Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Avrupa Birliği’nde (AB) yapılmasını önerdiği reformlar, kıta gündeminin en üst sırasında yer almaya devam ediyor. Önceki gün AB dönem başkanlığını yürüten Estonya’nın başkenti Talin’de bir araya gelen liderler, düzenlenen akşam yemeğinde Macron’un tavsiyelerini tartıştı. Bu tavsiyeler arasında AB ülkelerinin maliye, vergi, bütçe, savunma ve terörle mücadele için ortak birimler kurması yer alıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Macron’un önerilerinin “Avrupa’nın geleceği için yoğun Franko-Cermen işbirliğine sağlam bir temel oluşturabileceğini” söyledi. Ancak Merkel, ayrıntıların tartışılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Alman medyasında yapılan yorumlarda, ülkedeki koalisyon görüşmelerini zora sokmamak adına Merkel’in ihtiyatlı davrandığı kaydedildi. Özellikle koalisyon ortağı olması beklenen liberallerin, Macron’un ‘ortak maliye’ planına karşı olduğu belirtiliyor.
Öte yandan toplantıda Türkiye ile ilişkiler ve İngiltere’nin AB’den ayrılması (Brexit) konularının da yoğun olarak yer alması bekleniyordu. Ancak Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk’un çıkışı bunu önledi. Tusk, toplantı öncesinde liderlere “Türkiye, Brexit ve bütçe ile ilgili konulara girmeme” çağrısında bulundu. Bütün liderler bu çağrıya uyunca, toplantı Macron’un görüşleri etrafında gerçekleşti. Liderler Macron’un ‘enerjik ve coşkulu’ önerilerini takdir ederken, ayrıntıların tartışılması gerektiği şerhini düştü. Dün ise Talin’de ‘dijital zirve’ gerçekleşti. Zirvenin açılışında konuşan Estonya Başbakanı Juri Ratas, ilk dijital zirvede AB liderlerine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Estonya, aktif bir AB üyesi olmaktan gurur duyuyor. Dijital gündemi ciddiye alıyoruz” dedi. Dijital toplum inşasında doğru altyapı, kurallar ve davranışların hazırlanmasının önemine işaret eden Ratas, “Toplum zaten dijitalleşti. Bu süreçte doğru bir şekilde ilerlenirse dijital yaşamın faydaları ve kazanımları olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da 2 haftaya kadar AB liderlerinin 2017-2018 gündemini açıklayacağını belirterek, bu süreçte, gerçek sorunlara gerçek çözümler üretilmesi, ilerlemenin adım adım ve konu konu sağlanması, dayanışmanın korunması gerektiğini söyledi.
‘MERKEL YILBAŞINDAN ÖNCE KOALISYON KURAMAZ’
Almanya’da pazar günü yapılan seçimlerde üst üste dördüncü kez hükümeti kurma hakkını elde eden, ancak gerek kaybettiği 10 puan civarında oy, gerek koalisyon ortağı Sosyal Demokratların muhalefete geçme kararı, gerekse aşırı sağcı AfD’nin meclise girme hakkı kazanmasıyla sıkıntılı günler geçiren Şansölye Angela Merkel, koalisyonu en kısa zamanda kurmaya açlışıyor. Ancak AB’ye bağlı düşünce kuruluşu Avrupa Uluslararası İlişkiler Konseyi’nden Ulrike Franke, bunun çok daha zor olacağı kanısında. TRT World’e açıklamada bulunan Franke “Bu müzakereler uzun sürecek. Daha önce Sosyal Demokratlarla yapılan koalisyon görüşmeleri bile aralık ayına kadar sürmüştü. Bu yüzden yılbaşından önce hükümet kurulmasını beklemiyorum” dedi. Merkel2in, Yeşiller ve liberallerle koalisyon kurması bekleniyor.