Uzun seneler boyunca Joe Biden’la birlikte mesai yapan ve dış politikada 30 senelik deneyimi bulunan Antony Blinken, Obama zamanında 2015-2017 yılları arasında Dışişleri Bakan Yardımcılığı yaptı.
ANTONY BLİNKEN KİMDİR?
16 Nisan 1962’de New York’ta doğan Antony Blinken, Evan Ryan ile 2002 yılında evlendi.
Yönetimin terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele, Asya ile ilişkileri tekrardan dengeleme ve küresel mülteci krizi gibi konularda ele aldığı diplomaside başı çeken Antony Blinken, Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığını yaptı.
Obama'nın ilk döneminde o dönem Başkan Yardımcısı olan Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı olan Antony Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesinde de 2002-2008 yıllarında Biden’la beraber çalıştı.
1994-2001 yıllarında ABD eski başkanlarından Bill Clinton'ın Ulusal Güvenlik Konseyi'nde de bulunan Antony Blinken, Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e seçim kampanyası döneminde dış politika danışmanlığı yaptı.
Daha önce de ‘Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement’ adındaki düşünce kuruluşunun direktörlüğünü yapan Antony Blinken, kamu görevlerinde bulunmadan evvel ‘The New Republic’ dergisinde muhabirlik yaptı.
Dış siyaset üzerine yazılar yazan Antony Blinken, ‘Ally Versus Ally: America, Europe, and the Siberian Pipeline Crisis’ kitabını yazdı.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI OLDU
ABD Senatosu, ABD Başkanı seçilen Joe Biden’ın aday gösterdiği Antony Blinken’in Dışişleri Bakanlığını 26 Ocak 2021’de onayladı.
ABD'nin birçok müttefikini yabancılaştıran Trump'ın ‘Önce ABD’ çabaları altında darbe alan yurtdışındaki ABD bağlarını onarmak için çalışacağı söylenen Antony Blinken, 20 senedir iki farklı yönetim altında çeşitli görevlerde hizmet vermiş olan yabancı diplomasiye yabancı değil.
New York'ta Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Antony Blinken, annesiyle beraber prestijli Ecole Jeannine Manuel lisesinde eğitim gördü.
Mezun olduktan sonra, Harvard Üniversitesi'nden lisans ve 1988'de Columbia Hukuk Fakültesi'nden hukuk diploması alan Antony Blinken, Başkan Bill Clinton'ın görev süresi boyunca, 1994-2001 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı'nda ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nde (NSC) görevli olarak görev yaptı; başkanın özel asistanı ve Avrupa ve Kanada işlerinden sorumlu kıdemli müdür olarak görev yaptı.
Antony Blinken, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde iki yıl kıdemli araştırmacı olarak çalışırken, 2002-2008'de Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin demokratik personel direktörlüğünü üstlendi.
Obama ve Biden, Beyaz Saray'dayken, Blinken, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi, 2011'de El Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldürme baskını ve terör örgütü DEAŞ ile mücadele dâhil olmak üzere yönetimin dış politikasında aktif rol oynadı.
Ayrıca Afganistan, Pakistan ve İran'ın nükleer programına ilişkin ABD politikasının oluşturulmasına yardımcı olan Antony Blinken, Fransızcayı akıcı bir şekilde konuşuyor. Avrupa ile bağları güçlü olan Antony Blinken, Atlantik ötesi ittifaka sıkı sıkıya inanıyor.
Avrupa'yı ABD için ‘hayati bir ortak’ olarak öven Antony Blinken, Trump'ın Almanya'ya yönelik düşmanlığını ve ABD askerlerini ülkeden çekme planlarını şiddetle eleştirdi.
Temmuz ayında CNN'den Christiane Amanpour'a verdiği demeçte, "Bu hareket aptalca, kin dolu ve stratejik bir mağlubiyet. NATO'yu zayıflatıyor, Vladimir Putin'e yardım ediyor ve Avrupa'daki en önemli müttefikimiz olan Almanya'ya zarar veriyor.” ifadelerini kullandı.
