Alphabet şirketi robot çiftçileri sahaya sürdü

Google’ın da bağlı olduğu şirket Alphabet, mahsul verimini arttırmak için tarlalardaki bitkileri tek tek inceleyebilen robotların prototipini tanıttı. Yapay zekaya sahip robotlar, çiftçilere, topladığı veriye göre öneriler sunacak.

Mahsulün nasıl büyüdüğüne dair büyük miktarda veri toplayarak toprağın verimini arttırmayı amaçlayan Project Mineral'de kullanılan robotlar, bitkilerin büyümesini engellemeden ve onları ezmeden tarlada ilerleyebilme özelliğine sahip.

Google’ın da bağlı olduğu Alphabet’e ait X şirketinin yürüttüğü projenin başındaki isim Elliott Grant, “Daha iyi araçların, tarım endüstrisinde gıdanın yetiştirilme şeklinin dönüştüreceğini umuyoruz” dedi. BBC’nin haberine göre proje ekibinin asıl hedefi, dünyada artan gıda ihtiyacına karşılık bulmak ve gıda yetiştirme sürdürülebilirliğine yön vermek.

‘GERÇEK BİR FASULYE SAYACI’

X şirketi, çiftçilerin toprakla veya havayla ilgili bilgilere sahip olabilirken, bu robotların bitkilerin aslında nasıl büyüdüğünü ve çevreye nasıl etkileri olduğunu anlamaya yardımcı olmak için tasarlandığının altını çizdi.

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, ‘bitki arabası’ Kaliforniya’daki çilek ve Illinois’deki soya fasulyesi tarlaları üzerinde dolaşarak testler yapıldığını duyuran X şirketi; robotun, her bir bitkiyle ilgili bilgileri topladığını, bitkileri saydığını ve sınıflandırdığını anlattı. ‘Gerçek bir fasulye sayacı’ olan robot aynı zamanda bitki boyunu, yaprak alanını ve meyve boyutu gibi bilgileri de ölçerek kaydediyor.

YAPAY ZEKA AKIL VERECEK

Ayrıca robotun topladığı bilgiler, yine robotta bulunan yapay zekayla işlenerek çiftçilerin nasıl, ne zaman, nerede, ne ekebileceği konusunda öneriler sunacak. X şirketi konuyla ilgili, “Yetiştiriciler, tarlanın tamamı yerine tek tek bitkilerin sorunlarını gidererek hem maliyetlerini hem çevresel etkenlerini azaltabilir” dedi.

Robotun halihazırda Arjantin, Güney Afrika, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da çiftçiler tarafından kullanıldığını söyleyen Mineral Projesi yetkilileri, ne zaman ticari olarak piyasaya sürüleceğine dair bir ipucu vermedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Google'dan yeni özellik: Mırıldanarak şarkı bul
'Gelecekte ekonomiye yapay zeka yön verecek'
Dijital minimalizm

Teknoloji Haberleri