AK Parti'den Bahçeli'ye seçim barajı cevabı: Teklif dikkatle değerlendirilmeli

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, MHP lideri Bahçeli'nin 'yüzde 10 seçim barajı ağır' ifadesine cevap vererek, "Halk kendisini yönetecek kadroyu sandıktan doğrudan seçiyor. Dolayısıyla biz yönetimde istikrar açısından temsilde adaleti ikinci plana atmak durumunda değiliz. Sayın Bahçeli'nin teklifi dikkatle değerlendirilmeli" dedi.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Habertürk TV'de, soruları yanıtladı. Fikri Işık, yerli otomobil çalışmalarıyla ilgili olarak, "TÜBİTAK'ın kendi teknolojileri ile belirli bir aşamaya gelmiş, hazırlık seviyesinde olan bir model var. Bunu tercih edebilir, bunu tercih ederlerse işleri kolaylaşmış olur" diye konuştu.

Fikri Işık'ın açıklamalarından satır başları:

"YÜZDE 10'LUK BARAJA ÇOK GEREK YOK"

Seçim barajı, temsilde adalet gibi kavramlar çok tartışıldı. Yüzde 10 gibi çok katı bir baraj getirildi. 80'lerde, 90'larda bölge barajları getirildi. Bundan dolayı epey bir Türkiye'nin kaybı oldu. Benim şahsi kanaatim, yönetimde istikrarın sağlandığı bir modelde artık yüzde 10'luk baraja çok gerek yok. Tartışılabilir. Şu anda parlamentoda halkın yüzde 95'inin görüşü temsil ediliyor. Seçim barajı üzerinde partiler konuşur, tartışır.

"BAHÇELİ'NİN TEKLİFİ DİKKATLE DEĞERLENDİRİLMELİ"

Halk kendisini yönetecek kadroyu sandıktan doğrudan seçiyor. Dolayısıyal biz yönetimde istikrar açısından temsilde adaleti ikinci plana atmak durumunda değiliz. Sayın Bahçeli'nin teklifi dikkatle değerlendirilmeli. Yüzde şu olsun, bu olsun, hiç olmasın demek çok doğru değil ama benim şahsi düşüncem, Fikri Işık olarak, bundan sonra illa yüzde 10 olsun gibi bir yaklaşım doğru olmaz.

"ERKEN SEÇİMİ GEREKTİRECEK ATMOSFER YOK"

Sayın Kılıçdaroğlu ortaya attığı teklife kendisi de inanmıyor. Şu anda Türkiye'de erken seçimi gerektirecek bir atmosfer yok. Olmaması sebebiyle sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız defalarca açıkladı. Türkiye'de artık seçimlerin zamanında yapılması AK Parti ile bir gelenek, kültür haline geldi.

ERDOĞAN'IN MİLLETVEKİLLERİ İLE GÖRÜŞMESİ

Doğrusu hükümeti ilgilendiren bir konu olmadığı için Bakanlar Kurulu gündemine de hiç gelmedi. Bu soruyu parti sözcümüze sorarsanız... Her zaman parti kendi içinde gerekli gördüğü değişiklikleri yapar. Cumhurbaşkanımız milletvekilleri ile belli süreçlerde davet eder, onlarla oturur, uzun görüşmeler yapar. Herkesi tek tek dinler ve belli kararları verirken de milletvekillerin nabzını tutmayı çok iyi başarır. Karar alma süreçleri, genel merkezde cereyan eder. Ya doğrudan genel başkanımız tarafından ya da parti sözcülerimiz tarafından açıklanır.

ABD İLE İLİŞKİLER VE BAŞBAKAN'IN ZİYARETİ

Türkiye ile ABD'nin ilişkilerinin kötüleşmesi, ilişkilerde sorunların artması ne Türkiye'nin ne de ABD'nin menfaatinedir. Kötüye gidiş varsa bunun durdurulması ve ilişkilerin düzelmesi her iki ülkenin ve bölgenin yararınadır. Kabul etsek de etmesek de ABD bugün küresel bir güçtür. Türkiye ile Amerika'nın ilişkileri stratejik ilişkilerdir. Son dönemde ABD bunun önemini görmüyor. Karşımızda bir tek ABD yok. Kendi içinde bu mücadelenin olduğunu da biliyoruz. Karar alma mekanizmalarında çok farklılıkların da olduğunu biliyoruz. Başbakanımızın ABD ziyareti bu açıdan kritik bir döneme denk geldi. Ziyaretten hemen önce vize ile ilgili yumuşamanın gelmesi, Amerika'nın ilişkilerin düzelmesini istedikleri şeklinde yorumlanabilir. Burada Türkiye için ABD önemlidir. ABD için Türkiye daha da önemlidir. Birbirimizin kıymetini bilirsek sorunlarımızı daha rahat çözeriz.

ABD'NİN TERÖR ÖRGÜTÜ YPG'YE SİLAH YARDIMI

(ABD'nin YPG'ye silah yardımı) Yeni yönetim geldi, bir bakış açısı farklılığı vardı ama sonucunda geldiğimiz noktada ABD Rakka operasyonun bahane ederek, PYD/PKK'ya silah verdi. "İşbirliğimiz stratejik değildir, işimizi bitirenere kadardır..." ifadeleri buydu. Bu silahlar geri toplanabilir mi? Kolay değildir, zor. Disiplinli bir yapı yok. Her şeyin para ile alınıp satıldığı bir ortam var. ABD'nin çok ciddi bir kararlılık göstermesi lazım ki ben emin değilim. Türkiye ile yakın işbirliği yapması lazım. Silahların Türkiye'ye yönelik kullanılmaması için yakınlık lazım. "PYD ile ilişkimiz kesinlikle kalıcı değildir, Türkiye'nin önemini biliyoruz". Resmi söylem bu. Bizim üzerimize düşen de bunun ısrarla takibini yapmak. ABD ile Türkiye bu ilişkileri sürdürmek durumunda, burada bölgedeki zararı minimize edecek ve bölgenin geleceğini en iyi noktaya taşıyacak çalışmaları da birlikte yapmak zorunda.

KUZEY IRAK'TAKİ REFERANDUM

Biz hem Suriye'de hem Irak'ta toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Bölge insanlarının başını ağrıtacak yeteri kadar sorun varken yeni sorun alanlarının hiçbir faydası olmayacağını söyledik. Şu anda Barzani bölgeyi ateşe atıyor. Bu ne Kuzey Irak'ta yaşayan halkın, ne bölgedeki Kürt kardeşlerimizin menfaatinedir. Irak bölgede kalıcı bir huzuru sağlayacak yaklaşım sergilerse sorunlar çözülür. Bu herkesin menfaatine olur. Şu anda en kritik aktör Bağdat.

YERLİ OTOMOBİL

Babayiğitlerimize başarılar diliyorum. Allah yollarını açık etsin. İçerisinde dolu dizgin gittiğimiz dijital çağda bu proje çok ama çok önemli bir proje. 4. atılım dönemimizin sembol projelerinden bir tanesi. Bu dijital çağda Türkiye'nin teknoloji üreten bir konumda bulunmasıydı, bizi motive eden nokta buydu. Ben bakanlık görevini aldıktan sonra çalışmaları inceledim, değerlendirmelerin sonucunda bu konseptin elektrikli araç olması gerektiğine karar verdik. Bunu yaparken marka otomobil üretmenin çok ötesinde olan bir proje.

Çalışmalar sonucunda önümüzde bazı seçenekler vardı. Sıfırdan kendimiz geliştirelim, bu bir seçenekti. 500 milyon dolar ve 1 milyar dolar arasında maliyet vardı. 4-5 yılı gözden çıkarmak gerekiyordu. Dünya devleri ne yapmışlar bakalım, hepsi bir aracı almışlar, ya onu kopyalamışlar, ya da lisans hakkı ile üretim yapmışlar. Çok az otomobil markası sıfırdan geliştirilmiş. Biz dedik ki, o arada yaptığımız çalışmalarda 4 farklı modelin fikri mülkiyet haklarının, her türlü tasarruf hakkını biz satın aldık. Bu para çöpe mi gitti? Hayır çöpe gitmedi. Şu anki konsorsiyum, bu prototip ve TÜBİTAK'ın çalışmaları emrinizdedir dedi sayın Cumhurbaşkanı. Bu platformu rahatlıkla kullanabilirler. Tarihten beri bir projeye doğrudan karşı çıkma cesaretini gösteremiyorlarsa, ama ile fakat ile projeyi değersizleştirme yoluna giderler. Bunun tarihte gördük. Devrim otomobilinde gördük, yerlileştirme alanlarında gördük.

"BELLİ BİR AŞAMAYA GELMİŞ BİR MODEL VAR"

Türk dizaynırlarla 1 yıl çalıştık. Ekim 2015-Mayıs 2016 döneminde, çok şık dizaynlar çıkmaya başlamıştı. Bir dizaynı belli bir noktaya getirilmiş, TÜBİTAK'ın kendi teknolojileri ile belirli bir aşamaya gelmiş, hazırlık seviyesinde olan bir model var. Bunu tercih edebilir, bunu tercih ederlerse işleri kolaylaşmış olur. Başka bir modelle yollarına devam ederlerse, başka bir yabancı ortaklık olursa bile bu platform Türkiye'de her zaman olması gereken bir platform.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Mahir Ünal'dan seçim barajı açıklaması: Çalışma yürütüyoruz, genel başkana sunulacak
MHP'den seçim barajı yorumu: Başbakan'ın ifadeleri doğru
Son dakika! Bahçeli'den seçim barajı açıklaması: Yüzde 10 ağır

Güncel Haberleri