Başbakan Binali Yıldırım, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının Rumlar ve Türkler için bir iş birliği fırsatı olduğunu düşündüklerini belirterek “Ancak Rum tarafının tek yanlı adımları, zamansız, tehlikeli ve çözümsüzlüğü teşvik eden özelliktedir” dedi. Lefkoşa’da Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yıl dönümü töreninde vatandaşlara hitap eden Yıldırım, harekatın Ada’nın tarihi için bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Türkiye’nin garantör olarak o gün dünyaya Enosis’e geçit verilmeyeceğini, Kıbrıs Türkü’nün yalnız olmadığını gösterdiğini ifade eden Yıldırım, Türkiye’nin 1974’te, birden aklına düşerek adaya gelme kararı almadığını anlattı. Rumların, adada birlikte yaşama ve adayı birlikte yönetme mutabakatını, anlaşmanın mürekkebi kurumadan terk ettiğini, tek yanlı anayasa değiştirme dayatmalarına giriştiğini, Kıbrıs Türklerini ortaklık devletinden silah zoruyla dışladıklarını belirten Yıldırım, 1963’ten bu yana uluslararası toplumun gündeminde olan sorunların aşılmasında Türk tarafının adil, kapsamlı ve kalıcı bir uzlaşma içerisinde inisiyatif aldığını kaydetti. Kıbrıs’taki müzakere süreçlerine değinen Yıldırım, Rum kesiminin tavrı için “Sonuçta işi baltalayıp, masayı devirmeyi hedefleyen tutumlar nedeniyle bu süreç akamete uğramıştır” değerlendirmesini yaptı. Son olarak İsviçre’de düzenlenen beşli konferanstan bahseden Yıldırım, Ankara’nın üzerine düşeni yaptığını ancak Rumların çözüme hazır olmadığını gösterdiğini dile getirdi.
Müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesinin bir anlamı olmadığını ifade eden Yıldırım, son dönemde yaşanan enerji gerilimi üzerine suların ısındığı Doğu Akdeniz’e de değindi. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarını işbirliği için bir fırsat olarak gördüğünü belirten Yıldırım, Rum tarafının tek yanlı adımlarının zamansız, tehlikeli ve çözümsüzlüğü teşvik eder özellikte olduğunu söyledi. “Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk halkının doğu Akdeniz’deki uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğini bir kez daha ifade eder ve özellikle bu noktada tüm tarafların daha sorumlu davranmasını öneririm” diyen Başbakan, Türkiye’nin Kıbrıs’a bundan sonra da desteğini sürdüreceğini kaydetti. Ortak hedefler için birlikte hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldırım “Atılması gereken adımları kararlılıkla atacak, ortaya çıkabilecek sıkıntıları da birlikte aşacağız” ifadelerini kullandı.
Akıncı: Başarısız süreçlerden Biz sorumlu değiliz
Atatürk Anıtı’na çelenk sunan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, anıt özel defterinde kaleme aldığı yazıda Barış Harekatı’na ve çözümsüz kalan müzakere süreçlerine değindi: “20 Temmuz 1974’ten beri Kıbrıs’ta kalıcı barış koşullarının altyapısı oluşmuş, eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yeni bir yaşamın önü açılmıştır. İyi niyetli gayretlerimize rağmen, iki kesimli bir federal çözüme ulaşılamamışsa bunda ‘yurtta barış dünyada barış’ ilkesini kendine rehber edinmiş Kıbrıs Türk halkının sorumluluğu yoktur. İlkelerinizden aldığımız ilhamla sizi bir kez daha saygıyla anıyoruz.”
CHP: Kıbrıs için Özel tanıtım temsilcisi atansın
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, hükümete Kıbrıs konusunda önerilerini sundu. Dışişleri Bakanlığı’nın KKTC’nin tanıtımından sorumlu özel temsilci ataması gerektiğini söyleyen Yılmaz “KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın da tanıtım yönünde çalışma sarf etmesi lazım” dedi. Maraş’taki BM Barış Gücü varlığına son verilmesini de talep eden Yılmaz, iktidarı ise Kıbrıs Türklerinin pazarlık masasında doğranmasına göz yummakla suçladı.