G20 Liderler Zirvesi kapsamında kente gelecek dünya liderleri ve eşlerine Türk kahvesinin geçmişten günümüze hikayesi anlatılarak, kumda pişirilmiş kahve ikram edilecek.
Dünya liderlerine kahve ikramı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının organizasyonuyla, Kaya Belek Otel yanındaki kültür alanında Türk kahvesi bölümü oluşturuldu. Koleksiyoncu Şahin Paksoy'un Osmanlı döneminden kalan Türk kahvesi objelerinin yer aldığı özel koleksiyon, bu alanda sergilenmeye başlandı. İçerisinde, ait olduğu tarihler 10 ila 300 yıl arasında değişen dibek, el değirmeni, fincan, fincan zarfı gibi çeşitli objeler, zirve için kente gelen dünya liderleri ve eşlerine anlatılacak.
Türk kahvesinin tarihten günümüze kadarki aşaması, kullanılan malzemeler de anlatılarak, dünya liderleri ve eşlerine burada oluşturulan alanda, kumda pişirilmiş Türk kahvesi lokum eşliğinde ikram edilecek.
300 yıllık objeler tanıtılacak
Şahin Paksoy yaptığı açıklamada, yaklaşık 40 yıldır kahve objelerini toplayarak Türk kahvesi koleksiyonu oluşturduğunu, objelerin tarihe ve kültüre ışık tuttuğunu söyledi. Objelerin derinliği, misyonu olduğuna dikkati çeken Paksoy, "Türk kahvesi eskiden, önce tavalarda kavrulup ahşap kahve soğudanlarına konularak soğutuluyordu. Ondan sonra değirmene konulup, çekiliyor ve kahve yapılıyor. Eskiden hemen çekildikten sonra kahve yapılır içilirdi" diye konuştu.
Değirmenlerin teknoloji geliştikçe farklılaştığını anlatan Paksoy, koleksiyonunda, günümüz ile 300 yıl arasında üretilip kullanılmış objeler bulunduğunu belirtti.
"Kahveyi ilk kavuran Türkler"
G20 Zirvesi için proje hazırladıklarını anlatan Paksoy, şunları kaydetti:
"Dünya liderleri ve eşlerine kumda pişirilmiş kahve ikram edeceğiz. Önce Türk kahvesinin geçmişini görecekler sonra lezzetini tadacaklar. Kahveyi ilk kavuran Türkler. Türkler tanıştığı zaman yeşil kabuklar halinde haşlanıyormuş. Döverek bugünkü haline dönüştürmüşüz. Diğer kahveler de Türk kahvesinin türevidir. Taze çekilmiş olması ağır ateşte pişmesi ve bakır cezvede yapılması lezzetini artırır."
Kahve ustası Serkan Kasaboğlu da kahvenin yavaş pişmesinin önemli olduğunu belirterek, kumda ağır ateşte pişirdikleri kahveyi konuklara ikram etmeye başladıklarını kaydetti.
ANTALYA/AA