Anayasa Komisyonu dokunulmazlık dosyaları için yeniden toplanıyor

Geçtiğimiz hafta milletvekilleri arasında çıkan yumruklu tekmeli kavgalar nedeniyle çalışmaları ertelenen Meclis Genel Kurulu ve TBMM Anayasa Komisyonu, bugün yeniden mesaiye başlayacak.

TBMM Anayasa Komisyonu’nun, AK Parti’nin Anayasa’ya geçici madde eklenmesi suretiyle mevcut fezlekelerde milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklifini görüşmek üzere 28 Nisan perşembe günü yaptığı ilk toplantı kavgayla başlamış, toplantıya 2 kez ara verilmesine rağmen kavga dinmeyince Komisyon Başkanı Mustafa Şentop görüşmelerin pazartesiye ertelendiğini açıklamıştı. Anayasa komisyonu, bugün mesaisine kaldığı yerden devam edecek.

135 VEKİL 600 DOSYA

Gözler, özellikle kavgalı başlangıcın ardından birbirlerini suçlayan AK Partili ve HDP’li milletvekillerinde olacak. Kavgaya karışan AK Partili vekiller “Biz Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın önünde set olduk” açıklaması yapmış, HDP’liler ise “Bizi linç etmeye çalıştılar” iddiasında bulunmuştu. Kavga siyasi liderlerden de tepki görmüş, özellikle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “Gazi Meclis’imizi Tayland Meclisi’ne çevirmek kimsenin hakkı olmasa gerek” demişti. Anayasa komisyonunda 27’si AK Parti’den, 51’i CHP’den, 49’u HDP’den, 7’si MHP’den ve 1’i bağımsız olmak üzere 135 milletvekili hakkında toplam 600 fezleke dosyası bulunuyor.

VİZE SERBESTİSİ GÖRÜŞMELERİ DE SÜRECEK

Meclis Genel Kurulu çalışmaları da 27 Nisan Çarşamba gecesi Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri sırasında AK Partili ve HDP’li milletvekilleri arasında çıkan kavga nedeniyle bugüne ertelenmişti. Bugün yeniden açılacak olan TBMM Genel Kurulu, haftaya denetimle başlayacak. Genel kurulda, HDP’nin, “başta hidroelektrik santrallar olmak üzere Cerattepe, Yeşil Yol, Kuzey Marmara Otoyolu ve diğer büyük projelerle ekolojik yıkım gerçekleştirildiği ve bu yıkımda sorumluluğu bulunduğu” iddiasıyla Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler yapılacak. Genel kurul, bu hafta ayrıca, görüşmeleri yarım kalan, vize serbestisiyle ilgili kolluk görevlilerinin işledikleri suçlar ve disiplin cezası gerektiren eylem ve davranışlarıyla ilgili Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasını içeren yasa tasarısını da görüşmeye devam edecek. 3 maddesi kabul edilen tasarı; Kolluk Gözetim Komisyonu’nun 7 üyeden oluşmasını ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde sürekli kurul olarak görev yapmasını öngörüyor. Tasarı; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatında görevli kolluk personelini kapsıyor. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevli kolluk personelinin askeri görevlerinden doğan suçları ise kapsam dışında tutuluyor. Normal çalışma günlerinin yanısıra bugün ve cuma günü de çalışacak olan genel kurulda, vize serbestisine dair uluslararası sözleşmelerin de bu hafta görüşülmesi planlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

TBMM Anayasa Komisyonu'nda HDP'lilerle AK Parti'liler arasında kavga çıktı
Meclis Anayasa Komisyonu'nda 'dokunulmazlık' görüşmeleri başladı
Meclis'e gelen 'dokunulmazlık' dosya sayısı 619'a ulaştı

Güncel Haberleri