Alkış iyi ama onca emek boşa gidiyor

Martta aşamalı normalleşme takvimi ‘Nasılsa aşılama da yapılıyor’ algısıyla birlikte rehavet riskini doğurdu. Umut veren gidişatın tersine dönmemesi ve zorluklarla elde edilen kazanımların heba olmaması için, salgın boyunca alkışlarla desteklediğimiz sağlıkçıların işinin kolaylaştırılması gerekiyor. Bilim Kurulu üyelerinin “Maskeyi çıkarmayın, mesafeyi unutmayın, kalabalığa karışmayın” uyarıları ise kritik 10 günde anahtar rol oynuyor.

PROF. DR. TEVFİK ÖZLÜ: SOKAK MUAFİYETİ SUİSTİMAL EDİLİYOR 

Hafta sonları yasak var ama sokaklar insan dolu. ‘Ben bu kısıtlamalardan muafım’ diyor. Muaf ama verilen bu hakkı işini görmek için değil gezmek için kullanıyor. Bu denetimlerin daha sıkı yapılması lazım. 

PROF. DR. ÖZGÜR ENGİNYURT: KARADENİZ’DE MESAFEYE UYULMADI VAKA PATLADI 

Sağlık çalışanlarını pencereden alkışladılar, ‘Hakkınız ödenmez’ dediler sağ olsunlar ama emekler boşa gitti. Karadeniz’de mesafeye uyulmayınca vakalar arttı. Laz inadının cezasını birlikte çekeceğiz. 

PROF. DR. HASAN MURAT GÜNDÜZ: MUTANT TEHLİKESİ VAR TEDBİRLER ARTIRILMALI 

Türkiye’de de görülen mutant virüsün bulaş oranı en az yüzde 30 daha fazla. Koruyucu tedbirler de bu oranda artmalı. Mesafeyi 3’te 1 oranında artırmalıyız. Maskeyi daha doğru kullanmalıyız.

 

Aşılama rehaveti ve mutasyon tehdidinin salgında yeni dalgaya neden olabileceği endişesi yaşanıyor. Uzmanlar, normalleşmenin başlayacağı martı işaret ediyor: Hem kısıtlamalarda gevşeme hem de mutasyon etkisiyle vaka sayılarında yükseliş yakalayabiliriz. Kısıtlamaların etkinliği kalmadı. Sokaklar, mağazalar insan dolu. Denetimlere devam edilmeli. Her gün 100 vatandaşımız ölüyor. Yurttaşlarımızın bilincinin artması lazım.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, nisan sonunda 105 milyon doz aşının tedarik edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Pandemiyle mücadelede mart ve nisanın önemine dikkati çeken Koca, yaklaşık 800 bin BioNTech aşısınında bu ay içinde gelmesinin beklendiğini ifade etti.

Mutasyon riski ve 115 bin seviyesine düşen günlük test sayısına karşın 24 saatlik tanıda yaklaşık 7 bin vaka tespit edilmesi, Türkiye’nin salgında kritik bir eşikte olduğunu gösterdi. Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlar, normalleşme takviminin netleşmeye başladığı süreçte uyarılarını artırdı.     

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, tedbirlere uyumun azalması ve dikkat edilmemesi ile vaka artışlarının yaşandığını belirterek “Ben kısıtlamalardan muafım diyor. Muafsın ama niye çıktın. İş için çıkmadın, gezmek için çıkmak olmaz. Bu suistimal oluyor. Denetimlerin daha sıkı yapılması lazım” görüşünü bildirdi.

Özlü “Hafta sonları sokağa çıkma yasağı var ama pek çok kişi arabasıyla seyahat ediyor. Sokaklar insan dolu. Mağazalar, marketleri insanlar her zamanki gibi yine dolduruyorlar. Yani kısıtlamaların çok etkinliği kalmadı gibi. Denetimlere devam etmek lazım. Denetimden de ötesi yurttaşlarımızın bu konuda bilincinin artması lazım. Kısıtlamalar bize eziyet olsun diye getirilmiyor” diye konuştu.

Kısıtlamaların ölümlerin durdurulması için yapıldığını kaydeden Özlü “Her gün 100 vatandaşımız ölüyor. Bu sizin de benim de yakınım olabilir. Onlarda insan, yaşama hakkı var. Hepsi ölüyorlar. İşte bu kısıtlamalar bunu durdurmak için yapılıyor. Durduk yerde, eziyet olsun diye değil” ifadelerini kullandı. 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz de bulaşıcılığı yüzde 30 oranında daha fazla olan mutant virüslerden korunmak için kişisel tedbirlerin aynı oranda artırılması gerektiğini belirtti. Gündüz “Maskeyi daha doğru kullanmalıyız. Kapalı ortamlarda çok uzun süre kalmamalıyız. Kalmak zorundaysak havalandırmaya dikkat etmeliyiz. Virüsün artışını engellememiz tedbirlerle olacak.

