KARAR
Darbe girişiminin ardından çıkarılan kanun hükmünde kararnameyle yeniden şekillenen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sivil üye ağırlıklı yapısıyla tarihinin kritik toplantılarından birini yapacak. Terfilerin ve emeklilik yoluyla TSK’dan ayrılacakların durumunun görüşüleceği YAŞ toplantısı, yarın Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleşecek. Bir gün içerisinde tamamlanması planlanan toplantının en öncelikli gündem maddesi FETÖ’yle mücadele olacak. Kripto FETÖ mensuplarının TSK’dan tamamen temizlenmesine ilişkin yürütülen çalışmalar masaya yatırılacak. Önceki dönemlerde terfi eden çok sayıda ismin 15 Temmuz darbe girişimine karıştıkları göz önünde bulundurularak, büyük bir titizlik içerisinde kararlara imza atılacak. Terfilerde tecrübe ve liyakata önem verilecek. Özellikle tuğgeneral ve tuğamiralliğe yükseltilecek albayların terfileri üzerinde hassasiyetle durulacak. 15 Temmuz sonrası TSK’da görevli general sayısı 326’dan 196’ya düşmüştü. FETÖ’yle herhangi bir bağı bulunmayan albayların terfi ettirilmesiyle general sayısının makul bir seviyeye yükseltilmesi hedefleniyor.
KOMUTA KADEMESİ NETLEŞECEK
Suriye’deki iç savaş, ABD’nin desteğini arkasına alan PYD’nin devlet kurma çabaları, PKK’yla mücadele, Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumu ve Kıbrıs sorunu dikkate alındığında sahada başarılı olabilecek komutanlara ihtiyaç duyulacak. Terfilerin de bu yönde değerlendirilmesi bekleniyor. Şurada TSK’nın yeni komuta kademesi belirlenecek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın görev süresinin dolmasına iki yıl var. Toplantıda masaya yatırılacak en önemli konulardan biri de kuvvet komutanlarının durumu olacak. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın görev süreleri 30 Ağustos itibariyle doluyor. Yaş haddine takılmayan her üç komutanın durumları, şuradaki atama ve terfiler neticesinde netleşecek.
Emeklilik sırası gelmeyen kuvvet komutanlarının görev sürelerinin bir yıl uzatılmasının önünde bir engel bulunmuyor. 15 Temmuz sonrası YAŞ’ın yapısında da değişikliğe gidildi. Şura toplantılarının ağustos ayında yapılması zorunluluğu kaldırılmış, bunun yerine toplantının başbakanın çağrısıyla ihtiyaç duyulan zamanlarda yapılması kararlaştırılmıştı. Başbakan Yıldırım’ın çağrısı üzerine YAŞ toplantısının teamüllere uygun olarak ağustos ayının başında yapılmasına karar verildi. Daha önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki “Çakmak Salonu”nda yapılan “çok gizli” nitelikli toplantı, Çankaya Köşkü’nde yapılmaya başlanmış, üyelerinde de değişiklik olmuştu. Çankaya Köşkü’ndeki ilk şura toplantısı darbe girişimi sonrasında Başbakan Yıldırım başkanlığında 28 Temmuz 2016’da gerçekleştirilmişti.
Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’ndeki ikinci şura toplantısı ise 23 Ağustos 2016’da yapılmıştı. Şuranın yapısındaki değişiklikle başbakan yardımcılarının yanı sıra adalet, dış ve içişleri bakanları da toplantılara katılmaya başlamış, ordu ve donanma komutanlarının şura üyelikleri kaldırılmıştı. Böylelikle başbakan başkanlığında toplanan şuranın üyeleri genelkurmay başkanı, başbakan yardımcıları, adalet bakanı, dışişleri bakanı, içişleri bakanı, milli savunma bakanı ve kuvvet komutanları olarak yeniden belirlenmişti. Ayrıca daha önce Genelkurmay Başkanlığı’nca yürütülen şuranın sekretarya hizmetlerini yürütme görevi Milli Savunma Bakanlığı’na devredilmişti.
4 İSİM İLK KEZ YAŞ’A KATILACAK
Yarın Çankaya Köşkü’nde Başbakan Yıldırım başkanlığında yapılacak toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katılacak. Akdağ, Çavuşoğlu, Gül ve Soylu toplantıda ilk kez yer alacak.