Aldatıcı ürün reklamları sağlığı ve cebi yakıyor

TV reklamları konusunda tüketicileri uyaran Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, aldatıcı ürün bilgilerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Pek çok şikayet aldıklarını söyleyen Tüfenkci, mağdur olanların hakem heyetleri veya mahkemelere başvurabileceklerini açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TV kanallarında yayınlanan ürün reklamlarındaki aldatıcı unsurlar konusunda tüketicileri uyardı ve bazı TV kanallarında satışı yapılan ve orijinal olduğu iddia edilen ürünler konusunda tüketicilerin yaşadığı mağduriyet ve atılacak adımları anlattı.

UCUZ MALLARA DİKKAT

Reklam Kurulu'nun ürün reklamlarını titizlikle incelediğini ve Bakanlığın da yükümlü olduğu denetim faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Bülent Tüfenkci, Bakanlığa da pek çok şikayet geldiğini iletti. Son zamanlarda çeşitli televizyon ve radyo kanallarında piyasa fiyatından çok daha düşük fiyata satıldığı iddialarıyla tablet bilgisayar, cep telefonu ve benzeri teknolojik ürün reklamlarına yer verildiğini belirten Bakan Tüfenkci, reklamlara aldanıp 2 bin liralık cep telefonunu 300 liraya almak isteyen tüketicilerden dikkatli olmalarını istedi.

Tüfenkci şöyle dedi: "Piyasadaki her ürün grubunda olduğu gibi, tablet bilgisayar, cep telefonu ve benzeri ürünlerde de önemli kalite farkları vardır. Bu yüzden tüketiciler, piyasa fiyatının oldukça altında satılan ürünleri değerlendirirken bu ürünlerin kalite düzeyinin de pahalı olanlardan farklı olabileceğini göz önünde bulundurmalıdırlar."

ORJİNAL KANDIRMACA

Mağdur tüketicilerin yapması gerekenleri de sıralayan Bakan Bülent Tüfenkci, tüketicinin aldığı malı orijinal olduğunu sanarak alması, ancak orijinal çıkmaması, söz konusu malın anılan ayıplı olarak kabul edilmesi sonucunu doğuracağına dikkat çekti.

Bu durumda tüketicinin, söz konusu mağduriyeti için uyuşmazlık bedeline göre tüketici hakem heyetine ya da mahkemeye başvurabileceğini ve para iadesi de dahil 4 seçimlik hakkından birisini kullanabileceğini ileten Bülent Tüfenkci, "Reklam boyutuyla bakıldığında, eğer söz konusu taklit ürünlerin, orijinal olduğu iddia edilerek ve hatta taklit olduğu bilgisi verilerek dahi muhtelif mecralarda reklam ve tanıtımı yapılıyorsa bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kuruluna şikayette bulunulabilir. Reklam Kurulu tarafından hem reklam verene hem de mecra kuruluşlarına idari yaptırımlar uygulanabilmektedir" dedi. 

‘BAKANLIK ONAYI’ YANILTICI İFADE

Tüketiciler, şu noktalara dikkat etmeli:

Gıda mevzuatı çerçevesinde; gıda takviyesi ürünleri hakkında, doktor kontrolünden uzak olarak hastalıkları tedavi edebileceğine yönelik reklam yapılması, tedavi edici iddialarda bulunulması mümkün değil.

Herhangi bir hastalığı önlediği ya da tedavi ettiği iddiaları içeren gıda takviyesi ürün reklam ve ilanlara itibar edilmemeli.

Ürün tanıtımlarında 'Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı' ifadeler sadece üretim veya ithalat izni ile ilgili. Reklamlarda belirtilen iddiaların doğruluğunu onaylamamakta.

Ürün reklamlarında; verilen izin dışındaki etki ve özelliklerine yer verilmesi mevzuata aykırı.

'İlaç değildir' ya da 'doktorunuza danışınız' gibi ek uyarılar, mevzuata aykırılığı gidermemekte.

TV kanallarındaki "Bil kazan" ve "Ara kazan" gibi yarışmalardaki servis numaraları aranarak hediye dağıtılmasında; arama ücretine dikkat edilmeli.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı aktarlardaki bazı ürünlerin satışını yasakladı. İşte o ürünler...
Sağlık Bakanlığı açıkladı: Aktarlarda satışı yasaklanan 38 ürün
Antidepresan iyileştirmiyor tehlikeli insan yaratıyor

Ekonomi Haberleri