Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), yapılan yazılı açıklamada, 6.0 şiddetindeki deprem sonrası ilk belirlemelere göre Biruni Üniversitesinin karşısındaki surlarda yıkıntı, bazı ilçelerdeki binalarda çatlaklar ile Sultangazi ve Eyüp'te iki binada hasar tespit edildiği kaydedildi.
"Deprem sonrası enerji hatları ve altyapıda bir sorun tespit edilmezken bazı baz istasyonlarında yoğunluk yaşanıyor." ifadesine yer verilen açıklamada, "En büyüğü 4,1 büyüklüğünde 28 artçının oluştuğu deprem sonrası Boğaziçi'ndeki üç köprüde de yapısal bir sorun olmadığı belirlendi." değerlendirmesi yapıldı.
'TEDBİRLİ OLMAK ZORUNDAYIZ'
Kocaeli Üniversitesinin (KOÜ) ev sahipliğinde düzenlenen "6. Uluslararası Deprem Sempozyumu"na katılan AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, İstanbul'da meydana gelen ve Kocaeli'de de hissedilen depreme ilişkin gazetecilere açıklamada bulundu.
Teorik olarak bu depremin artçılarının meydana geleceğini belirten Nurlu, "Tedbirli olmak zorundayız. Vatandaşlardan isteğimiz özellikle hasarlı bina varsa lütfen girmesinler. İlgililerin talimatları doğrultusunda hareket etsinler." diye konuştu.
KOÜ Mühendislik Fakültesi Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik de panelde depremi hissettiklerini söyledi.
Sempozyum sırasında aslında depremle ilgili kendilerinin de test edildiğini anlatan Sertçelik, şunları kaydetti:
"Deprem, Marmara Denizi'nde, orta Marmara sırtında meydana geldi ve derinliği 21 kilometre. Depremden sonra artçılar devam ediyor. Daha önceki depremlerde olduğu gibi artçı sürecin devam etmesi normal bir durum. Depremin olduğu yer, saati itibarıyla eğitimin devam etmesi, öğrencilerin okullarda olması, insanları panik haline soktu. Genel anlamda baktığımızda bu bölgede 1766'da bir deprem var. O depremin olduğu yerde meydana geldi."
Bundan sonraki sürecin izleneceğini dile getiren Sertçelik, "Şöyle ya da böyle bir sonuç çıkarmamız şu anki verilerle mümkün değil." ifadesini kullandı.
AJANSLAR