Almanya'da 8 kadından 1'i cinsel tacizden şikayetçi

Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, her 11 çalışandan birisi (kadın/erkek) iş yerinde cinsel tacize uğruyor. Erkeklerin yüzde 5'i, kadınların ise yüzde 13'ü tacizden şikayetçi. 8 kadından biri cinsel tacizden şikayetçiyken, araştırmaya katılanları yüzde 44'i ısrarlı bakışlar ve jestlerden rahatsız olduğunu söylüyor.

KARAR/ALMANYA

Yeni yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanya'da 11 çalışandan birisi iş yerinde cinsel tacize uğruyor. Cinsel tacize uğrayanların arasında erkekler de bulunurken, kadınlarda bu oran erkeklerin iki katından daha fazla.

EN ÇOK SAĞLIKÇILAR MAĞDUR

Federal Dışlanmaya Mücadele Dairesi tarafından yaptırılan araştırmaya göre, cinsel tacizlerin yüzde 53'ü iş yeri dışında bulunan, müşteriler ya da hastalar gibi 3'üncü şahıslardan geliyor. En çok cinsel tacize uğrayanlar ise sağlık ve sosyal hizmet alanlarında çalışanlar. Bu alandaki tacizler toplumda ya 'meslek riski' olarak görünüyor ya matah bir şeymiş gibi algılanıyor veya görmezden geliniyor.

Taciz yapanların yüzde 43'ü aynı iş yerinde bulunan iş arkadaşları. Yüzde 19'u iş yeri hiyerarşisinde önde olan amir konumundaki kişiler. Bazı iş yerlerinde ise kurbanlar birden fazla kişinin tacizi ile baş etmek zorunda.

ISRARLI BAKIŞLAR RAHATSIZ EDİYOR

Araştırmaya katılanlara 'Ne tür tacizlere maruz kaldınız?' şeklinde yöneltilen bir soruya katılımcıların yüzde 62'si sözlü taciz olarak cevap verdi. Cinsel içerikli yorumlar, laflar ve espriler sözlü taciz olarak değerlendiriliyor. Katılımcıların yüzde 44'i ısrarlı bakışlar ve jestlerden rahatsız olduğunu söylüyor. Her 10 taciz mağdurundan üçü ise mahrem ve cinsel içerikli sorularla cinsel tacize maruz kaldığını beyan ediyor.

Erkek ya da kadın her beş kişiden birisi uygun olmayan davetler almış olmaktan şikayetçi. Birçok mağdur iş arkadaşlarının kendilerine istemedikleri halde cinsel içerikli resimler, metinler ve videolar gösterdiğini ve aynı istikamette mailler ve mesajlar gönderdiğini ifade ediyor.

TEHDİT VE DARP DAHİL

İş yerindeki mağdurların yüzde 11'i cinsel eyleme zorlandıklarını beyan ederken, bazen tehdit ve darp olaylarının da meydana geldiği araştırmanın ortaya çıkardığı diğer sonuçlardan bazıları.

Tacizler çoğu kez tekrarlanıyor. Mağdurların yüzde 60'ı tacizler karşısında kendilerini sözlü olarak savunduklarını söylüyor. Her 10 kişiden 4'ü tacizleri 3'üncü kişilere anlatıyor. Çok az kişi ise hukuki yollar başvuruyor. Bunun nedenleri arasında olayı büyütmeden çözmek, iş yerinde adının yayılmasını engellemek ve neler yapabileceğinin bilincinde olmamak olarak açıklanıyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Almanya'da kaybolan Mine'nin cesedi 3 ay sonra bulundu
Alman ordusunda cinsel taciz skandalı!

Dünya Haberleri