Millî Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk tarafından açıklanan yeni eğitim sistemine göre yaz tatili süreleri, okulların ne zaman açılacağı, ilkokula başlama yaşı gibi konular, 2018-2019 eğitim-öğretim döneminin noktalanması ile birlikte sorgulanmaya başlandı. Aileler, anaokulu kayıtlarının ne zaman başlayacağını e-Okul kayıt sorgulama işlemleri üzerinden öğrenmeye çalışıyor. Bu sene okula başlama yaşı da değişince, ilkokul kayıtlarının ne zaman başlayacağı, en çok sorgulananlar arasına girdi. Peki 2019-2020 ilkokul kayıtları ne zaman? İşte okulların başlama tarihi…
OKULLAR NE ZAMAN AÇILIYOR 2019?
2019-2020 öğretim yılı eğitim öğretim dönemi 16 Eylül 2019 Pazartesi günü başlayacak. 18-22 Kasım 2019 tarihleri arasından öğrenciler, ilk ara tatiline çıkacak. Ara tatil hafta sonu ile beraber 9 gün olacak. 25 Kasım 2019'dan 17 Ocak’a dek birinci dönem sürecek. Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihlerinde olacak ve 16 gün boyunca devam edecek. İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat 2020’de start alacak. 06-10 Nisan 2020 tarihlerinde ikinci ara tatil verilecek. 13 Nisan 2020'de başlayacak ikinci dönemin ikinci yarısı 19 Haziran 2020'de tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek. Öğretmenlerin tatil takviminde de değişikliğe gidilmedi. Yalnızca eğitim yılı kapanışı ve açılışındaki seminer dönemlerinin birer haftası yıl içerisinde alınacak. Öğrencilerin tatilde olduğu ara dönemler, öğretmen ve okulların kurumsal işleyişe yönelik ara değerlendirmelerle gerekli iyileştirmeleri yapabilmeleri için de bir fırsat olacak. Ara Tatillerde veli toplantıları, zümre toplantıları, mesleki gelişim çalışmaları, kişisel ve sosyal gelişim etkinlikleri, okulların fiziki yenilenmeleri yapılacak.
YAZ TATİLİ İÇİN VELİLERE TAVSİYELER
Yarıyıl tatili boyunca çocuklarınızla birlikte zaman geçirmeye özen gösterin. Çocukları sinemaya götürün, onlarla oyunlar oynayın, akraba ziyaretleri yapın, onların sosyalleşmesini sağlayın. Siz de çocuklarınızla birlikte sosyalleşin. Ailesiyle verimli zaman geçiren öğrencilerin, okulda daha başarılı olduklarını unutmayın. Tatilin öğrenciler için bir oyun ve dinlenme süresi olduğunu unutmayın. Çocuğunuz hem arkadaşlarıyla hem de sizinle oyun oynamak ister. Türkiye’de özellikle bu yıl okullarda ders olarak okutulan “Akıl Oyunlarından” faydalanın. Çocuğunuz matematik, konsantrasyon, görsel algı, sosyal iletişim gibi yeteneklerini geliştirmek için onun yaş grubuna uygun akıl oyunları alın ve ailece bu oyunları oynayın. Emin olun siz de en az çocuklar kadar eğleneceksiniz. Tatil dönemlerinde çocukların başarı düzeyini artırmak için ders ve oyun zamanlarını planlayın. Motivasyonlarını ders çalışma bakısı altında bırakmayın. Okulda verilen ödevlerin ve yeni dönem hazırlıklarının yapılmasını sağlayın, ancak bunu tatil süresine yayarak yapın.
OKULA BAŞLAMA YAŞI DEĞİŞTİ
MEB, 66 ay olan okula başlama yaşı ile ilgili değişikliğe gitti. Buna göre okula başlama yaşı 69 ay oldu.