Afrin'de son durum! Zeytin Dalı başladı, jetler bomba yağdırdı | Afrin nerede?

Son dakika Afrin haberleri... Ve TSK, Afrin operasyonuna fiilen başladı. Türk jetleri YPG hedeflerine bomba yağdırırken, ÖSO kuvvetleri Kilis'ten geçerek Afrin'e doğru ilerledi. TSK Afrin operasyonunun adındın Zeytin Dalı olduğunu açıkladı. Haberimizden "Afrin operasyonunda son durum"la ilgili tüm detayları ve son dakika gelişmelerini takip edebilirsiniz. Ayrıca "Afrin neresi, önemi ne?" Güncel Afrin haritası gibi soruların cevapları ve diğer detaylar Karar.com'da... Zeytin Dalı operasyonun başlamasından sonra Türkiye-ABD-Rusya arasında telefon trafiği yaşandı... Üst üste yapılan açıklamalara göre önceden belirlenen 113 hedeften 10'i imha edildi. Rusya Zeytin Dalı operasyonu için itidal çağrısı yaparken, İran Soçi'de yapılacak zirvenin tehlikeye gireceğini duyurdu. İşte Zeytin Dalı operasyonunda son durum...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyinde yuvalanan terör örgütü YPG'ye operasyon sinyali gündemi belirledi. Erdoğan'ın, ABD'nin PYD/YPG'den sınır güvenliği için ordu kurma planını sert sözlerle eleştirmesinin ardından terör hedeflerine TSK'nın başlattığı top atışları aralıklarla sürerken, bölgeye çok sayıda asker, mühimmat ve zırhı araçlarla tank sevkiyatı yapıldı. Suriye sınırındaki beton duvarlar geçişler için açıldı. ABD ve Rusya'dan gelen açıklamalar, Türkiye'nin hamleleri, rejiminin 'uçakları düşürürüz' şeklindeki küstah tehdidi gözleri bölgeye çevirdi. Ve TSK bugün Afrin operasyonunun düğmesine bastı... Kilis'ten geçiş yapan ÖSO kuvvetleri Afrin'e doğru ilerlerken Türk jetleri terör hedeflerine bomba yağdırdı. Sınırda hareketli saatler yaşanırken, bölgeden dumanlar yükseldi.  

AFRİN OPERASYONU BAŞLADI, TÜRK JETLERİ YPG HEDEFLERİNİ VURDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Ocak'ta yaptığı "Afrin operasyonu fiilen başladı" açıklamasından saatler sonra sınırda hareketli dakikalar yaşandı. Önce TSK topçuları sınırdaki hedeflere atış yaptı. Ardından Kilis'ten ÖSO kuvvetleri giriş yaptı. Afrin'e ilerleyen mühimmat ve silah yüklü konvoy hiçbir direnişle karşılaşmadın Afrin sınırları içine kadar ilerledi. Bu gelişmeyi Türk jetlerinin sınırdaki hedefleri vurması izledi. Bölgeden dumanlar yükseldi. 

TSK ADINI AÇIKLADI: ZEYTİN DALI

TSK'dan yapılan son dakika Afrin Operasyonu bilgilendirme açıklamasında ise harekatın adı ve amacı açıklandı. Açıklamada bölge halkının YPG terör örgütünün zulmünden kurtarılacağı vurgusu dikkat çekti. TSK'dan Afrin operasyonu ile ilgili yapılan açıklama şöyle: 

KARDEŞ HALKI ZULÜMDEN KURTARMAK ÜZERE...

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17:00'dan itibaren “Zeytin Dalı Harekatı” başlatılmıştır.

BMA SÖZLEŞMESİNE ATIF

Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

HEDEFLER BÖYLE VURULDU

SİVİLLERE HASSASİYET GÖSTERİLECEKTİR

Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

Türkiye'nin Afrin operasyopnuna fiilen başlamasının hemen ardından üç başkent arasında telefon trafiği yaşandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüştü. ABD ve Rusya'nın Genelkurmay Başkanları da telefon görüşmesi yaptı. Orgeneral Hulusi Akar da harekat öncesi ABD ve Rus mevkidaşlarını aradı. Görüşme ABD'nin isteği üzerine gerçekleştirildi.

