Almazbek Atambaev kimdir?

Almazbek Atambaev, 17 Eylül 1956’da Frunze’nin, Voroshilovsky bölgesindeki Arashan köyünde, doğdu. Almazbek Atambaev, 1980’de Moskova Yönetim Enstitüsü'nden mühendislik-ekonomist, üretim yönetimi organizatörü derecesi ile mezun oldu.

Kariyerine bir mühendis olarak başlayan Almazbek Atambaev, ardından Kırgız SSR Haberleşme Bakanlığı işletmelerinde ekonomist olarak işe başladı. Almazbek Atambaev, 1981'de 4 numaralı yol bakım departmanı başmühendisliğine transfer oldu.

ALMAZBEK ATAMBAEV KİMDİR?

1983’te Sovyet çalışmalarında Kırgız SSR Yüksek Sovyeti Başkanlığı'na editör ve kıdemli asistan olarak atanan Almazbek Şarşenoviç Atambayev, 1983'te beri SSCB Yazarlar Birliği üyesidir. 1987'den 1989'a kadar Frunze Pervomaisky Bölgesi Yürütme Komitesi Başkan Yardımcılığı yaptı. 1989’da tüm görevlerinden istifa ederek girişimcilik kariyerine başladı.

İlk olarak 1997’ye dek araştırma ve üretim şirketi ‘Forum’un direktörlüğünü, ardından 1997 ila 1999 yılları arasında JSC ‘Kırgızavtomaş’ın Genel Müdürü olarak görev yaptı. 2004-2005 yılları arasında ‘Kırgızavtomaş’ Corporation'ın yönetim kurulu başkanı olarak çalışan Almazbek Atambaev, ‘Forum’un yönetim kurulu başkanlığını da yaptı. Almazbek Atambaev, 2004'te Kırgızistan'daki en zengin 100 kişi arasında yer aldı.

SİYASİ KARİYERİ

Almazbek Atambaev, 1995-2000 yılları arasında Jogorku Kenesh Halk Temsilcileri Meclisi'nde milletvekili seçildi. Bir sonraki seçimlerde yeniden aday gösterilen Almazbek Atambaev, seçimleri kaybetti. Almazbek Atambaev, 2000’de Kırgız Cumhuriyeti'nde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü oldu.

Lale Devrimi'nden sonra Eylül 2005'ten Nisan 2006'ya kadar Kırgız Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı.

CUMHURBAŞKANLIĞI DÖNEMİ

2011-2017 yıllarında Kırgızistan cumhurbaşkanı olarak görev alan Atambayev, 29 Mart 2007'den 28 Kasım 2007 ye kadar Kırgızistan'ın başbakanlığını yaptı. Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisinin 30 Temmuz 1999'dan beri genel başkanı olan Almazbek Atambayev, Türkçeyi iyi derecede biliyor.

Nisan Devrimi'nden sonra, 7 Nisan 2010'dan bu yana, İktisat Geçici Hükümeti Başkan Yardımcısı olan Almazbek Atambaev, 13 Temmuz 2010’da görevinden istifa etti.

Kendisini Kırgızistan başbakanlığına aday gösteren Almazbek Atambaev, parlamentoda destek görmedi. Ancak Bektur Asanov'un 17 Aralık 2010'da Celalabad bölgesi valiliği görevinden istifa etmesinden sonra, 17 Aralık 2010'da Kırgız Cumhuriyeti'nin yeni anayasası kapsamında ilk başbakan seçildi.

Almazbek Atambaev, üç kez kendisini Cumhurbaşkanlığı görevine aday gösterdi. Üçüncü kez, 30 Ekim 2011'de ilk turda Kırgızistan cumhurbaşkanı seçildi. 1 Aralık 2011'de göreve başladı.

Atambaev, siyasi ve ekonomik kariyerinin dışında gitar çalıyor, şarkı söylüyor.

Almazbek Atambaev, Kırgız Yazarlar Fonu'nun da başkanlığını yaptı. Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Askar Akayev'in 21 Şubat 2014'te bir televizyon kanalına yaptığı açıklamasına göre; Atambayev, 1990'larda başkanlığını yaptığı Yazarlar Birliği'ne 50 milyon ruble Rus hibe verdi.