Blinken, Gürcistan'ın Tiflis kentindeki ABD Büyükelçiliği'nde 2016'da yaptığı konuşmada, "Basitçe ifade etmek gerekirse, dostlarımız, ortaklarımız ve müttefiklerimiz olduğunda dünya Amerikan halkı için daha güvenli." dedi.
Antony Blinken, "Şimdi, ortak tehditlerimizin tamamını karşılamak için diplomatik, askeri ve ekonomik araçlarımızı entegre eden birleşik bir transatlantik topluluk olarak zorluklarımızla her zamankinden daha fazla yüzleşmeliyiz," diye ekledi.
Ayrıca, Temmuz ayında ABD düşünce kuruluşunda Hudson Enstitüsünde ABD'nin uluslararası kuruluşlardaki liderliğine de inanan Antony Blinken, "Amerikan liderliği konusunda Amerikan angajmanında hâlâ bir prim var ve bazı yönlerden daha da fazla.” açıklamasında bulundu.
ABD’NİN SURİYE’YE MÜDAHALESİNİ SAVUNDU
Biden, 2003’te ABD'nin Irak'ı işgalini destekleyen bir ABD senatörüyken, Antony Blinken de onun yardımcısıydı ve bu görüşünü destekledi.
Dışişleri bakan yardımcısı olarak, ABD'nin Suriye ihtilafına daha fazla müdahil olmasını ve 2011'de Libya'ya NATO önderliğindeki askerî müdahaleyi savunan Antony Blinken, Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Institution tarafından 2019'da yayınlanan bir makalede ‘Güç, etkili diplomasi için gerekli bir yardımcı olabilir’ diye yazdı.
Antony Blinken, ‘Suriye'de, haklı olarak, çok fazla yapmayarak başka bir Irak'tan kaçınmaya çalıştık, ancak çok az yapmakla tam tersi bir hata yaptık. Uygun güç getirilmeden hiçbir barış müzakere edilemez, çok daha az empoze edilemez.’ dedi.
Suriye'deki çatışmalardan binlerce sivil zayiatın ve milyonlarca mültecinin Avrupa'yı istikrarsızlaştırdığını ve bunun Orta Doğu'da artan Rus, İran ve Hizbullah etkisine yol açtığını savunan Antony Blinken, ‘Trump tarafından ilan edilen Suriye'den geri çekilme devam ederse, muhtemelen DEAŞ’ın de geri dönüşünü göreceğiz’ uyarısında bulundu.
TÜRKİYE İLE YAKIN İŞ BİRLİĞİ
2016'da önemli bir NATO müttefiki olarak Washington'un Türkiye ile Suriye'de ve DEAŞ’a karşı ‘olağanüstü yakın işbirliği içinde’ çalıştığını söyleyen Antony Blinken, ABD'nin, Türkiye'nin terör örgütü PKK'nın Suriye kolu olarak adlandırdığı YPG / PKK ile ilgili endişelerinin farkında olduğunu söyledi.
Antony Blinken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’ye yönelik başlatılan sınır ötesi terörle mücadele operasyonu Fırat Kalkanı Operasyonunun olumlu sonuçlarına övgüde bulunmuştu.
Ancak ABD'nin DEAŞ ile savaşmak için tartışmalı olarak ortak olduğu terörist YPG / PKK'nın - bazen SDG veya PYD olarak da anılır - rolünü nasıl gördüğüne özel bir yanıt vermeyen Antony Blinken, Ankara’nın bir terörist grubun diğeriyle savaşmak için kullanılmasının anlamsız olmasına birçok kez itiraz ettiğini anımsatmıştı.