Zeytin Dalı operasyonu başladıktan sonra ABD'nin Dışişleri Bakanı Tillerson'a Mevlüt Çavuşoğlu telefon etti. 

RUSYA VE ABD GENELKURMAY BAŞKANLARI DA GÖRÜŞTÜ

İki bakanın yanısıra Rusya Genelkurmay Başkanı ile ABD Genelkurmay Başkanı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki generalin görüşmede Suriye'deki son durumu değerlendirdiği belirtildi. Görüşmeyle ilgili bir detay verilmedi. 

ZEYTİN DALI'NI HULUSİ AKAR YÖNETİYOR

Öte yandan, ABD'nin isteği üzerine Orgeneral Hulusi Akar ve mevkidaşı arasında bir telefon görüşmesinin gerçekleştirildiği belirtildi. Rusya Türkiye'nin başlattığı Afrin operasyonu ile ilgili itidal çağrısı yaptı. TSK'dan yapılan son dakika açıklamasına göre, Zeytin Dalı Harekatı olarak bugün saat 17'de başlatılan Afrin operasyonu, Orgeneral Hulusi Akar tarafından Karagahı'ndan bizzat sevk ve idare ediliyor. 

 

TSK'dan yapılan son dakika açıklamasına göre, harekatın adı 'Zeytin Dalı'. TSk ayrıca, Afrin'de bulunan terör örgütü PYD'nin bölgede bulunan sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını açıkladı.

TSK: BELİRLENEN 113 HEDEFTEN 108'İ VURULDU

TSK'dan Afrin Operasyonu ile ilgili yapılan açıklamada belirlenen 113 hedeften 108'inin uçak ve füzelerle vurulduğu belirtildi. 

Son dakika Afrin operasyonu haberlerini buradan takip edebilirsiniz...

Peki Afrin operasyonuna giden süreçte neler yaşandı?ABD ve Rusya'nın tavrı ne oldu? Türkiye nasıl bir strateji izledi. Afrin Operasyonu bundan sonra nasıl seyredecek. İşson dakika Afrin opersonu haberleri ve diğer detaylar...

AFRİN NEREDE, NEDEN ÖNEMLİ? STRATEJİK OLARAK KONUMU NE?

Afrin'in gündemde olmasının nedeni kentin önemi ve terör örgütü YPG'nin burada sürdürdüğü işgal... Suriye iç patlak verdikten 1 yıl sonra 2012'de Esad rejiminin kentten çekilmesinin ardından terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG bölgeyi ele geçirdi. 2016'da da örgüt Minig Havaalanını işgal etti. Türkiye sınırına yerleşen terör örgütünün tacizleri de bu tarihten sonra başladı. ABD'nin ağırlıklı olarak YPG'lilerle kurduğu SDG'de 12 bin. militan bulunuyor. 2000 kadar "Ceyşul Suvvar" adı verilen silahlı bir yapılanma ile Amerikan ordusunda görevli "Elite Force" denilen seçkin asker grubu ve Rusların eğitim amaçlı konuşlandırılmış 170 askeri bölgedeki askeri yapının temel dinamikleri durumunda. ABD DEAŞ'la mücadelede kullandığı YPG'ye desteği, Rusya ise Kuzey Suriye'nin Akdeniz'e açılan kapısı olması ve destek verdiği rejim açısından Afrin'e önem veriyor. YPG ise Kuzey Suriye'de Kürt koridoru kurmak için, Afrin'i Akdeniz'e açılan kapı olarak görüyor. 


Afrin ve Suriye sınırındaki son durum.

AFRİNE OPERASYON KARARINA NASIL GELİNDİ?