YARGILANMASI

27 Haziran 2019'da Atambayev’in dokunulmazlığı kaldırıldı. 7 Ağustos 2019'da Kırgız kolluk kuvvetleri Atambayev'i gözaltına almaya çalıştı, ancak başarısız oldu. 8 Ağustos'ta Atambayev'i tutuklamak için ikinci bir girişimde bulunuldu ve ardından teslim oldu. Bişkek bölge mahkemesinin kararıyla Atambayev, tutuklanarak gözaltına alındı. Eski cumhurbaşkanının tutuklanmasına yönelik özel operasyonda 136 kişi yaralandı, 1 özel kuvvetler askeri öldürüldü.

Atambayev, Bişkek'te yargılanıyor. 1 Haziran'da Atambayev, sanıklar için camdan bir çitin arkasında hâkimin karşısına çıkmak istemediği için duruşmanın sonuna kadar duruşma salonundan çıkarıldı.

Almazbek Atambayev, 23 Haziran 2020'de Bişkek Pervomaisky Bölge Mahkemesi tarafından 11 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı ve ayrıca tüm devlet ödülleri ve mallarına el konuldu.
 

ATAMBAYEV NEDEN TUTUKLANDI?
 

Kırgızistan’da önceki dönem cumhurbaşkanlığı görevini devam ettiren, arkasından koltuğunu Sooronbay Ceenbekov’a devreden Almazbek Atambayev‘in dokunulmazlığı 20 Haziran’da Kırgızistan parlamentosunda tarafından kaldırılmıştı. Hakkında organize suç örgütü liderliği ve yolsuzluk gibi çeşitli suçlamalar olan Almazbek Atambayev, Kırgızistan savcılığınca ifade vermesi için çağırılmış ancak Almazbek Atambayev, ifade vermeyi kabul etmemişti.

Cumhurbaşkanlığı dönemine Kırgız ve uluslararası basında geniş yankı uyandıran skandallar damgasını vurmuştu. Şoförleri, korumaları ve çevresinin hûkümetteki yüksek pozisyonlarına personel olarak atanmıştı.
 

GÖZALTISINDA ÇATIŞMALAR YAŞANMIŞTI
 

Atambayev'in 2019 yılında gözaltına alındığı operasyon sırasında polis ve Atambayev’in destekçileri arasında çıkan çatışmalarda 1 kişi hayatını kaybetti, 45 kişi yaralanmıştı.

6 sene devlet memuru olarak baş döndürücü bir kariyer yapan ve Kırgız Cumhuriyeti'nin en zengin 100 kişisi listesinde yer almayı başaran Atambayev'in ‘yakın çevresinden’ en ünlüsü şoförü İkramzhan Ilmiyanov... Diğeri ise 2012 yılında Kırgız Cumhuriyeti Vergi Dairesi Başkan Yardımcılığına atanan Erkin Sopokov ve daha sonra Kırgız Cumhuriyeti İstanbul Konsolosu…

Atambayev'in çevresinden bir diğer tanınmış karakter ise basit bir muhalifken Atambayev'in koruması olarak görev yapan Erkin Mambetaliev…
 

FETÖ OKULLARINA DESTEK
 

Kırgızistan’ın Türkiye'ye olan 50 milyon dolarlık borcu silinince, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ‘Tayyip abi’ diye hitap eden Atambayev, FETÖ okullarının kapatılmasına karşı çıkmış, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimini yapan FETÖ'nün yanında Türkiye'ye karşı tavır almıştı.
 

CEZAEVİNİ BASIP ATAMBAYEV'İ ÇIKARDILAR
 

4 Ekim 2020 tarihinde Kırgızistan’da yapılan seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler, parlamentoyu ve Cumhurbaşkanlığı Sarayını işgal etti. İşgalciler, 6 Ekim 2020 tarihinde cezaevinden eski cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i de çıkardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sokakların karıştığı Kırgızistan'da seçimler iptal edildi

Karar Biyografi Haberleri