Lise kayıt tarihleri uzatılmadı. Son kayıt günü 30 Eylül olarak belirtildi.
YENİ KAYIT İŞLEMLERİ
Yeni Kayıt tarihleri, Açık Öğretim Lisesi resmi web sitesinde yayınlanan iş takviminde belirtilen tarihler arasında başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlarımız, Açık Öğretim Lisesine Yeni Kayıt yaptırabilirler. Açık Öğretim Lisesi Yeni Kayıt işlemleri tüm Halk Eğitimi ve Mesleki Eğitim Merkezlerince yapılmaktadır. Yeni kayıt için aşağıda sıralanan evrakları tamamlayanlar ilan edilen Yeni Kayıt tarihleri arasında bölgelerinde bulunan en yakın irtibat bürosuna başvurarak kayıtlarını yaptırabilirler. Yeni Kayıt işlemleri için aşağıda sıralanan 3 adımı takip ediniz.
İLK ADIM: Açık Öğretim Lisesine yeni kayıt yaptıracak öğrenci adayı her yıl belirlenen yeni kayıt katılım bedelini ödemek zorundadır. 2016 yılında bir dönem için Yeni Kayıt katılım bedeli 40 TL.'dir. Bu bedelin; 30 TL.'sini Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası veya Halk Bankasının (Halk Bankası ayrıca havale ücreti talep etmektedir) herhangi bir şubesine T.C. Kimlik numaranızı beyan ederek Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, MEB Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına , ödeyiniz ve dekontunu muhafaza ediniz.
İKİNCİ ADIM: Yeni Kayıt ücretini yatırdığınıza dair dekont ve "Yeni Kayıt Başvurusu İçin Gerekli Evraklar" başlığı altında yer alan durumunuza uygun maddede belirtilen belgeler ile birlikte bulunduğunuz yerdeki irtibat bürosuna gidiniz. Açık Öğretim Lisesi Yeni Kayıt iş ve işlemlerini yapmak üzere görevlendirilen İrtibat Büroları listesi için buraya tıklayınız. Bu aşamada nüfus kayıt bilgileriniz, adresiniz, resminiz, getirdiğiniz belgelere(tasdikname, diploma, denklik belgesi vb.) ait bilgiler Açık Öğretim Lisesi Bilgi sistemine kaydedilir, öğrenci numaranız ve geçici şifreniz oluşturulur. İrtibat Bürosu , sisteme kaydedilen bilgilerin bir nüshasını da tarafınıza verir.
ÜÇÜNCÜ ADIM: Öğrencilik durumunuz Aktif hale geldikten sonra, size verilen öğrenci numarası ve şifrenizle sisteme girip derslerinizi seçmelisiniz.
KİMLER KAYIT YAPABİLİR?
İlköğretim okulu/ortaokul mezunu olanlar. Bakanlığımıza bağlı veya diğer bakanlıklara bağlı ortaöğretim düzeyindeki genel lise ve Meslek Liselerinden ayrılanlar. Astsubay hazırlama okulları, askeri ve polis okulları, anadolu öğretmen liseleri, sağlık meslek liseleri, anadolu güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, sosyal bilimler liseleri, askeri liseler, anadolu lisesi türü okulların fen liseleri alanı programı uygulayan liselerden ayrılanlar, resmî ve özel anadolu liseleri, yabancı dil ağırlıklı liseler, sağlık meslek liseleri ve fen liselerinden ayrılanlar. Açık Öğretim Lisesine veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıtlı ancak öğrencilik durumu Silik olanlar, ya da Açık Öğretim Lisesinden veya Mesleki Açık Öğretim Lisesinden tasdikname alanlar. Yurt dışında öğrenim görmüş olup, İl Milli Eğitim Müdürlükleri ya da Yurt Dışındaki Eğitim Ataşeliklerinden Denklik Belgesi alanlar.
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ MEZUNİYET ŞARTLARI
Açık Öğretim Lisesi (Alan Yok) Mezuniyet Şartları. Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması, Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması, Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması, Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması,
AÖL KREDİ SİSTEMİ
Müfredat programında belirtilen derslerin haftalık ders saati sayısı o dersin kredisini ifade eder. (Örneğin; DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ 3 dersinin haftalık ders saati 1’dir, kredisi de 1’dir). Öğrenciler, başardıkları derslerin kredilerini kazanmaktadırlar.
