Almanya ve Fransa, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de provokasyon yaptığını iddia etti, iki ülke ayrıca Türkiye'ye 'duruşunu netleştirmesi' için bir hafta süre verdi.
Alman ve Polonyalı mevkidaşlarıyla bir araya gelen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye'nin, Oruç Reis'i yeniden Doğu Akdeniz'e gönderdiğini belirterek "Türkiye'nin sürekli provokatif eylemlerine devam ettiği açık. Bu kabul edilemez" dedi.
"TOP ANKARA'DA AMA..."
Le Drian, "topun Ankara'nın sahasında olduğunu" ancak Türkiye diyaloga dönmezse AB'nin güç dengesini değiştirmeye hazır olduğunu söyledi.
Le Drian, ayrıca Türkiye'nin Dağlık Karabağ konusundaki duruşunu da eleştirerek Türkiye'nin 'ateşkese saygı' çağrısı yapmadığını ve bunun 'zarar verici' olduğunu ifade etti.
ALMANYA: KABUL EDİLEMEZ
Almanya Dışişleri Bakan Heiko Maas da Oruç Reis'in tekrar göreve gönderilmesini 'kabul edilemez' olarak nitelendirdi.
Maas, AB'nin ne tepki vereceğini kararlaştırmadan önce bir hafta bekleyeceğini söyledi.
MAAS ANKARA ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ
Maas, daha önce de Oruç Reis'i yeniden Doğu Akdeniz'e göndermesinin ardından Ankara ziyaretini iptal etmişti.
Kıbrıs ve Yunanistan'ı kapsayan resmi ziyaret öncesinde uçağa binmeden önce açıklama yapan Maas "Ankara eğer hep tekrarladığı üzere görüşmelerin sürmesiyle ilgileniyorsa, uluslararası gerginliğin yumuşaması ve provokasyon arasındaki etkileşimi sona erdirmelidir" diye konuşmuştu.
Türkiye'ye müzakerelere açık olmasını isteyen Maas, Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki tartışmalı alanlarda gaz arayışını sonlandırması çağrısında bulunmuştu.
YUNANİSTAN 'GÖRÜŞME' RESTİ
Doğu Akdeniz'de araştırmak için yeniden yola çıkan Oruç Reis'e hem Yunanistan'dan hem AB'den tepki gelmişti.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, "Bu, doğrudan bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit eden bir adımdır" açıklamasını yapmıştı.
Oruç Reis'in yeniden demir almasına tepki gösteren Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas "Oruç Reis gemisi bölgede var oldukça Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapamayız" demişti.
İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER NEDİR?
Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi (keşif amaçlı) görüşmelerin 61. turunun 'yakında' İstanbul'da yapılacağı açıklanmıştı.
İki ülke arasında 2002'de başlatılan istikşafi görüşmelerin sonuncusu olan 60. tur, 1 Mart 2016'da Atina'da yapılmıştı. Dönemin Yunan hükümeti tarafından askıya alınan görüşmeler, bu tarihten sonra siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Türkiye'nin Akdeniz'deki yeni Navtex duyurmasını 'üzüntü verici' olarak nitelemişti.
Borrell, AB liderlerinin yeni Navtex duyurusunun ardından 15-16 Ekim'deki toplantıda Doğu Akdeniz'deki son gelişmeleri ele alacaklarını söylemişti.
Ekim ayının başında yapılan AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikasını değiştirmemesi durumunda yaptırım seçeneğinin 'derhal' uygulanacağı duyurulmuştu.
ORUÇ REİS 22 EKİM'E KADAR DOĞU AKDENİZ'DE
Doğu Akdeniz'de Yunanistan'la gerginliğine neden olan Oruç Reis araştırma gemisi 12 Ekim'de yeniden demir almıştı.
Oruç Reis'in çalışma yürüteceği alan için 22 Ekim'e kadar sürecek yeni NAVTEX duyurulmuştu.
ABD: ORUÇ REİS KARARI PROVOKASYON
ABD Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki araştırma faaliyetlerine yeniden başlamasını 'provokasyon' olarak nitelemiş, araştırmaları durdurmaya ve Yunanistan ile istikşafi görüşmelere yeniden dönmeye davet etmişti.