İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan bir AIDS hastasının, kök hücre naklinden sonra hastalığı atlatmış göründüğü bildirildi. Adı açıklanmayan ve ‘Londralı hasta' olarak adlandırılan kişinin, çok nadir bir genetik mutasyon sayesinde HIV'e karşı bağışıklığı bulunan bir bağışçıdan kemik iliği nakli yapılması sayesinde tedavi olduğu belirtildi. AIDS ilaçlarını 18 ay önce kullanmayı bırakan hastada HIV'in izine rastlanmadığı belirtildi.
"HENÜZ ERKEN AMA..."
University College London'da çalışırken hastanın tedavisini üstlenen HIV uzmanı Profesör Ravindra Gupta, "Artık ölçebileceğimiz bir virüs kalmadı. Hiçbir şey tespit edemiyoruz. Hasta işlevsel bir şekilde tedavi edildi ve şu anda nekahat döneminde" dedi. Ancak Gupta, hastanın ‘tamamen iyileştiğini söyleyebilmek için henüz çok erken' olduğu konusunda uyardı.
2003 yılında HIV pozitif olduğu belirlenen hastaya 2012 yılında da ‘Hodgkin lemfoma' adı verilen bir tip kan kanseri teşhisi konulduğu belirtildi. 2016 yılında hastanın kanserin tedavisi için kök hücre naklini kabul ettiği ifade edildi. Gupta, "Bu gerçekten onun yaşaması için son çareydi" dedi.
'BERLİNLİ HASTA' İLKTİ
AIDS'ten tamamen kurtulan ilk kişi 2007 yılında Almanya'da benzer bir tedavi gören ABD'li Timothy Brown'du. Brown da o dönem ‘Berlinli hasta' olarak anılıyordu. 1980'lerde yayılmaya başladığından beri AIDS dünya çapında 35 milyon kadar kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.
KÖK HÜCRE TEDAVİSİ
Vücudun mevcut bağışıklık sistemine hasar vermek ve yeni bir sisteme yer açmak için kemoterapi ya da radyoterapiyle başlayan zorlu bir prosedür olan kök hücre naklinin, birçok komplikasyonu bulunuyor.
Başka hastalar üzerinde de denenen, ancak başarı sağlanamayan kök hücre naklinin, AIDS hastası milyonlarca kişiyi tedavi etmek için elverişli bir yöntem olmadığı düşünülüyor.
İlk vaka olan Brown'a, yeniden lösemiye yakalanması üzerine ikinci kez kök hücre nakli yapılmak zorunda kalındığı belirtiliyor.