Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba tarafından Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nde çevre projesi adı altında 45 kişinin Almanya'ya gönderildiği ve 43'ünün geri dönmediği ortaya çıkarılmıştı. Ağbaba'nın açıklamaları sonrası Türkiye'nin çeşitli belediyelerinin aynı yöntemlerle insan kaçakçılığı yaptığı haberleri art arda gelmişti. Almanya'ya toplu ilticanın belediyelerin verdiği hizmet pasaportu (gri pasaport) kullanılarak yapıldığı da öğrenilmişti.
İnsan kaçakçılığı tartışmaları devam ederken, Sözcü gazetesi belediyeler aracılığıyla bu yolla Almanya'ya gidenler ile Alman polisini 'nasıl atlattıklarını' konuştu.
İNSAN KAÇAKÇILIĞINA FARKLI 'ÇÖZÜM'
Meslek eğitimi için Almanya'ya gitmek istediklerini, ancak vize alamadıklarını söyleyen kişiler, şunları kaydetti:
"Bunun üzerine bizimkiler başka çözüm yolu önerdiler. Bizle ilgilenen kişiyi, Vali Yardımcısı ve bölge dernek başkanı çağırdı. 'Bu çocukları başka şekilde gönderebiliriz' demişler. İlk kafile zamanı, FETÖ'nün yuvalandığı dönemdi. Bizden kişi başı 1000-1500 euro pasaport parası aldılar. Üç hafta sonra da gri pasaportlar hazırdı.
"YÜKSEK IQ'LU ÖĞRENCİLER OLDUĞUMUZU SÖYLEDİ"
Gaziantep Havaalanı'na geldik. Herkeste diplomatik pasaport. Hemen uçağa alındık. Heyecanlıydık. İş garantisi de verilmişti. Frankfurt Havaalanı'na indik. Hiçbirimiz dil bilmiyorduk. Uçağın kapısına iki polis geldi. Birimiz, ikimiz, üçümüz geçince, polisler birbirine baktı. Bize yardımcı olan biri vardı. Ona Alman polisi 'Bu kadar genç diplomat olamaz. Nasıl gri pasaportları var?' diye sordu. O da bizim Türkiye tarafından ödüllendirilen, okullarında birinci ve başarılı, yüksek IQ'lu öğrenciler olduğumuzu söyledi. Ödül olarak, bu pasaportların verildiği anlatıldı. Hepimiz geçtik."