Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) kapsamında salgının başladığı günden beri birçok ülke işverenlere evden çalışma modelini önerdi. Almanya, 1 yılı aşkın bir süredir dünya genelinde bazı şirketlerin uyguladığı evden çalışma modelini zorunlu hale getirdi.
EVDEN ÇALIŞMA ZORUNLU
Alman hükümetinin evden çalışmaya ilişkin yönerge bugün yürürlüğe girdi. Buna göre, bugünden itibaren işverenler herhangi bir teknik engel bulunmaması durumunda personellerine ofise gelmeden evden çalışma (homeoffice) imkanı sunmak zorunda olacak.
Almanya'da koronavirüs salgınının yayılması üzerine, resmi daireler başta olmak üzere çok sayıda kurum ve şirket, evden çalışmalarının önünde engel bulunmayan personeli için işe gelme yükümlülüğünü kaldırarak, evlerinden çalışmalarına olanak tanımıştı. Kısıtlamaların kapsamını artırma kararı uyarınca, daha önce hükümetin işverenlere tavsiyesi niteliğinde olan uygulama bundan böyle zorunlu hale getirilmiş oldu.
DÜZENLEMEYE UYMAYANLARA 30 BİN EURO CEZA
Almanya'da şirketlerin herhangi bir teknik engel bulunmaması durumunda çalışanlarına iş yerine gelmeden evden çalışma imkanı sunması zorunlu hale getirildi. Yeni düzenlemeye uymayanlara 30 bin euroya kadar ceza kesilebilecek.
Çalışma idaresine göre, devlet dairesi haftada 80 Berlin şirketini teftiş edecek. İş gücü idaresi, evden çalışma düzenlemesini öncelikle açık plan ofisleri, çağrı merkezleri, sigorta şirketleri, mimarlık ofisleri ve şirket merkezinin idari alanı olan şirketlerde uygulamak istiyor
İŞLETMELER DENETLENECEK
Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkan Vekili Katja Mast, yeni düzenlemenin temel prensibini "Kim evden çalışabiliyorsa, o evden çalışacak" sözleriyle açıkladı.
Özellikle ofis işlerinin evden yapılması gerektiğini belirten Mast, "Özel temaslarımızı büyük ölçüde sınırlandırdık, şimdi sıra profesyonel temaslarda" dedi.
İşletmelerin yönetmeliklere uyup uymadıkları eyaletlerin iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu yetkilileri tarafından denetlenecek.
Çalışma Bakanı Hubertus Heil, yönetmeliklere uymadıkları tespit edilen işletmelerden evden çalışma imkanının (Homeoffice) neden mümkün olmadığını açıklamasının isteneceğini söyledi. Bakan geçerli mazereti olmayanların para cezasına çarptırılacağını kaydetti.
EVDEN ÇALIŞMAK İÇİN YARDIM HATTI
Senato Çalışma ve Sosyal İşler Dairesi sözcüsü, evden çalışmak için bir yardım hattı olacağını söyledi. Şirketler ve çalışanlar, 030 90 25 45 250 numaralı telefondan ya da home-office-fragen@lagetsi.berlin.de adresinden iş sağlığı ve güvenliği otoritesinden bilgi alabilecek veya soru sorabilecek.
ALMANYA VAKA SAYISINDA AVRUPA'DA 5'İNCİ
Almanya; Avrupa'da Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve İtalya'nın ardından beşinci en yüksek koronavirüs vaka sayısına sahip ülke konumunda.
Ülkede bugüne kadar toplam 2 milyon 161 bin 169 vaka sayısı kayda geçerken, 53 bin 972 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkede şu ana kadar 1 milyon 921 bin 689 kişiye Kovid-19 aşısı yapıldı, bunların 283 bin 264'ünü ikinci doz aşısı yapılanlar oluşturdu.
"GELECEK AY VE YILLARDA DA DEVAM EDECEK"
Salgından çıkışın beklenildiği kadar kısa sürmeyeceğini dile getiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Pandemi toplumlarımızda ve ekonomilerimizde derin izler bıraktı. Pandemi gelecek aylarda ve yıllarda hayatlarımızı ve işleri yapış şeklimizi etkilemeye devam edecek." ifadesini kullanmıştı.
KOÇ HOLDİNG DE UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİNE GEÇECEKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, pandemi döneminde elde edilen tecrübeler ışığında, geleceğin esnek çalışma modellerine yönelik çalışmaların olgunlaştırılarak devreye alınacağını söylemişti. Uzaktan çalışmanın kalıcı hale geleceğini belirten Çakıroğlu, "Uzaktan çalışma modeli 35 bin ofis çalışanı arkadaşımız için kalıcı bir uygulama haline geliyor. Uzaktan/esnek çalışma, çalışanların yolda geçen zamanlarını ortadan kaldırıyor. Ofis alanı, personel servisi kapasitesi gibi ihtiyaçlar azalıyor. Hem çalışan tatminini hem de verimliliği artıracak büyük bir potansiyel var" demişti.