KARAR/FRANFRUT
Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki (KRV) bir mahkeme, çok sayıda dini cemaati temsil eden İslam Konseyi (İslamrat) ve Müslümanlar Merkez Konseyi’nin (Zentralrat der Muslime) resmi okullarda İslam dersi vermesine onay vermedi. Bu eyalette İslam din dersleri, içinde farklı dini cemaatlerin de bulunduğu bir danışma konseyi tarafından hazırlanıyor. Ancak bu uygulama 2019 yılına kadar sürecek ve daha sonra ne şekilde din versi verileceği konusu belirsiz. İslam Konseyi ve Müslümanlar Merkez Konseyi bu belirsizliğin ortadan kalkması için mahkemeye başvurmuştu.
GEREKÇE YETERLİ DEĞİLLER
Eyalet Yüksek Mahkemesi kararını her iki çatı örgütünün anayasada öngörülür şekilde dini bir topluluk olmadığı ve yeterli nesnel otoriteye sahi olmadıkları teziyle gerekçelendirdi. İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici KARAR’a yaptığı açkılamada mahkeme kararını eleştirerek, "Mahkeme İslam Konseyi’nin Almanya’da müslümanlar üzerinde kilisevari bir otoritesinin olmadığından hareketle bu kararı verdi. Müslümanlar arasında farklı mezhepler ve düşünceler olduğu gerçeğini gözardı etti. Bize bağlı camilere biz ancak tavsiye niteliğinde etki edebiliriz. Bu gerceğin göz önüne alınması gerekirdi" dedi.
ANLAŞMAZLIK YILLARDIR SÜRÜYOR
Eyalet yönetimi ve İslami dernekler arasında dersleri kimin vereceği konusundaki uzlaşmazlık 20 yıldır sürüyor. İslami çatı örgütlerinin dersleri vermek için yaptığı başvuru, Federal İdare Mahkemesi tarafından 2005 yılında reddedilmiş ve konu Eyalet İdare Mahkemesi’ne sevk edilmişti. KRV’de içinde dini cemaatlerin bulunduğu danışma konseyi ile birlikte hazırlanan İslam din dersleri 230 okulda 200 öğretmen tarafından veriliyor. Bu derslerden yaklaşık 20 bin öğrenci yararlanıyor.
KRV Eğitim Bakanı Yvonne Gebauer hükümetlerinin mahkeme kararından sonra mevcut sistemle yola devam edeceğini İslam Konseyi ve Müslümanlar Merkez Konseyi'nin üyelerinden oluşan danışma kurulu ile dersleri hazırlamaya devam edeceğini söyledi.