KARAR / FRANFURT
Alman medyası göçmen kökenli zanlıları bir korku figürü olarak kullanıyor. Münih’te bulunan Macromedia Yüksekokulu öğretim görevlisi Thomas Hestermann’nın yaptığı bir araştırma Alman medyasının göçmen kökenli zanlıları bir korku figürü olarak lanse ettiğini ortaya koydu.
HABERLERİN YÜZDE 64.3'ÜNDE GÖÇMENLER 'SUÇLU'
Araştırmada ulusal yayın yapan ya da yayınlanan gazete ve televizyonların 2017 Ocak ve Nisan ayları arasında yaptığı haberler mercek altında alındı. Araştırma da dikkat çeken noktalardan biri Bild gazetesinin yabancılar hakkında çoğunlukla suç işledikleri zaman haber yapmış olması. Yabancılar hakkında yapılan haberlerin yüzde 64.3’ünde göçmenler suçlu ya da zanlı durumunda. Süddeutsche Zeitung isimli sol liberal gazetede ise zanlıların yabancı olduğu oran yüzde 39,5. Muhafazakar liberal olarak konumlandırılabilecek Frankfurter Allgemeine Zeitung’ta ise yabancılar hakkında yapılan haberlerin yüzde 39,5’i suçlu yabancılara ayrılmış. En çok izlenen haber programlarında bu oran yüzde 52’ye çıkıyor.
GÖÇMENLERİN SUÇLU GÖSTEREN HABERLER 4 KAT ARTTI
Alman televizyonlarında göçmen kökenlilerin işlendiği suçları içeren haberlerin sayısı 2014 yılından beri dört kart arttı. Ancak kriminal istatistiklere göre bu süre içinde göçmen kökenli kişiler tarafından işlenen suçlar sadece üçte bir oranında artış gösterdi. Televizyonlarda tespit edilen diğer ilginç gelişme ise göçmenlerin mağdur olduğu olaylar hakkındaki haberlerin 2014 yılından beri yüzde 50 azalma göstermesi. Kriminal istatistikleri ise yabancılara karşı işlenen suçlarda 2014 yılından beri artış olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmada ortaya çıkan bir başka ilginç sonuç ise , yabancılar ve mülteciler hakkında haber yapıldığında bu gruptan insanların görüşlerine nerdeyse hiç yer verilmemiş olması. Bild gazetesinde göçmenler ve mülteciler hakkında yapılan 28 haberde sadece bir kez göçmen ya da yabancılar görüşlerine de yer verilmiş.
Frankfurter Allgemeine Zeitung ise Bild gazetesinden daha insaflı davramış. Gazete yayılan 55 haberden 11’inde göçmenlerin görüşleri de yer almış. Araştırmada ulusal yayın yapan Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Bild Zeiung ve Taz isimli gazetelerde konu hakkında yayınlanan 283 makale ve haber değerlendirildi. Ayrıca ARD, ZDF, RTL, RTL2, Sat.1, ProSieben, Kabel eins Vox’un ana haber bültenlerinde yabancılar hakkında yer alan 67 haber incelemeye alındı.