Balkanlardaki etnik çatışma ve nüfus hareketinin yanı sıra, göçmen hakları üzerine yaptığı haberlerle tanınan gazeteci Apostolis Fotiadis, The Guardian için düzenlediği haberde, Yunan adalarındaki göçmenlerin durumunu gözler önüne serdi. Eylül 2019 ile Ocak 2020 arasında, Yunan hükümeti'nin yaklaşık 15 bin göçmeni Türkiye'ye gönderdiğini ifade eden Fotiadis, buna karşın 36 bin yeni göçmenin Yunanistan'ın sınırlarına girdiğini ifade etti. Fotiadis, "Yunanistan’ın mülteci planı insanlık dışı ve başarısızlığa mahkum. AB devreye girmeli" ifadelerini kullandı.
YUNAN ADALARINDA DERME ÇATMA ÇADIRLARDA KALIYORLAR
Sakız Adası'nda göçmenler derme çatma çadırlarda kalıyorlar.
70 kişiye bir tuvalet düşüyor.
YUNAN ADALARINDA KAÇ GÖÇMEN VAR?
Yunanistan'da, mevcut ortamın, daha fazla göçmeni kaldırmayacağının ifade edildiği haberde, adalarda oluşturulan yeni gözaltı merkezlerinin yerel toplulukların güçlü direnişi nedeniyle geçici bir süre için askıya alındığına dikkat çekildi. Midilli, Samos, Sakız, Kos ve Leros adalarında, sadece birkaç bin kişilik göçmen barınma alanları inşa edildiğini, ancak bu adalarda oluşan gecekondu mahallelerinde şu an için 42 binden fazla kişinin kaldığına vurgu yapıldı. Bazı kaynaklara göre bu sayı, diğer adalarda hesaba katıldığında 180 binin üzerinde...
Bu görüntüler ise Bodrum'a bir saatlik mesafedeki Kos Adası'ndan.
YUNAN POLİSİ SERT MÜDAHELELERDE BULUNUYOR
Söz konusu adalarda yaşayan yerli halkın, Yunan hukümetinin göçmen politikası nedeniyle tepkili oldukları belirtilirken; Midilli, Sakız ve Samos'ta gösterilerin başladığı bildirildi. Yaşam koşulları nedeniyle protestoalrda bulunan sığınmacılara Yunan polisinin sert müdahalelerde bulunduğuna dikkat çekilirken, bazı Yunanlılar'ın sığınmacılar ve onlara destek verenbazı sivil toplum kuruluşu üyelerine fiziksel saldırılarda bulunduğu açıklandı.
Yunan güvenlik güçlerinin sığınmacılara sert davrandığı bildiriliyor.