Bir röportajda “Suriye'de DEAŞ’la başa çıkmak için yaptığımız her şeyin yine Türkiye ile tam bir istişare ve tam şeffaflık içinde yapılmasını ve yapacağımız hiçbir şeyin Türkiye'nin güvenliğini zayıflatmayacağından emin olmak istiyoruz" ifadelerini kullanan Antony Blinken, ‘Aksine, bu operasyonlarla Türkiye'nin güvenliğinin gerçekten artırıldığından emin olmak istiyoruz. Açıktır ki DEAŞ’ı yenmek, güvenliğimizi artıracağı gibi Türkiye'nin güvenliğini de artıracaktır’ açıklamasında bulunmuştu.
ABD'nin YPG / PKK'yı desteklediğini yalanlayan Antony Blinken, bunun yerine ABD'nin desteğinin Suriye-Arap koalisyonuna gittiğini savunurken, SDG’nin Arap bileşeni, olduğunu, YPG / PKK için sadece Türkiye’nin ses çıkardığını savundu. Oysa Türkiye, SDG’nin de terör örgütü PKK ile ilintili olduğunu ortaya çıkarmıştı.
İSRAİL FİLİSTİN SORUNU
Hem Biden hem de Antony Blinken, ABD'nin İsrail'e desteğini taahhüt ettiler, ancak Blinken, bu desteğin İsrail'in Filistinlilere karşı politikalarını etkilemek için bir kaldıraç olarak kullanılmaması gerektiğini açıkça belirtti.
Antony Blinken, 22 Mart 2016'da Twitter'da ‘İsrail'in güvenliği için her zamankinden daha fazlasını yapan bir başkana hizmet etmekten gurur duyuyoruz. Biden, İsrail'e yönelik yapacağı askeri yardımı, aldığı herhangi bir siyasi karara bağlamaz. Ve Biden yönetiminin politikası olacaktır.’ ifadelerini kullandı.
Filistinlilerin ‘daha iyisini yapabileceklerini ve daha iyisini hak ettiklerini’ söylemeye devam eden Antony Blinken, ‘Ancak bunun için insanları müzakere olasılığı için bir araya getirecek liderlik gerekiyor.’ dedi.
HİNDİSTAN, PAKİSTAN VE İRAN
Blinken'in görev süresi Hindistan için olumlu olabilir, çünkü Yeni Delhi ile bağları güçlendirmenin ‘çok yüksek bir öncelik’ olacağını söyledi.
Antony Blinken, ‘Hint-Pasifik'in geleceği ve hepimizin istediği türden düzen için genellikle önemlidir; adil, istikrarlı ve umarız ki giderek daha demokratiktir ve bu büyük küresel zorlukların bazılarının üstesinden gelebilmek için hayati önem taşır.’ dedi.
Hint medyası Biden kampanyasının dış politika danışmanı olarak Antony Blinken'i "eski bir dost" olarak adlandırırken, Hindistan'ın Müslümanlara yönelik ayrımcılığına ilişkin endişelerini dile getirdi.
Blinken Ağustos ayında Hudson Enstitüsü'nde yaptığı açıklamada, "Şu anda zorluklarımız ve gerçek endişelerimiz var... Özellikle Keşmir'de hareket özgürlüğü ve ifade özgürlüğü konusunda ve vatandaşlıkla ilgili bazı yasalarla ilgili olarak endişe içerisindeyiz.” dedi.
Hindistan ile Pakistan arasında 2015'te yaptığı gibi bir barış anlaşmasının müzakeresine yardım edip edemeyeceği belirsizliğini korurken, Biden yönetiminin İran'a ve tarihi 2015 nükleer anlaşmasına nasıl tepki vereceği de bilinmiyor.
Blinken, ‘İran, nükleer programının tehlikeli bileşenlerini yeniden başlatıyor ve kendisini, anlaşmayı imzaladığında olduğundan daha büyük bir nükleer silah geliştirme kapasitesine sahip bir konuma getiriyor.’ dedi.