Almanya Federal Meclisi'nde Kuzey Irak’taki Alman askerlerinin görev süresinin uzatılması için yapılan oylamada 441 milletvekili tezkereye onay verirken, 81 milletvekili karşı yönde oy kullandı. Toplam 570 milletvekilinin katıldığı oylamada 48 milletvekili de çekimser kaldı.
Eğitim veriliyor
Kabul edilen bu tezkereyle DAEŞ terör örgütüne karşı mücadelede Peşmergeleri eğitmek için Kuzey Irak’a gönderilen askerlerin görev sürelerinin 31 Ocak 2017 kadar uzatılmasının yanı sıra bölgede görev alacak askerin sayısı da 150 olarak belirlendi. Bir yıl önceki tezkerede söz konusu asker sayısı en fazla 100 olarak yer alıyordu.
Asker sayısı arttı
Öte yandan Federal Meclis’te Mali’deki Alman askerlerinin görev sürelerinin uzatılmasına ilişkin yapılan oylamada da 502 milletvekili “evet”, 66'sı da “hayır” oyu kullandı. Toplam 574 milletvekilinin katıldığı oylamada 6 milletvekili de çekimser kaldı.
Almanya bu tezkereyle, Mali’deki BM İstikrar Misyonu'nda (MİNUSMA) yer alacak askerlerin görev süresini 31 Ocak 2017’ye kadar uzatılmasının yanında Mali’deki asker sayısının üst sınırını 150’den 650’ye çıkardı.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Torsten Frei, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, Alman askerlerinin görev sürelerinin uzatılması ve görev kapsamlarının genişletilmesinin doğru bir karar olduğunu belirterek, Almanya’nın bu şekilde sorumluluk üstelendiğini ifade etti.
Muhalefete göre tezkere bir hata
Frei, DEAŞ’e karşı mücadelede başarılar sağlandığını ileri sürerek, Alman askerlerinin bölgede kalarak Peşmergelere eğitim vermeyi sürdürmeleri gerektiğini kaydetti.
Sol Parti Milletvekili Jan van Aken ise askerlerin görev sürelerinin uzatılmasını “büyük bir hata” olarak nitelendirerek, Kuzey Irak’a asker göndermekle Alman hükümetinin Irak’ın bütünlüğünün korunmasına ilişkin hedefinin tehlikeye sokulduğunu savundu.
BERLİN/AA