Oylama sonrasında açıklama yapan Alman politikacılar, yasa tasarısının kabulünden sonra birçok değerlendirmelerde bulundu. Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, soykırım yasa tasarısının “Şimdiki Türk hükümetine yönelik mücadele için bir platform olarak kullanılmaması” gerektiği uyarısında bulunurken, Alman Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hristiyan Demokrat Michael Brand da karar tasarısının Türk-Alman ilişkilerinde kalıcı bir hasar bırakmayacağını dile getirdi.
Hristiyan Birlik partileri Alman Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder de bu karar tasarısıyla Türkiye’yi ve Türk halkını yargılamak gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade etti. Kauder, Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’ye yaptığı açıklamada “Biz Türkiye’yi sanık sandalyesine oturtmak istemiyoruz. Şu mesajı vermek istiyoruz: Barışma ancak gerçekler kabul edilirse mümkün olur” dedi.
DERS KİTAPLARINA GİRECEK
Alman Meclisi tarafından resmen kabul edilen tasarı, ‘Ermeni soykırımının’ Almanya’da orta öğretim ve yüksek öğretimde ders programına yerleştirilmesi, bu yönde sivil toplum çalışmaları yürütülmesi gibi unsurları içeriyor.
Buna göre, Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk'ün çocukları, bundan sonra ders kitaplarında Osmanlı İmparatorluğu'nun gerçekleştirdiği sözde Ermeni soykırımını okuyacak.