Çünkü henüz toplumun tamamı da aşılanmadı. Toplumun önemli bir kısmı aşılanana kadar bu mutant virüslerin de varlığını bilirken tedbirlerimizi yarı yarıya artırmamız son derece önemli. Buna da muhtemelen bahar ayının sonuna kadar devam etmemiz gerekiyor” dedi. 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise mart ayının koronavirüs ile mücadelede kritik eşik olduğunu söyledi. Savaşçı “Mart ayında çok dikkat etmemiz gerekiyor. Hem kısıtlamalarda bir gevşeme hem de özellikle mutasyonun da etkisiyle vaka sayılarında yükseliş yakalayabiliriz” endişesini paylaştı.

Aşılama sürecine işaret eden Savaşçı “Aşılanma ülkemizde çok iyi noktada gidiyor, 5.5 milyonu buldu. Eğer 40 milyonu tamamen aşılarsak, zaten virüsle şu ana kadar karşılaşanlarda olduğu için genel bir toplumsal bağışıklığa yaz dönemine doğru ulaşacağımızı düşünüyorum” ifadesini kullandı.  

‘EMEKLER BOŞA GİTTİ’ 

Öte yandan ülke genelinde 100 binde 194.42 vaka ortalaması ile Trabzon ve Rize’nin ardından üçüncü sırada yer Ordu’da günlük tanı 211 olarak kayıtlara geçti. Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt da Karadeniz’de sosyal mesafe kuralına uyulmadığı için vakalarda artış yaşandığını belirterek “Karadenizlilerin Laz inadı tuttu. Laz inadının cezasını hep birlikte çekeceğiz” dedi.

Kentteki vaka sayılarında yaşanan artış nedeniyle emeklerin boşa gittiğini söyleyen Enginyurt “Bir sağlık çalışanı, akademisyen olarak dilimiz döndüğünce vatandaşlarımızı uyarmaya çalıştık. Elimizde silah olarak yeni başlayan aşımız var. Bu hastalığı yüzde yüz tedavi edecek bir ilacımız yok. Hep ne dedik; hayat eve sığar. Maske, mesafe, hijyen. Elimizdeki en güçlü silahlarımız bunlar. Karadenizliler bizim söylemlerimize maalesef uymadılar.

Uymadıkları için de saç ayağının birisi hep boşta kaldı. Vaka sıralamasında Trabzon, Rize, Ordu, Samsun şeklinde Karadeniz illeri sıralandık” diye konuştu. Emeklerin boşa gittiğini belirten Enginyurt, sitemini şu sözlerle dile getirdi. “Bu nedenlerden ötürü vatandaşlarımıza şunu söylüyorum; sağlık çalışanları için sokağa çıkıp pencerelerden bağırmak, alkışlamak gibi olmuyor. Hakkınız ödenmez dediler sağ olsunlar ama maalesef yapılan emekler boşa gitmiştir.”

Evlerde buluşmalar, düğünler ve cenazelerde sosyal mesafeye uyulmadığı için Karadeniz’in öne çıktığını belirten Enginyurt “Ha gayret birinci olmak için çaba gösterelim. Maalesef üzülerek söylüyorum bunu; mart ayında kısıtlamalar kaldırılacak ama ben Ordu ve Karadeniz sahiline özel ve daha aşırı bir kısıtlama geleceğini bekliyorum. Ne yaptı Karadenizli vatandaşlar? Kendi ayaklarına sıktılar” diye konuştu.

GİRESUN’DA CENAZE ANONSU YAPILMAYACAK 

8-14 Şubat tarihleri arasında oransal olarak en çok vakanın görüldüğü iller arasında dördüncü sırada yer alan Giresun’da yerel kısıtlama tedbirleri devreye alındı. Hafta sonu kısıtlamalarında köy ve yaylalara çıkışlara yasak getirilen kentte, ziyaret, gün ve sosyal faaliyetlere izin verilmeyecek, denetimler sıklaştırılacak, belediye hoparlörlerinden cenaze anonsları yapılmayacak. 

DÖRT ŞEHİRDE KARANTİNA KARARLARI 

Çanakkale, Kayseri, Gaziantep ve Osmaniye’de bazı yerleşim yerleri karantinaya alındı. Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Taban köyünde vaka sayılarında artış yaşanması üzerine 14 gün süreyle karantina uygulanmasına karar verildi. Bunun üzerine jandarma ekiplerince köyün girişlerinde önlem alındı. Kayseri’nin Tomarza ilçesindeki Cücün Mahallesi’nde de giriş ve çıkışlar yasaklandı. 

RAKAMLARLA AŞILAMA 

Toplam yapılan aşı sayısı: 6.493.202 

1. doz uygulanan kişi sayısı: 5.486129 

2. doz uygulanan kişi sayısı: 1.007.073 

100 kişi başına oran: % 7.3 

İkinci doz oranı: % 1.3 

Dünya sıralaması: 6

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Bakan Soylu'dan Eren Bülbül'ün katilleriyle ilgili açıklama: Ahdimi gerçekleştiremedim
Koronavirüs aşısı hamilelerde denenmeye başladı
Koronavirüs aşısı olacaklar nelere dikkat etmeli?

Koronavirüs Haberleri