Türkiye'nin yerli ve milli otomobili görücüye çıktı. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) üretimin 2022 yılında başlayacağını açıkladı. Uluslararası birçok otomobil firması Türkiye'de üretim yapıyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ithal ettiği 5 otomobilden birisi Türkiye'den gidiyor. Otomotiv, Türkiye ile AB arasındaki en büyük ticaret sektörü konumunda.
JAPONYA'DAN SONRA TÜRKİYE GEİYOR
Avrupa Birliği İstatistik Kurumu (Eurostat) verilerine göre 2018 yılında 28 AB ülkesinin otomobil ithalatına bakıldığında ilk sırada yüzde 21 ile Japonya geliyor. İkinci sırada ise yüzde 19 ile Türkiye var. Bu da AB'nin ithal ettiği 5 araçtan 1'inin Türkiye'den gittiğini gösteriyor. Türkiye 2016 yılında bu alanda ilk sırada yer almıştı. Bu veriler otomotiv firmasının ülkesini değil, araçların hangi ülkede üretildiğini gösteriyor.
GÜNEY KORE, İTHALATIN YÜZDE 16'SINI KARŞILIYOR
2018 yılında Türkiye'nin ardından Güney Kore (yüzde 16), Amerika Birleşik Devletleri (yüzde 12), Meksika (yüzde 11) ve Güney Afrika (yüzde 9) geliyor. Bu altı ülke AB'nin toplam otomobil ithalatının yüzde 88'ini oluşturuyor.
TÜRKİYE, AB'DEN İTHALATTAN 6. SIRADA
AB ülkelerinin otomobil ihracatına bakıldığında ise ilk sırada yüzde 29 ile ABD yer alıyor. Bu ülkeyi sırasıyla Çin (yüzde 17), Japonya (yüzde 7), İsviçre (yüzde 6), Güney Kore (yüzde 5) ve Türkiye (yüzde 3) takip ediyor. Bu da AB’den ihraç edilen her 100 araçtan 3'ünün Türkiye'ye satıldığı anlamına geliyor.
AB İLE TİCARET DENGESİ TÜRKİYE'NİN LEHİNE
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’nin 2018 yılında otomotiv sektöründeki dünya genelinde toplam ihracatı 22 milyar 633 milyon euro. Bu rakam; motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarını kapsıyor. Aynı dönemde Türkiye'nin bu alandaki toplam ithalatı ise 11 milyar 707 milyon euro.
OTOMOTİV İHRACATININ YÜZDE 78'İ AB'YE
Bu verilere daha detaylı bakıldığında otomotiv ihracatının büyük kısmının AB ülkelerine gerçekleştiği görülüyor. AB ülkelerine ihracat miktarı 17 milyar 560 milyon euro. Bu da Türkiye'nin otomotiv ihracatının yaklaşık yüzde 78,4'ünün AB ülkelerine gerçekleştiğini gösteriyor. Bu rakama sadece AB ülkeleri dahil. AB üyesi olmayan İsviçre ve Norveç gibi ülkeler dahil değil.
OTOMOTİV, AB İLE TİCARETTE EN BÜYÜK PAYA SAHİP
Türkiye'nin 2018 yılında otomotivde AB ülkelerinden ithalatı ise 8 milyar 660 milyon euro. AB ile ticaret dengesi ise açık şekilde Türkiye’nin lehine. İhracat-ithalat farkına bakıldığında Türkiye’nin 9 milyar 95 milyon euro kârda olduğu görülüyor. Bu hesaplamaya Güney Kıbrıs dahil değil. AB diğer 27 üye ülkeyi içeriyor.
AB'YE İHRACAT 4'TE BİRİ OTOMOTİV
TÜİK verilerine göre Türkiye 2018 yılında AB ülkelerine 71 milyar 83 milyon euro ihracat gerçekleştirdi. Bunun 17 milyar 560 milyon eurosu otomotiv ihracatı. Bu da AB'ye gerçekleşen ihracatın yüzde 24,7'sinin otomotiv olduğunu gösteriyor. AB’den yapılan ithalatın ise yüzde 12,7'isini otomotiv sektörü oluşturuyor. Avrupa Birliği İstatistik Kurumu'na (Eurostat) göre de otomotiv AB ile ticarette en büyük paya sahip.
EN FAZLA İHRACAT ALMANYA'YA
Türkiye AB ülkeleri içinde en fazla ihracatı 2 milyar 804 milyon euro ile Almanya'ya yaptı. İkinci sırada 2 milyar 575 milyon euro ile İtalya bulunuyor. Fransa 2 milyar 486 milyon euro ile üçüncü ve İngiltere de 2 milyar 273 milyon euro ile dördüncü sırada.
TİCARET DENGESİ ALMANYA'NIN LEHİNE
İthalat listesine bakıldığında ise zirvede açık ara Almanya var. Türkiye 2018’de bu ülkeden 3 milyar 683 milyon euro otomotiv ithalatı yaptı. Almanya ile ticaret dengesinde Türkiye’nin 879 milyon euro açık verdiği görülüyor. Çekya ile ticaret dengesi de Türkiye'nin aleyhine. Diğer tüm ülkelere ile ticaret dengesi Türkiye’nin lehine.