Vatandaşlara her geçen gün yeni bir hizmet açan e-devlet yeni bir sistemi daha hayata geçirdi. Bu sistemle herkes soy ağacı bilgilerine ulaşabilecek. e-devlet alt-üst soy bilgisi sorgulama nasıl yapılır soruları da bu hizmetle beraber sorulmaya başlandı. Herkes e-devet’in bu hizmetinden faydalanmak üzere internet sitesine akın etti. Yoğun ilgi sebebiyle yavaş işleyen panelde vatandaş alt-üst soy bilgisi edinmeye çalışıyor. Bilgi edinmek için e-devletin resmi sitesine girmeniz ve orada bulunan alt-üst soy bilgisi sorgula kısmına tıklamanız gerekiyor.
ALT-ÜST SOY BİLGİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Sırgulamayı yaparken ilk önce e-devlet'in resmi internet sitesine giriş yapmanız gerekiyor. e-devlet'e TC numaranız ile giriş yaptıktan sonra karşınıza hizmetler bölümü açılıyorç Burdan alt-üst soy bilgisi edinme kısmın tercih edip tıklamanız gerekiyor. Biraz bekledikten sonra bütün soy bilgilerini önünüzde hazır bulunuyor.
Bu uygulamayı Nüfus ve Vatandaşlaık İşleri Genel Müdürlüğü alt yapısı üzerinden e-devlet sağlıyor. Vatandaş soy bilgisine ait tüm verilere bu şekilde ulaşabiliyor.
SOY AĞACI NEDİR?
Nüfus Hizmetlerinin yürütülmesi ile nüfus kayıtlarının tutulmasına ve nüfus kayıtlarına ilişkin bilgi ve belge verilmesine ilişkin hususlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiştir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi "Nüfus kayıt örneklerini; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler." hükmündedir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı veya soy kütüğü ya da şecere verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, bu yöndeki talepler yukarıda belirtilen mevzuat hükmü doğrultusunda ilgililerin alt ve üst soylarına ait düzenlenen nüfus kayıt örnekleri ile sağlanmaktadır.
Bu nedenle, kişiler ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini bulundukları yer nüfus müdürlüğünden almaları mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7, 9 ve 21'inci maddeleri ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 4, 5, 6 ve 8'inci maddeleri uyarınca, ilgililerin soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir.