TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin, milletvekili seçilebilme yaşının 25'ten 18'e indirilmesini öngören 3. maddesi kabul edildi. 3. Maddenin ardından 4. madde de kabul edildi. Yedek vekillik ise tekliften çıkarıldı.
Anayasa teklifinin yedek milletvekilliği getiren 5. maddesi tekliften çıkarıldı.Teklifin TBMM ve Cumhurbaşkanı seçim dönemini 5 yıla çıkartan 4. maddesi komisyonda kabul edildi.
Anayasa Komisyonu, yedek milletvekilliğini iptal ederek 5. maddeyi önergeyle tekliften çıkardı.
3. MADDE TARTIŞMASI
TBMM Anayasa Komisyonu'nda, AK Parti'nin Anayasa değişikliği teklifinin 3. maddesiyle ilgili kifayeti müzakere önergesinin ardından, 3. maddenin kabul edilmesiyle komisyonda tartışma çıktı, milletvekilleri birbirinin üzerine yürüdü.
Anayasa Komisyonu'nda AK Parti'nin Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri tartışmalarla devam ediyor.
Komisyonda, milletvekili seçilebilme yaşının 25'ten 18'e indirilmesini ve "Askerlikle ilişiği olanların" milletvekili adaylığına başvuramamasını öngören 3. madde kabul edildi.
Bu maddeyle ilgili AK Parti'nin verdiği kifayeti müzakere önergesi, komisyonda sert tartışmaların yaşanmasına neden oldu.
Önergenin okunmasıyla, CHP ve HDP milletvekilleri bu duruma tepki gösterdi.
Tartışmalar sırasında kifayeti müzakere önergesi oylandı ve kabul edildi. Hemen ardından 3. madde kabul edildi.
MASAYA YUMRUK
Maddenin kabul edilmesinin ardından, CHP'li milletvekilerinin tepkisi sürerken, bazı milletvekillerinin birbirinin üzerine yürüdüğü görüldü. Bu milletvekillerini araya giren diğer milletvekilleri sakinleştirmeye çalıştı.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, komisyonu yöneten sözcü Abdurrahman Öz'ün yanına giderek, tepki gösterdi. Başkanlığın bulunduğu bölgede de kısa süreli arbede yaşandı.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker'in masayı yumrukladığı görüldü.
AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, bu tartışmalar sırasında 4. madde üzerinde konuşmasını yaptı.
4. MADDEYE GEÇİLDİ
Komisyon Sözcüsü Öz, "Müzakereleri öyle ya da böyle yürüteceğiz. Kısıtlama yapmıyoruz." dedi.
CHP Grup Başkanvekili Gök, "Burada tiyatro oynamıyoruz. Muhalefetin söz hakkı engelleniyor. Milli iradeden bahsediyorsunuz ama burada milletvekillerini konuşturmuyorsunuz. Daha önce bu filmi gördük. Kargaşa yaratarak, karga tulumba maddeleri geçirmek istiyorsunuz. Halktan korkuyorsunuz, İçtüzüğü ihlal ediyorsunuz, yazıklar olsun. Anayasa çalışmalarında böyle üslup olmaz." diye konuştu.
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "Ne önergeyi duydum, ne oylamayı gördüm ne de oylamamaya katıldım. Niye bu kadar acele? Madde görüşmelerine yeniden dönelim, komisyon üyelerine söz hakkı verelim." dedi.
Görüşmeler 4. madde üzerinden devam ediyor.
NELER YAŞANDI?
TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.
CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, usulle ilgili söz alarak, kifayeti müzakere önergeleriyle ilgili eleştirilerde bulundu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dün, "oldu bitti oyunlarına" sinirlenen CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek'in tansiyonunun yükseldiğini ve fenalık geçirdiğini bildirdi.
Komisyonun yoğun katılımla çalıştığını, TBMM yerleşkesinde doktor bulunmadığını öne süren Altay, Komisyon Başkanı Şentop'tan tedbir alınmasını istedi.
"ŞOVMENSİN"
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Komisyon Başkanı Şentop'un herkesin sağlığından tek tek sorumlu olduğunu belirterek, gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti. Komisyon Başkanı Şentop, böyle bir olay yaşanmasından üzüntü duyduğuna değinerek, bunun salonun durumuyla ilgisinin olmadığını ifade etti.
Bu derecede sinirlenmenin sağlığa zararlı olduğunu vurgulayan Şentop, dün sağlık görevlilerinin yerleşkede bulunduğunu, komisyonun bütün üyelerinin dağıldığını düşündükleri için ayrıldıklarını bildirdi. Şentop, "Herkes çıkmadıkça onların da ayrılmaması gerekir. Bir kez daha dikkatlerini çekeriz." dedi.
Bu sırada CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, teklifle ilgili yüksek sesle eleştirilerde bulununca komisyonda sözlü tartışma yaşandı. Ekici, "Yazıklar olsun. Bu düzenlemenin hesabını veremeyeceksiniz." diye bağırırken, AK Parti sıralarından "Şov yapma. Kameralara el salla. Şovmensin." karşılığını verildi.
HDP ÖNERGESİ KABUL EDİLMEDİ
HDP'nin, eş genel başkanları ve milletvekillerinin cezaevinde olduğu gerekçesiyle görüşmelerin durdurulmasına ilişkin önergesi kabul edilmedi. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, milletvekilleri tahliye olmadan görüşmelerin yürütülmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü.
CHP de komisyon görüşmelerinin TRT 3'ten canlı yayınlanmasına ilişkin önerge verdi. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, "Meclis TV, görüşmeleri TBMM Genel Kurulu gibi canlı yayınlasın. Millet otursun Anayasa gibi önemli bir meselenin tartışmalarını izlesin. CHP neye karşı çıkmış, AKP neyi istemiş bunu millet görsün, ona göre karar versin." ifadesini kullandı. CHP'nin önergesi reddedildi.
Görüşmede milletvekili seçilebilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesiyle ilgili düzenleme de kabul edildi.