AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, TBMM'de yaptığı konuşmada 2017'de kurulan İYİ Parti'nin 'Nasdaq Teknoloji Borsası'nın 2013 senesinde Borsa İstanbul'un yüzde 7'sini satın almasıyla ve 2015 senesinde Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası'nın Borsa İstanbul'un hissesini satın almasıyla alakalı önerge vermemesini' tepki gösterdi.
Uğur Aydemir, şöyle konuştu;
"Benim İYİ Parti'ye sorduğum şu. Nasdaq Teknoloji Borsası 2013 yılında Borsa İstanbul'un yüzde 7'sini satın aldı mı? Bir önerge, bir araştırma önergesi, grup önerisi var mı? Avrupa Yatırım Kalkınma Bankası 2015 yılında Borsa İstanbul'un hissesini satın aldı mı? Grup öneriniz var mı, araştırma önergemiz var mı? Bugüne kadar bir şey var mı? Yok. Hesap belli değil kitap belli değil diyorsunuz. Sattığımız para belli. Varlık Fonu 200 milyon dolara Katar'a sattı. Alış fiyatını sormanız lazım.
"VARLIK FONU'NUN HER İŞLEMİ DENETİME TABİDİR"
Kaç paraya aldı diye Avrupa Yatırım Bankası'ndan bu hisseyi. Kaç paraya aldık diye sormamız lazım. Bunu ben de soruyorum TBMM Başkanvekilimize. Bunu Varlık Fonu'na resmi yazıyla sorsunlar. Çünkü gizlilik anlaşması var. Varlık Fonu'nun ne kadar güzel bir iş başardığını milletimiz duysun. Milletimiz gurur duysun. Pandemiye rağmen bu satışı yaptık. Denetime tabii değil diyorsunuz. Varlık Fonu'nun her işlemi denetime tabiidir. Bağımsız Denetçi diye bir kurum var. Bunları herkes biliyor."
"İYİ PARTİ 2013'TE TBMM'DE DEĞİLDİ"
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu'nun Aydemir'e yanıtı ise şöyle oldu;
"2013'ten örnek verdiler. 2013 yılında İyi Parti TBMM'de değildi. Dolayısıyla o satışlarınızla ilgili herhangi bir araştırma ya da soru önergesi verebilme imkanı yakalayamadık. Denetime tabi değildir diyoruz. Devlet denetleme kurulu tarafından denetleniyor diyorsunuz. Devlet Denetleme Kurulu'nu siz atıyorsunuz. Hem yapıyorsunuz hem satıyorsunuz hem de burada konuşuyorsunuz."
NE YAŞANDI?
Ankara'da gerçekleştirilen Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri El Sani öncülüğünde iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı.
Türkiye Varlık Fonu ve Katar Yatırım Otoritesi arasında yapılan anlaşma ile Borsa İstanbul'un yüzde 10'u Katarlılara devredildi. Anlaşma sonrası Varlık Fonu, Borsa İstanbul'un yüzde 80,6'lık payını elinde bulundurmaya devam ediyor.
BİST'in 2 milyar dolarlık toplam sermaye değeri üzerinden belirlenen işlemin 200 milyon dolara yapıldığı tahmin ediliyor.