Peki Türkiye'nin Afrin'e operasyon kararı aldığı sürece nasıl gelindi? Türkiye neden Afrine operasyon yapmak istiyor? Bu soruların en kısa cevabı ABD ve Rusya'nın desteği ile PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG'nin DEAŞ'la mücadele bahanesiyle Türkiye sınırını işgal etmesi... Ankara başta Afrin, Münbiç, Tel Abyad ve Kobani olmak üzere Suriye'nin kuzeyinde PKK varlığını kırmızı çizgi ilan etti. DEAŞ'la mücadele bahanesiyle terör örgütüne destek verilmesine, örgüt temizlendikten sonra da bu durumun değişmemesine tepki gösterdi. Ancak özellikle ABD, YPG'ye silah sevkiyatını sürdürdü. Ankara için bardağı taşıran son damla ise ABD'nin YPG'li teröristden 30 bin kişilik bir ordu kurma planı oldu. 


ABD'nin Afrin, Münbiç, Kamışlı ve Rakka gibi YPG işgalindeki kentlerde örgütü verdiği desteğe Türkiye her defasında sert tepki gösterdi. Verilen sözlere rağmen YPG'ye silah sevkiyatı devam etti.

ABD'NİN YPG ORDUSU KURMA PLANI KRİZ ÇIKARDI

Yaklaşık 600 kmlik bir hattın kontrolü ABD'nin adını koyduğu SDG çatısı altındaki 30 bine yakın terörist tarafından işgal edilmiş durumda. Afrin'de bu işgalin sürdüğü kritik noktalardan biri. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump ile yaptığı son telefon görüşmesinde "YPG'ye silah sevkiyatı yapılmayacak" sözünden sonra, yardımlar kesilmezken, 14 Ocak'ta DEAŞ'la mücadele koalisyonu, kritik bir açıklama yaptı. Açıklamada "Milislerden yeni bir sınır güvenlik gücü için çalışıyoruz" denildi. Daha sonra ise 30 bin kişilik bir YPG ordusunun kurulacağı açıklandı. Türkiye önce ABD maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırmış, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan adıma sert tepki göstermişti. Fırat'ın Batısı'nı Kırmızı Çizgi ilan eden Ankara'nın kararlı tavrını Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 Ocak'ta yaptığı konuşmayla ortaya koydu:

ERDOAN SERT ÇIKTI, OPERASYON SİNYALİ VERDİ

"Ordu kurduklarını sandıkları çapulcuları bir haftayı bulmaz, nasıl darmadağın edeceğimizi görecekler. Kendi göbeğimizi kendimiz kesiriz..." Erdoğan 2 gün sonra da "Şimdi kıçı kirli bazıları Suriye'de kalkıp bize tehdit sallıyor. Türkiye'yi kendi kabuğuna çekmek istiyor. Kusura bakmasınlar. PYD'ymiş, YPG'ymiş, DEAŞ'mış, topunuz gelin, ne olursanız olun tepenize ineceğiz. Harekat her an başlayabilir. Ardından da sıra diğer bölgelere gelecektir. Değil 30 bin tek bir terörist kalmayana kadar bu operasyonlar devam edecek. Biz milli bekamızı tehdit edecek bir oluşuma asla müsade etmeyeceğiz. Gün doğmadan neler doğar hep birlikte bakıp göreceğiz"" diye konuştu. ABD'ye de "bayrağınızı indirin yoksa elinize verkmek zorunda kalırız" mesajı gönderdi. 

