Ahmet Yaramış kimdir, kaç yaşında ve nereli? Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış istifa etti | Ahmet Yaramış ne dedi?

15 Temmuz'la ilgili sözleri çok tartışılan Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış istifa ettiğini duyurdu. Gelen bu son dakika haberinin ardından, ‘’ Ahmet Yaramış kimdir, kaç yaşında ve aslen nerelidir?’’ soruları sosyal medyada gündem oldu.

Darbe teşebbüsüne karışmış ancak pişman olmuşlara sahip çıkılması ve onları bu toplumun içine dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış’ın bu sözleri, geçtiğimiz günlerde çok tartışılmıştı. Yaramış, Türk Tarih Kurumu Başkanlığından istifa etti.

AHMET YARAMIŞ KİMDİR?

1968’de Çorum’un İskilip ilçesine bağlı Kayaağzı köyünde doğan Prof. Dr. Ahmet Yaramış, ilkokul ve ortaokulu Amasya’nın Merzifon ilçesinde, liseyi İskilip’te bitirdi. 1990’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünden mezun olan Ahmet Yaramış, 1991-1993 yıllarında Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde tarih öğretmeni olarak çalıştı.

1993’te Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne araştırma görevlisi olarak atanan Ahmet Yaramış, 1993 yılında Gazi Üniversitesi ve 1996 yılında da ABD Connecticut Üniversitesinde yüksek lisans yaptı.

2002’de “II. Mahmut Döneminde Asakir-i Mansure-i Muhammediye, 1826-1839” başlıklı teziyle Ankara Üniversitesinde doktor unvanını alan Ahmet Yaramış, 2002’de yardımcı doçent, 2008’de doçent, 2014’te de profesör oldu.

Afyon Kocatepe Üniversitesinde bölüm başkanlığı, yüksekokul ve enstitü müdürlükleri ile dekanlık görevleri de yapan Ahmet Yaramış, 20 Nisan 2020’de Türk Tarih Kurumu Başkanı olarak görevine başlamıştı.

Osmanlı askerî ve sosyal tarihi ile eğitim tarihi konularında çok sayıda makalesi, kitap bölümü ve kitabı bulunan Ahmet Yaramış, evli ve 4 çocuk babasıdır.

AHMET YARAMIŞ NE DEDİ?

Afyon Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada 15 Temmuz 2016’daki FETÖ’nün darbe teşebbüsüne karışmış, pişman olmuş nedamet duyan kişilere de sahip çıkılması, onları bu toplumun içine dâhil edilmezi ve kazandırılması gerektiğini söyleyen Ahmet Yaramış, Türk tarihinde daha önce de darbeler olduğunu ve bu darbelerin topluma vermiş olduğu zararı azaltmak adına zaman içerisinde nedamet duyan, pişmanlık duyan insanların kazanılması gerektiğini söylemişti.

Ahmet Yaramış’ın bu açıklamaları her kesimden tepki ile karşılanmıştı.

Yaptığı açıklamada sözlerinin bağlamından koparıldığını ileri süren Yaramış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istemesi durumunda istifa edebileceğini söylemişti.

ÖZÜR DİLEMİŞTİ

Ahmet Yaramış, tepki çeken sözlerinin ardından dilinin sürçtüğünü ifade ederek özür dilemiş ve “Cumhurbaşkanımız isterse, gereğini yaparım, istifa ederim. Ancak ben kendim istifa edersem bunun saygısızlık olacağını düşünüyorum” açıklamasında bulunmuştu.

Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Yaramış, 15 Temmuz’u Anlamak konulu paneldeki konuşmasında tüm darbelere özellikle alçak FETÖ ihanetine karşı duruşunun açık ve net olduğunu vurgulayarak, konuşmasının tamamında söylediklerinin ve sürçülisan ettiğinin anlaşılacağını söylemişti.

Sebep olduğu yanlış anlaşılmadan dolayı üzgün olduğunu kaydeden Yaramış, ‘’Özrümün kabul edilmesini arz ve rica ederim.’’ demişti…

ATAMASI TARTIŞILMIŞTI

Ahmet Yaramış’ın Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’na atanması da tartışma yaratmıştı. Ensar Vakfı’nın Afyonkarahisar yönetim kurulu üyesi olduğu öğrenilen Ahmet Yaramış’ın TTK’nın başına atanması, o dönem büyük tepki çekmişti.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Karar Biyografi Haberleri