Toplam Kredi: Öğrencinin tasdikname/denklik belgelerinde getirdiği derslerin kredileri ile Açık Öğretim Lisesi sınavlarında kazandığı kredilerin toplamıdır. Açık Öğretim Lisesi (Alan Yok) Mezuniyet Şartları. Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması, Toplam kazanılan kredinin en az 192 veya üzeri olması, Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması, Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması gerekmektedir.
AÖL KREDİ SİSTEMİ
AÖL sisteminde öğrenci verdiği dersin kredisini kazanır. Veremediği dersin kredisini alamaz. Sadece başarısız olduğu dersi tekrar eder veya muaf olduğu takdirde onun yerine isterse seçmeli derslerden başka bir ders alır. Açık öğretim Lisesinde öğrencilerin alması gereken zorunlu ve ortak dersler vardır. Öğrenciler her dönem ortak ve seçmeli derslerden en fazla toplam 30 kredilik ders alabilirler. Bir dönemde sınavına girilip başarısız olunan zorunlu ders, izleyen dönemde yeniden verilir. Ortak zorunlu derslerden üç kez sınava girip de başarısız olan öğrenci bu derslerden muaf olur. Yani bu dersi alma zorunluluğu kalkar. Ancak bu öğrenciler gerekli kredi miktarını toplayamadığı takdirde isterlerse, muaf oldukları dersi yeniden seçebilirler.
Açık Öğretim Lisesine yeni başlayan ve alansız olarak kaydı yapılan öğrenciler için mezuniyet kredisi 192 kredidir. Bu öğrenciler bir dönemde maksimum 30 kredilik ya da daha az ders seçebilir. Örgün eğitimden başvuru yapan öğrenciler geçtiği derslerden muaf tutularak haftalık ders sayısına göre kredi alırlar. Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur. Öğrenci kayıt yenilediği taktirde mezun olana kadar ömür boyu okuyabilir. Açık Lise Öğrencileri Örgün eğitimde okuyan öğrencilerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler. Açık Öğretim Lisesinde mezun olan öğrenciler YGS ve LYS sınavlarına başvurup girebilirler. Halen okuyan öğrenciler ise, YGS başvuru tarihinde en az 6. dönemdeyse ve en az 102 kredisi varsa, YGS ve LYS sınavlarına başvurup girebilirler.
DERS SEÇME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Yeni kayıt olan öğrenciler ve kayıt yenileyenler için ders seçmenin çok önemli kuralları vardır. Bu da ders seçerken; İlk önce ''öğrenci girişi''nizde bulunan ''zorunlu dersler'' sekmesinde bulunan derslere bakmanız gerekiyor. Ve ders seçim ekranınızda yazan derslere göz gezdirmelisiniz. Ders seçim ekranında dersleriniz ve numaralarıyla birlikte ''ortak'', ''alan (alanlı okuyacaklar için)'' ve ''seçmeli'' ibareleri bulunur. Öncelikle şunu aklınızda bulundurun. ''zorunlu dersler'' kısmında ders oldukça ders seçerken ''seçmeli'' ibareli dersleri görmezden gelin, sakın seçmeyin.
Her dönem kayıt yenileyen öğrencilere sistem 30 kredilik ders seçme hakkı verir. Ve o dönem kaçıncı döneminizse, o ve alt numaralı dersler seçebilirsiniz. Yani örneğin 3. döneminizse 1-2 ve 3. dönem dersi seçebilirken, 4 ve yukarısı dersi seçemezsiniz. Her kayıt yenilemede döneminiz arttıkça ders seçebileceğiniz numara da artacaktır. Döneminize bakarken, ''AÖL'de okuduğu dönemi'' değil, ''Toplam dönemi'' dikkate almanız gerekiyor.
Açık Öğretim Lisesi 2016 – 2017 Eğitim Öğretim Yılı I. Dönem İlk Kayıt Başvuruları 30 Eylül tarihine kadar uzatılmıştı. Adaylar ise kayıt tarihlerinin uztılıp uzatılmadığını merak etmeye başladı. Binlerce aday tarihleri geçtiği için kayıt yenileme yapamamış ve mağduriyet doğdu. Siz de haberimizden AÖL son dakika açıklamalarını takip edebilir merak ettiğiniz tüm detayları bulabilirsiniz.