ABD: AFRİN OPERASYONUNA KARŞIYIZ

Türkiye'nin Afrin'e operasyon kararlılığı ABD'de terör ordusu planından geri adım olarak etkisini gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'dan üst üste yapılan açıklamalarda Türkiye'nin Afrin operasyonunu yapmaması için mesajlar verildi. 16 Ocak'ta ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Dillon Afrin'i destekleyip desteklemeyeceklerine yönelik soruya, "Afrin operasyon alanımız değil. Başta Ebu Kemal'in Kuzeyi ve Fırat Nehri'nin doğu yakasındaki alanlar olmak üzere Orta Fırat Vadisi boyunca kalan ceplerde DEAŞ'ı yenmek üzere ortaklarımıza destek veriyoruz" dedi. Pentagon ise yazılı açıklama ile sınır güvenliği gücü ya da ordu kurma planının olmadığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson de benzer açıklama yaptı ve "Türkiye'ye açıklama borcumuz var" ifadelerini kullandı. 19 Ocak'ta ise Türkiye'den operasyonun her an başlayacağına ilişkin açıklamalar ve yorumlar gelirken, ABD Dışişleri Bakanlığı Afrin operasyonuna karşı olduklarını belirten bir açıklama yaptı. Bir yetkili "İstikrara katkı sağlamaz" yorumunu yaptı. 


Akar ve Fidan'ın Moskova ziyaretinde, haritalar dikkat çekmişti. 

AFRİN OPERASYONU İÇİN RUSYA'NIN TAVRI NE?

Türkiye ABD cephesinde bunlar olurken, Washington yönetiminden gelen "Afrin çatışmasızlık bölgesi değil, operasyon Ankara'nın kararı" şeklindeki mesajları gözleri Rusya'ya çevirdi. Afrin Operasyonu için Suriye'deki hava sahasını kontrol eden Rusya'nın onayı gerektiği yönünde yorumlar yapıldı. Fırat'ın batısındaki PYD güçlerinin 'hamisi' konumundaki Rusya'nın, Afrin'de de üsleri bulunuyor. Ancak, Türkiye'nin Astana sürecini beraber yürüttüğü Rusya ile krizlerde işlettiği işbirliği bu kez Afrin operasyonu için devreye girdi. Genelkurmay Başkanı Org. Hulisi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Moskova ziyareti ile Rusya'nın engel olmadığı da ortaya çıktı. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yaptığı toplantıdan bir gün sonra yani 19 Ocak'ta Rusya Afrin'deki 170 askerini çekmeye başladı. Afrin’den çıkan onlarca Rus askeri polisi, Beşşar Esad rejiminin kontrolündeki Nubul ve Zehra beldelerine çekildi. Afrin'in Fırat Kalkanı bölgesine göre daha dağlık olması hava harekatını zorunlu kılıyor. Bu nedenle Rusya'nın ve rejimin Türk jetlerinin uçuşunu engellemesi geriyor. 

HAZIRLIKLAR TAMAM

Türkiye'nin Afrin'e operasyon kararı alma süreci böyle gelişirken aslında aylar önce başlayan hazırlıklar ABD'nin YPG'den ordu kurma kararıyla hızlandı. Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı ile DEAŞ'tan temizlediği bölgede kontrolü sağlarken, kırmızı çizgisi Fırat'ın Batısı'ndaki Münbiç ve Afrin'in de teröristlerden temizlenmesi için uzun vadeli planlar yaptı. Son bir haftadır da bölgeye çok sayıda asker, mühimmat, zırhlı araç ve tanklar sevketti. Afrin'e yapılacak operasyon için Suriye sınırındaki birliklere takviye amacıyla binlerce komanda Hatay'da konuşlandırıldı. Füze bataryalarının yünüde Afrin'e çevrildi. Bu arada Afrin'deki terör hedefleri 'tepki ölçme ve ön temizlik' için obüs toplarıyla vuruldu. 

15 ÖSO GÜCÜ AFRİN OPERASYONUNA KATILIYOR

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoan, Afrin operasyonunun muhaliflerle birlikte yapılacağını açıkladı. Bu şu anlama geliyor: Fırat Kalkanı Harekatı'nda olduğu gibi bölge teröristlerden temizlenecek ve muhaliflerin kontrolüne bırakılacak. Peki Afrin operasyonuna kaç ÖSO mensubu muhalif katılacak? Sayı ile ilgili net bir bilgi yok. Ama Fırat Kalkanı bölgesindeki 3-7 bin arasıdaki muhalif ile Türkiye'de Afrin operasyonu için emir bekleyen 10 bin muhalifin Afrin harekatına katılması bekleniyor. Yani sayı en az 15 bin... 

