İnternetten alışverişin yoğun olduğunu günümüzde setmoda.com neden kapandı soruları sorulmaya başlandı. Setmoda kurucuları setmoda.com'un neden kapandığını açıkladı. Kurulumuna binlerce para harcanan internet siteleri getirisi olduğu olduğu kadar iyi talep görmezse firmaları zarara da uğratıyorlar. Bu sebeple de setmoda.com kapatılma kararı alındı.
MNG Holding’in e-ticaret girişimi olan setmoda, faaliyetlerine son verdiğini açıkladı. Geçtiğimiz aydan beri Setmoda‘nın kapanacağına dair söylentiler vardı. Yapılan açıklama ile durum netleşmiş oldu.
Setmoda’nın web sitesinde yayınladığı duyuru ise şöyle:
İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İnternetten alışveriş yapmak hala birçok insan için şüpheler barındıran bir konu. Türkiye’de 20 küsur yıllık bir geçmişe sahip olan e-ticaret sektörü, sahip olduğu potansiyele rağmen bu şüpheler yüzünden yeterli ilerlemeyi kaydedemiyor. İnternetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta haricinde herhangi bir sakınca barındırmayan bu modern alışveriş yöntemi, ancak doğru bilgilendirmelerle makus talihini kırıp atağa geçebilecek gibi görünüyor. Kredi kartı bilgilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi, sipariş verilmesine rağmen ürünün alıcıya ulaşmaması, ürünün vaat edilen kalitede olmaması, denemeden ve dokunmadan satın alma alışkanlığından vazgeçilememesi gibi faktörler internetten alışverişin tercih edilmemesinin başlıca nedenleri arasında.
Günümüzde online ticaretin sahip olduğu şartlar, offline ticaretin sahip olduğu şartlardan çok da farksız değil. Burada kast edilen şartlar, tüketici hakları ve satın alma koşulları ile ilgili. Eğer müşteri internetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları göz önünde bulundurarak alışveriş yapıyorsa, kanunlar her türlü mağduriyette tüketicinin haklarını koruyor. Birçok e-ticaret sitesi, kredi kartının yanı sıra banka kartı ve havale yöntemiyle de alışveriş imkanı sunarak satın alma koşullarını genişletiyor ve daha geniş bir kitleye hitap ediyor. Geçmişte, e-ticaret sektörünün henüz emekleme dönemlerinde yaşanan kötü tecrübelerin kemikleşmiş birer önyargıya dönüşmesi, belki bir nesli ister istemez internetten alışveriş yapma fikrinden uzak tutacak ama yeni nesilde şüphesiz ki internetten alışveriş alışkanlığı, offline alışverişin önüne geçecek. Bugün interneti aktif olarak kullanan belli bir kesim, evcil hayvanlarının mamasını ya da evlilik teklifi ederken vereceği tektaş pırlanta yüzüğü bile internetten satın almayı tercih ediyorsa başka türlüsü düşünülemez.
Şimdi internetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğuna kısaca göz atalım:
İnternetten alışveriş yaparken ürünü alacağınız e-ticaret sitesinin SSL sertifikası olup olmadığına dikkat edin. Bu sertifikaya sahip bir siteden alışveriş yaptığınızda kredi kartı bilgileriniz özel bir şifreleme sistemi ile doğrudan bankanıza aktarılır ve kesinlikle 3. şahısların eline geçme ihtimali bulunmaz. Web sitesinin SSL sertifikasına sahip olup olmadığını ödeme sayfasına geçtiğinizde adres çubuğunun sağ tarafında bulunan kilit işaretinden anlayabilirsiniz.
Hiçbir e-ticaret sitesi alışveriş esnasında kredi kartı şifrenize ihtiyaç duymaz. Sizden kredi kartı şifrenizi talep eden alışveriş sitelerinden uzak durmanız gerekir.
Yaşanabilecek herhangi bir sorun neticesinde başvurabileceğiniz merciin açık adres ve telefonunun tüketici ile paylaşılması yasal bir zorunluluktur. Alışveriş yapacağınız site bu şartları barındırmıyorsa oradan alışveriş yapmamanız önerilir.
Offline alışverişlerinizde olduğu gibi online alışverişlerinizde de garanti belgesi ve faturayı elinizde bulundurduğunuz sürece tüm yasal haklarınız saklıdır.Bu iki belgeyi iyi bir şekilde muhafaza etmeye özen gösterin.
İnternetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken bu belli başlı birkaç nokta, tüketiciyi kötü niyetli oluşumlardan koruyacaktır. Gerekli güvenlik önlemlerini taşıyan bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmak bazı durumlarda güvenliğini denetleyemeyeceğiniz offline alışveriş ortamlarından daha sağlıklı olabiliyor.