Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 1915 olayları hakkında değerlendirmede bulunan Arınç, HDP'yi eleştirerek "Geçtiğimiz her 24 Nisan'da biz nasıl Çanakkale Savaşlarını büyük bir zafer olarak kutluyor ve o savaşların insanlığa kazandırdığı değerlerden bahsediyorsak Ermeni Diasporası da her yıl 24 Nisan'ı kendileri için bir soykırım olarak düşünüyorlar ve bu konuda çaba sarf ediyorlar. Biz tarihimizde böyle bir kara sayfanın olmadığına inanıyoruz. Biz hiçbir zaman ihanet etmedik. Bilerek, kasıtla ve isteyerek soykırım yapmadık. BM'nin soykırım tarifi içerisine Türkiye'de 1915'te yaşanan olaylar girmez. Biz kendimizden eminiz. Bütün dünyaya bu tezlerimizi inanarak haykırıyoruz. Bunun arkasında duruyoruz. AP ve onun öncesinde başka kurumlar farklı açıklamalar yaptıklarında HDP hariç Türkiye'deki siyasi partiler aynı konuda milli bir mesele olduğu için ittifak ettiler. Ak Parti, MHP ve CHP gereken cevapların verilmesi konusunda müşterek bir bildiriye de imza attılar. HDP'nin farklı görüşleri var. Onu da halkımız takdir edecektir. Kaldı ki soykırım konusunda Meclis'e kanun teklifi verme cüretinde bulunmuş bir partiye soykırıma sahip çıkmak ne kadar yakışıyor, onu halkımız takdir edecektir" Biz tezlerimizin arkasında duruyoruz. AP ve başka kurumların yaptığı açıklamaların ardından HDP hariç bütün partiler gereken cevapları vermek konusunda müşterek açıklamalarda bulundu. HDP'nin tavrınıysa halkımız takdir edecektir." dedi.
"Yok hükmündedir"
Bülent Arınç, AP'nin açıklamasına ve benzerlerine karşı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'yok hükmündedir' açıklamasını hatırlattı. Arınç şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanı'mızın başta olmak üzere, Başbakanımızın, Meclis Başkanımız ve parti liderlerinin "yok hükmündedir" açıklamasını tekrar ediyoruz. ABD veya başka bir ülkenin yapacağı farklı açıklamalar karşısında da biz yine inancımızı ve kararlılığımızı sürdüreceğiz."
Almanya Parlamentosu'nun soykırım kararı
Akşam saatlerinde Almanya Parlamentosu'ndan gelen 'Ermeni Soykırımı' kararını da değerlendiren Arınç, Almanya'nın bu konuda ilk olmadığını belirtti. Arıç sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdiye kadar 70'ten fazla ülke veya eyalette böyle kararlar alındı. Ama bugüne kadar alınan kararlar Türkiye'nin tezlerine hiçbir zarar vermediyse bundan sonra alınacak kararlar da doğrularımızı ifade etmekten çekinmeyeceğiz. Parlamentolar bu tür kararlar alabilir ama hükümetler arasında iyi ilişkilerin bulunması bu kararların psikolojik olduğunu ve ne noktalara ne mesajlar verdiğini gösterir. Dolayısıyla bu tür kararlar alınmasında Ermeni Diasporası'nın etkisi olduğunu biliyoruz. Bir de Batı mantalitesinde yahudilere karşı soykırıma büyük bir duyarlılık gösterildiğini biliyoruz. Böyle olunca da önlerine getirilen soykırım kararnamelerine karşı da kendilerine göre biraz daha vicdanlı davranabiliyor. Bu her şeyin sonu değildir."