[Karar]
Üçüncü kurtarma paketi kapsamında Yunanistan’a verilecek olan 86 milyar euroluk yardım için kritik gün yarın. Eurogroup yetkilileri tarafından Brüksel’de düzenlenecek olan toplantıda paketin son hali üzerinde anlaşmaya varılması bekleniyor.
Söz konusu toplantıya ilişkin olarak Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkenin ekonomik belirsizliklerinin son bulacağını ifade ederken, Almanya, süreçte zorluk çıkaracak gibi gözüküyor. Peki bu izlenim nereden geliyor?
Merkel ile Çipras kavga etti
Yunanistan hükümetinin pazartesiyi salıya bağlayan gece, kreditörlerle önümüzdeki üç yıla ilişkin yaklaşık 86 milyar euroluk yardım paketi şartlarında uzlaşmaya varmasının ardından Avrupa Birliği Komisyonu sözcüsü, teknik düzeyde temel prensipte anlaşma sağlandığını, bundan sonra sadece siyasi düzeyde anlaşmaya varılması gerektiğini dile getirdi.
Aynı gece, Çipras, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i arayarak süreç hakkında bilgi vermek istedi fakat telefon konuşması pek de Çipras’ın istediği gibi geçmedi. Bild’in haberine göre, iki Başbakan telefonda tartıştı. Merkel, yardım paketine ilişkin görüşmelerin uzaması durumunda Yunanistan’a köprü kredi verilmesinden bahsetti. Buradan hareketle, görüşmelerin uzama ihtimali gündeme gelmiş oldu.
Schäuble’nin paketle ilgili soru(n)ları var
Öte yandan, Yunanistan’ı zorlayacak tek kişinin Merkel olmadığı da dikkat çekiyor. Yarın Brüksel’de gerçekleşecek olan Eurogroup toplantısında, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin de Yunanistan’ın üzerine gideceği tahmin ediliyor. Buna göre, Schäuble’nin, üçüncü kurtarma paketiyle ilgili soruları olduğu ve bu soruları yarınki toplantıda dile getirileceği söyleniyor. Bir başka deyişle, Schäuble, toplantıda dile getirmeyi planladığı sorularıyla, "Yarın görürsünüz" diyor.
Bu soruların henüz bitmemiş olan anlaşma sürecine dahil olduğunun altını çizen Almanya Maliye Bakanlığı sözcüsünün yanı sıra Berlin de, en başından beri biraz daha fazla zaman alsa da en sürdürülebilir kurtarma planını oluşturmaktan yana bir tavır sergiliyor.
Köprü kredi riski gündemde
Atina ve kreditörleri arasında gerçekleşen görüşmelere göre, Yunanistan’ın, Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) olan 3,2 milyar euroluk borcunu ödeyebilmesi için 20 Ağustos’a kadar anlaşma sağlaması gerekiyor. Eğer bu tarihe kadar anlaşma sağlanamazsa, Yunanistan istemeye istemeye köprü kredi kullanmak zorunda kalacak.
Paketteki ilave başlıklar
Üçüncü kurtarma paketi gerek anlaşma süreciyle gerekse içeriğiyle birçok eleştirinin hedefi olmuştu. Şimdi, bu içeriğe yeni şartların da eklenmesi söz konusu. İşte ilave edilmesi beklenen şartlar:
Ekmek, indirimler, ilaçlar serbestleştirilecek
- Eczacı olmayanlar eczane açabilecek
- Reçetesiz ilaç satılabilecek
- Ekmeğin satıldığı yerler çoğaltılacak
- Senenin her döneminde indirim yapılabilecek
- Mühendis ve noter kadrosu açılacak
Buna karşın, Yunanistan’ın geleneksel içkisi Uzo/Çipuro’nun ambalajsız satılması yasaklanacak.
Vergi tedbirleri baş ağrıtacak
- Çiftçilere yakıt indirimi yapılmayacak ve imtiyazlı vergi politikası kaldırılacak.
- Yunan bandıralı gemilerde tonajlara göre alınan özel vergilerde 2016-2020 yılları arasında senede yüzde 4 artış yapılacak.
- Serbest meslek ve ticaretle uğraşan vatandaşlara 2016 yılı itibariyle peşin vergi sistemi getirilecek.
Emeklilik yaşı 62-67 olacak
- Bu seneden başlayarak 2021 yılına kadar erken emeklilik konusu tamamen rafa kaldırılacak ve herkes 40 yıl çalışacak.
- Emekli aylıklarının hesaplanmasında değişikliğe gidilecek.
Özelleştirmeler artırılacak
- 2017 yılına kadar özelleştirmelerden 6,4 milyar euro gelir elde edilecek
- Yunan hükümeti, Ekim ayına kadar Pire, Thessaloniki Limanları’na, TRAINOSE ve ROSCO demiryolu şirketine yönelik ihale takvimi çıkaracak.
Varoufakis: “Kurtarma planı bir işe yaramayacak”
Öte yandan, Yunanistan’ın eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunanistan’ın mevcut durumu ve üçüncü kurtarma paketiyle ilgili değerlendirmeleriyle yine gündeme damgasını vurdu.
Yunanistan’ın kreditörleri Avrupa Merkez Bankası (ECB), Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Komisyonu ve Avrupa İstikrar Mekanizması ile üzerinde anlaştığı üçüncü kurtama planının bir işe yaramayacağını ifade eden Varoufakis, “Yunan finans sistemini bilenlere sorun, onlar da size bu anlaşma yürümeyeceğini söyleyecektir” diye konuştu.
“IMF elini taşın altına koymadı”
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin bile Almanya Merkez Bankası’na bu planın yürümeyeceğini söylediğini belirten Varoufakis, Yunanistan’ın şu anki Maliye Bakanı Euclide Tsakalotos, hatta diğer bütün kreditörlerin de aynı şeyleri düşündüğünü dile getirdi.
Le Figaro’nun haberine göre, “Yönetilemeyecek bir borcun üzerine kurulan programı görünce Uluslararası Para Fonu (IMF) elini taşın altına koymadı” diyen Varoufakis, herkesin yine de bu programı uygulamaya çalıştığını vurguladı.