Doğan Haber Ajansı'nın abonelerine servis ettiği habere göre, Aladağ'daki yurt yangınıyla ilgili bilirkişi raporunda, faciya eski elektrik panosu neden oldu. Raporda kilitli olup olmadığı tartışılan yangın merdiveniyle ilgili de tespitlere yerverildi. Buna göre yangın merdivenine açılan kapının kolu olmadığı için öğrenciler dışarı çıkamadı.
BİLİRKİŞİ ÖN RAPORUNDA İHMAL TESPİTLERİ
Aladağ Cumhuriyet Başsavcılğı’nın yurt yangınıile ilgili hazırlattığı bilirkişi ön raporunda, yaşamını yitirenlerin, yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadıkları, yangına binanın ikinci panosundaki şartellerin eskimiş olması ve kaçakakım rolesi bulunmamasından kaynaklandığı görüşü yer aldı.
İş güvenliği uzmanı bilirkişisi, binanın 1’inci katındaki yangın merdivenin kapısının plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, bu yangın merdiveni kapısının kollarının bulunmadığı, yangın kapısının dışa açılır şekilde yapıldığı, ancak kapı kolları olmadığından ve kapı açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı görüşünü ortaya koydu. Elektrik ile ilgili uzman ise binanın elektrik ana panosunun arka kısmında bulunan dağıtım panosundan çıkmış olabileceği, şartellerin eskimesinden veya özelliği kaybetmesinden kaynaklı ark olmuşması ve alev almasından çıkmış olabileceğini kaydetti. Ayrıca hazırlanan raporda, yaşamını yitirenlerden 7’sinin ikinci kattaki bir odada olduğu, yangın merdiveninin yanındaki odada ise 4 kişinin cesedinin bulunduğu, 1 kişinin cesedinin ise birinci katta bulunduğu da belirtildi.
BELEDİYE BAŞKANI’NINDAN YANGIN MERDİVENİ AÇIKLAMASI
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Sözlü, yanan yurtbinasında yangın merdivenin kilitli olduğu şeklindeki sözlerine karşılık Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın, "Hayır kilitli değildi" şeklindeki açıklaması üzerine şunları söyledi: "İtfaiye ekibimiz bu işin uzmanları. Öğrenciler üst kata doğru çıkmış. Oradaki kapılara yönelmiş. Yangın merdiveni kapısına da yüklenilmiş. Ama açılamamış. Bu, kilitli olduğu, yangından etkilenip PVC kapının erimesi ve şişmesi sebeleriyle olabilir. Bu kapının PVC değil, yangına dayanıklı olması yönetmelik gereğidir."
Ruhsat verildikten sonra belediyelerin herhangi bir denetlleme yetkisi olmadığını da belirten Sözlü, ayrıca yangın ihbarının geç yapıldığını, itfaiye araçlarının ulaştığında alt katta çıkan yangının, çatı katına kadar ulaşmış olduğunun görüldüğünü söyledi.
Sözlü bu arada Adana’da yaklaşık 100 tane benzer yurt olduğunu, bunun 80’ninin aynı cemaate ait olduğunu da söyledi.
Türkiye'yi yasa boğan yangında 11'i kız öğrenci, 1'i görevli 12 kişi hayatını yabetti. Faciada ihmal eddiaları tartışılırken bugün 14 kişi gözaltına alındı. Binada yönetmeliğe aykırı olarak ahşap malzeme kullanılıp kullanılmadığı, yangın merdiveninin kilitli olduğu iddiası, Haziran ayında yapılan denetimde eksikliklerin tespit edilip edilmediği konuları tartışılıyor.
ALADAĞ YANGININDA İHMAL TARTIŞMALARI
İlk tespitler binanın Milli Eğitim Yönetmeliği'ndeki şartları karşılamadığı yönünde. Binada ahşap malzeme kullanılması, öğrencilerin yangın merdivenine kolayca ulaşamaması, yangın merdiveninin kilitli olduğu iddiaları, yangın önlemleri konusunda uygunluk raporunun nasıl verildiği merak konusu oldu. Hayatını kaybedenlerin cenazeleri defnedilmek üzere bugün ailelerine teslim edildi.
Öte yandan Aladağ faciasında hayıtını kaybeden 12 kişinin cenazelerinin konduğu ambulansa Türk bayrağı asıldı.
HAYATINI KAYBEDEN ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ
Yurt yangınında hayatını kaybeden eğitmen ve öğrencilerin kimlikleri belli oldu, ancak cesetlerin bir kısmının teşhisi ancak DNA testi ile kesinleşecek. Ölenlerin arasında yurt müdürü C.G.’nin 4 yaşındaki kızının da olduğu belirtildi. Faciada ölen 12 kişinin isimleri şöyle:
Eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürünün 4 yaşındaki kızı Sare Betül Genç, 8’inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7’nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6’ıncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5’inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Ağdoğdu ile Cennet Karataş.
14 KİŞİ İÇİN GÖZALTI KARARI
Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında gözaltı kararı verilen yurt görevlileri Gülsüm Çelik ile Sümeyye Tanrıveri’nin Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki tedavileri tamamlandı. Yurtta kalan ve dumandan etkilenen 2 kadın görevli taburcu edildikten sonra polis tarafından gözaltına alındı. Gülsüm Çelik ile Sümeyye Tanrıveri, polis eşliğinde ifadelerinin alınması için Aladağ’a ilçesine götürüldü. Soruşturmada Yurt Müdürü Cumali Genç de gözaltında.