'Diyanet 2020 Ramazan imsakiyesi' yayımlandıktan sonra 'Afyonkarahisar iftar ve sahur vakitleri' internette aratılmaya başlandı. 'Afyon'un 2020 Ramazan imsak ve iftar saatleri'ni haberimizde bulabilirsiniz. Ramazan ayı bu yıl ilkbahar aylarına denk geldi ancak covid-19 (corona virüs) salgın hastalığı nedeniyle vatandaşlar bu yıl Ramazan'ı evlerinde geçirecek. Peki, 'Afyonkarahisar sahur saati ne zaman bitecek?', 'Afyon iftar vakti kaçta?' KARAR.com okurları için 'Afyonkarahisar imsakiye 2020' takvimi sayfamızda yer verdik...
SAHUR BEREKETTİR
Oruç ibâdeti, bilindiği üzere önceki ümmetlere de farz kılınmış bir ibâdettir. Bununla beraber onların orucuyla Ümmet-i Muhammedin orucu arasında birtakım farklar olduğu belirtilmektedir. Amr İbnü’l-As (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: “Rasûlullâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: “Bizim orucumuzla ehl-i Kitâb’ın orucunu ayıran fark sahur yemeğidir.”
Kaynaklarda nakledildiğine göre oruç ibâdeti, farz kılındığı ilk yıllarda Ümmet-i Muhammed için de geceden itibaren başlamaktaydı fakat oruç başlangıcı daha sonra tan yerinin ağarmasına kadar ertelenerek bizlere kolay kılındı.
SAHUR, ORUÇ İÇİN KOLAYLIKTIR
Orucun, ehl-i kitâb’ın mükellef tutulduğu ve ümmet-i muhammed için farz kılındığı ilk dönemdeki
hükümlerine göre kolaylaştırılmış olması, bir şükür vesilesidir. Sahura kalkmak, oruç tutmak için güç kazanmak olduğu gibi, bu yönüyle bir şükrün de edâsı niteliğindedir.
İbnü Abbas (Radıyallâhu Anhumâ) Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in şöyle buyurduğunu haber vermiştir: “Gündüz orucuna sahur yemeği ile yardımcı olun, kaylüle (öğle uykusu) ile de gece namazına yardımcı olun!”
SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER NELER?
Muz: Tok tutan meyveler arasında muz, başı çekiyor. Potasyum kaynağı olması sebebiyle muz, sahurda yemeklerin ardından bir porsiyon tüketilebilir.
Süt: Sahurda çay ve kahve yerine süt içmek hem rahat uyumanızı sağlar hem de size gerekli proteinleri sağlayarak, gün boyu tok hissetmenize de yardımcı olur.
Yumurta: Sahur zamanında vazgeçilmez besinlerden olan yumurta, tok tutan besinlerin başında geliyor.
Peynir: Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar. Sahurda iki dilim peynir yiyerek açlık sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
Zeytin: Zeytin sahurda yenmesi gereken yiyecekler arasında. Sindirim sistemine yardımcı olan zeytin, tok tutması ile de sahur sofralarının en gözde besinleri arasında bulunuyor. Sahurda birkaç tane zeytin tüketmek çok faydalı oluyor.
Yoğurt: En besleyici gıdalardan biri olan yoğurt uyku problemlerine iyi gelir. Yoğurt aynı zamanda sizi tok tutarak acıkmanızı önleyici bir etki gösterir. Yoğurdunuzun içine bir çay kaşığı tarçın ekleyerek kan şekerinizi de dengeleyebilirsiniz.
Çorba: Tokluk hissinizi hemen sağlayacak, yaz sebzeleri ile hazırlanmış mercimek çorbası veya soğuk ayran aşı çorbası tavsiye edilen seçimler.
Çörekotu: Sağlıklı yağlar açısından zengin olan çörekotu, salata veya yoğurtla birlikte tok tutucu özelliğini gösteriyor. Çörekotu ayrıca mide sorunlarına da birebir.
Çavdar ekmeği: Çavdar ekmeği hem bağırsak dostu olması ile hem de tok tutması ile sahurda tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
SAHURUN YAPMANIN VAKTİ VE HÜKMÜ
Sahur yapmanın oruç için güç sağlayan bir yönü olduğu gibi, bundan asıl maksadın Allah Te‘âlâ’nın rahmetini gözetmek ve Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in sünnetine ittibâ olduğunu daha evvel beyân etmiştik. Bu düşüncelerle sahura kalkmak sünnet ve bu vakitte yemek yemek müstehâb kabul edilmiştir. Sahur için sünnette tavsiye edilen vakit, gecenin sonudur; fakat fecrin doğup doğmadığı (imsâk vaktinin girip girmediği) konusunda şüphe edilecek bir vakte kadar tehir edilmesi de kerih görülmüştür.
ftarda acele etmenin, sahuru ise geciktirmenin vurgulandığı: “Nübüvvet (peygamberlik) amellerinden biri de iftarın ta‘cili (öne alınması), sahurun da tehir edilmesidir.” meâlindeki hadîs-i şerîfler, Allah Te‘âlâ’nın rahmeti ve Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in şefkatinin göstergelerindendir.
Ramazan boyunca gün gün 'Afyonkarahisar sahur ve iftar vakitlerini' NAMAZ VAKİTLERİ sayfamızdan öğrenebilir, RAMAZAN sayfamızdan ise bu aya özel haber, röportaj ve bilgilere ulaşabilirsiniz...
TERAVİH NAMAZI EVDE NASIL KILINIR?