Almanya’da ‘ırkçı tehdit’ alarmı

Hanau’da ırkçı teröre kurban giden 9 kişi için Almanya’da anma törenleri düzenlenirken cami, tren istasyonu, havalimanı gibi alanlarda güvenlik tedbirleri artırıldı. Alman Cumhurbaşkanı aşırı sağa karşı tüm ülkeyi dayanışmaya çağırdı.

KARAR ALMANYA

Irkçı terörist Tobias Rathjen’in Çarşamba gecesi 5’i Türk 9 göçmen kökenli kişiyi Hanau kentinde iki nargile kafeye düzenlediği silahlı saldırıda öldürmesi ırkçı tehdidin ne düzeye ulaştığını bir kez daha gösterirken Alman yetkilileri de nihayet tedbir almaya sevk etti.  Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, saldırılar sonrası ülkede camilerde güvenlik önlemlerinin artırılacağını açıkladı. Seehofer, camilerin yanı sıra havaalanları ve diğer hassas bölgeleri korumak üzere de takviye polisler görevlendirileceğini söylerken, aşırı-sağın “çok büyük” tehdit olduğunu vurguladı. Seehofer Hanau’daki saldırı sonrasında öfke ya da “taklit etme” nedeniyle benzer eylemlerde bulunulması tehlikesinin mevcut olduğunu ifade etti.Öte yandan, Hanau’daki ırkçı saldırılar sonrası Almanya’da birçok kentte on binlerce kişinin katıldığı törenlerde öldürülenlerin anısına mumlar yakıldı, çiçekler bırakıldı ve saygı duruşları yapıldı. Hanau’daki törene katılan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier halkı “nefret, ırkçılık ve şiddete karşı tek vücut olmaya” çağırdı. Ülkede yaşayan Müslümanları temsil eden derneklerden KRM de aylardır İslam düşmanlığı konusunda net bir duruş sergilenmesini istediklerini kaydederek hükümeti eyleme çağırdı.

Alman hükümetine, silah ruhsatı almayı zorlaştırma ve aşırı sağcı örgütlerin sempatizanlarını yakından izleme gibi çağrılar yapılıyor. İnternete ırkçı bir bildiri koymuş olan zanlının nasıl silah sahibi olabildiği ve bir atıcılık kulübüne girebildiği sorgulanıyor. Savcılık dün, saldırganın iki ruhsatlı silahı olduğunu açıkladı ama ülke içi ve dışında başka aşırı sağcı kişi ve gruplarla ilişkisi olup olmadığının henüz anlaşılamadığını söyledi. Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild bugün silah ruhsatları ve silah edinmeyle ilgili yasaların sıkılaştırılması çağrısını ve radikal sağcılarla ilgili istihbarat faaliyetlerinin güçlendirilmesi talebini birinci sayfasına taşıdı. Almanya hükümeti geçen yaz bir politikacı, bir sinagog ve bir kebabçıya yönelen saldırılardan sonra Ekim ayında istihbarat örgütleri tarafından izlenen aşırı görüşlü gruplara silah satışını yasaklamış ve internet sitelerine, nefret suçu işleyenleri polise ihbar etme sorumluluğu getirmişti.

KURBAN YAKINLARI KONUŞTU: BU NEFRET NEDEN?

Metin Kan: Burada bir nargile mekanı, bir oyun salonu ve bir de döner lokantası var, buralar göçmenlerin uğrak yeri. Yabancılara karşı bu nefret neden? Hepimiz burada geçinip gidiyoruz.

Kadir Köse: Şiddetin boyutu karşısında şaşkınlığa uğradım. Bu tamamen başka bir seviye, Amerika’da duyduğumuz tarzda bir katliam, Almanya’da aşırı sağcı şiddetle ilgili endişelerin yükseldiği bir dönemde geldi.

Selahattin ve Emiş Gürbüz: Acımız çok büyük. Tarif etmek imkansız. Oğlumuz Sedat 3 yıl önce Hanau’da dükkan bulunca oraya taşındı. Cumartesi yanına gidecektim. Kısmet olmadı. Cömertti, yardımsever biriydi. Bekardı, belli bir dönem futbol oynadı, sonra iş hayatına atıldı. Bizim başımıza gelen başkalarının başına gelmesin. İleride başka canlar yanmasın. Bu işin sonuna kadar araştırılmasını istiyoruz.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hanau'daki ırkçı saldırıdan kurtulan Kamerunlu genç Müslüman oldu
Irkçılık virüsü
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'e saldırı tepkisi: Çiçek bırakmak yetmez, önlem alın

Dünya Haberleri