Sonbaharla birlikte girip mevsimi de başladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl 250-500 bin kişi grip ve neden olduğu komplikasyonlar sonucu yaşamını yitiriyor. Her yıl bütün dünyada her 10-20 kişiden birini etkileyen griple ilgili olarak İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Acil Dahiliye Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk uyardı: “Grip virüsleri zatürre, beyin, beyin zarı, kalp kası, orta kulak iltihapları ile akut bronşite neden olarak ölüm riskini arttırır.” Erk, gribin, özellikle kış aylarında öksürme ve hapşırmayla diğer insanlara bulaşan viral hastalık olduğunu dile getirerek, grip virüsünün A, B ve C olmak üzere 3 ana, çok sayıda da alt tipi bulunduğunu söyledi. Hastalığın titreme, yüksek ateş, kuru öksürük, kas, eklem, kulak, boğaz ağrısı, bazen burun akıntısı, ishal, bulantı, kusma gibi şikayetlerle ortaya çıktığını anlatan Erk, grip ve nezlenin etken virüsleri, yol açtığı şikayetler bakımından farklı hastalıklar olduğunu kaydetti.
Erk, grip mevsiminde kalabalıklardan kaçınmanın, alkol ve sigara kullanmamanın faydalı olabileceğini vurgulayarak “Gribal enfeksiyonlarda antibiyotik asla kullanılmamalı. Herhangi bir nedenle antibiyotik alınması bağırsak florasını bozarak enfeksiyonlara eğilimi artırır. Bitki çaylarının, C vitamininin ve diğer özel besinlerin herhangi bir olumlu etkisi söz konusu değil. Bağışıklık sistemini takviye etmek için organik, taze sebze ve meyveleri bol tüketmek, öğün atlamamak önemli. Mevsim dışı sebze ve meyve tüketilmemeli. Bu tür kalitesiz besinlerde var olan tarım ilaçları ve hormonlar bağışıklık sistemini bozar. Uyku ve düzenli spor yapmak da koruyucu etkiye sahip” diye konuştu. Gebelerde gribin daha ağır seyrettiğini, gebeliğin son üç ve doğum sonrası ise ilk ayın en riskli dönem olduğuna dikkati çeken Erk “Gebelik esnasında grip geçirmek, erken doğuma, düşüğe ve bebekte bazı doğumsal anomalilere yol açabilir. Grip özellikle gebeler tarafından ciddiye alınmalıdır. Gebelik planlayanların, gebe ve lohusa kadınların hepsi, grip mevsiminden önce mutlaka aşılanmalıdır. Grip virüsleri sık sık kılık değiştirdiği için tam bağışıklık sağlanamayan en sık salgın enfeksiyon hastalığıdır” diye konuştu.
AŞININ ETKİSİ 6 AY SÜRER
Mevsimsel değişiklikler olduğu için grip mevsiminin hemen başında, hastalığa yakalanmadan aşı olunmasının tavsiye edildiğini belirten Prof. Dr. Osman Erk “Grip salgını günümüzde daha geç başladığı ve mayıs sonlarına kadar devam ettiği için ekim sonu, kasım başı aşılama için idealdir. Aşının koruyucu etkisi 6 ay kadar devam eder. Grip aşısı yüzde 70-90 oranında koruyucudur ve her yıl risk gruplarında yapılması gerekir. Aşı yapıldıktan 10-20 gün sonra bağışıklık sağlanmış olur. Her aşıda olduğu gibi grip aşısında da yüzde 100 korunma söz konusu değildir. 65 yaş üzerinde kişilerin bağışıklık sistemi tam çalışmadığı için aşıya yanıt yavaş ve daha az orandadır. Buna rağmen 65 yaş üzerinde aşının çok etkili olduğu ve ölüm oranının belirgin derecede azalttığı bilinir. Aşı yüzde 100 koruyucu değildir. Aşıdan sonra ortalama iki haftalık bir sürede etki ortaya çıkar. Bu sürede hasta grip geçirebilir. Ateşli hastalığı, yumurta alerjisi olanlara, 6 aydan küçük bebeklere aşı önerilmez” diye konuştu.
DEĞİŞİM EKALİTE TACI
Özel Magnet Hastanesi Başhekimi Dr. İbrahim Temur “Kayseri’mize hak ettiği nitelikli, kolay ulaşılabilir daha iyi sağlık hizmetini vermek amacıyla hizmete devam ediyoruz” dedi. Dr. İbrahim Temur, şöyle devam etti: “Büyüyen ve güçlenen kadromuzla Kayseri’mize hak ettiği nitelikli, kolay ulaşılabilir daha iyi sağlık hizmetini vermek amacımızdır. Bu yolda attığımız adımlarda kalite puanımızın yükselmesi bizi gururlandırdı. Bu yoldaki çalışmalarımızda desteğini bizden esirgemeyen tüm hastane çalışanlarımıza doktorlarımıza ve Ankara merkezli hastanemizin yönetim kurulu başkanına teşekkür ederim.”