AFRİN OPERASYONU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Peki Afrin operasyonu yapılacak mı? Afrin operasyonu ne zaman yapılacak, harekat nasıl olacak? Afrin operasyonu ya da YPG kontrolündeki Münbiç gibi Suriye sınırındaki kentlere harekatla ilgili gelinen noktada yorumlar Türkiye'nin geri adım atmayacağı yönünde. 19 Ocak'ta Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de bunun altını çizdi. ABD'den gelen ve 'geri adım' olarak yorumlanan açıkmalara Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 'takipçisi olacağız, ABD verdiği sözleri tutmadı' şeklindeki tepkileri Afrin Operasyonu için geri adım atılmayacağı sinyaliydi. 19 Ocak'ta da Bakan Canikli'nin açıklaması Afrin Operasyonun yapılacağı yönünde resmi ilan oldu:

"Muhtemel kayıplarımızın da en aza indirilmesi için gerekli tüm şartların olgunlaştırılması gerekiyor. Bu hassasiyetimizi harekâtın her aşamasında uygulamaya geçireceğiz. Türkiye'ye yönelik tehdit seviyesi her geçen gün yükseliyor. Bu harekât yapılacak, terörle mücadele gerçekleştirilecek" dedi. Şimdi bütün dikkatler Afrin operasyonunun zamanlamasına çevrildi. Harekatın ne zaman yapılacağı, nereden ve nasıl başlayacağı merak ediliyor. Bu konuda sızan bilgiler ve yapılan tespitler Afrin operasyonun tarihinin TSK tarafından netleştirildiği ve iktidarın yani siyasi otoritenin emrinin beklediği yönünde.


Afrin'de YPG'ye öldürücü darbenin indirilmesinden
önce 30 KM'lik hattın kontrol altına alınması planlanıyor.

AFRİN OPERASYONU NEREDEN BAŞLAYACAK, NASIL YAPILACAK?

"Afrin operasyonu ne zaman yapılacak, başladı mı?" sorusu kadar harekatın nasıl olacağı da merak ediliyor. TSK hangi noktalardan girecek? İlk hedef neresi olacak gibi ayrıntılar tartışılıyor. KARAR'ın askeri kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Afrin operasyonu için alternatifli planlar hazırlandı. Bunlardan biri, 3 tarafından TSK ve ÖSO ile kuşatılan Afrin’den, rejimle sınırı olan 30 kilometrelik hattı Tel Rıfat bölgesinden koparmak. Yani koridor oluşturmak. Bu bölge ele geçirildikten sonra Afrin dört tarafından kuşatılmış olacak. Dışarı ile teması kesilen YPG/PYD, içeride sıkıştırılarak temizlenecek.

Aylardır hazırlığı yapılan Afrin harekatı için hazırlıklar tamam. Rus askerlerinin bölgeden çekilmesinin ardından "Afrin operasyonu başladı mı?" "Afrin operasyonu ne zaman başlayacak", "Afrin'de son durum ne?" soruları sorulmaya başlandı. Harekatla ilgili son dakika haberlerini, Rusya, ABD ve Suriye rejiminden yapılan açıklamaları, bölgedeki hareketliliği ve "Afrin neresi, önemi ne?" gibi soruların cevapları ile diğer detayları karar.com'dan takip edebilirsiniz...

AFRİN OPERASYONUYLA İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİNİ BURADAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Burseya Dağı nerede? Neden önemli? | Afrin nerede? Türkiye için önemi ne?
Afrin operasyonunda son dakika gelişmesi | Afrin'de neler oluyor? | Afrin'den son dakika bilgileri
Afrin’e tank ve askeri personel sevkiyatı

Güncel Haberleri