Metin Topuz açıklamaları nedeniyle ABD'ye bir tepki de Adalet Bakanı Bakanı Abdülhamit Gül'den geldi, "Türk yargısı bağımsız ve tarafsızdır, emir alacağı tek merci Anayasa ve kanunlardır. Hiçbir ülke, kişi, kurum veya merci Türk mahkemelerinin adil yargılamasına etki ve telkinde bulunamaz" dedi.
"TÜRK YARGISI SADECE ANAYASA'DAN EMİR ALIR"
Gül, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu eski çalışanı Metin Topuz'a 'FETÖ'ye yardım suçundan' 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmesini eleştiren ABD makamlarına tepki göstererek, bağımsız ve tarafsız Türk yargısının, emir alacağı tek mercinin Anayasa ve kanunlar olduğunu belirtti.
"HİÇ ÜLKE ETKİ VE TELKİNDE BULUNAMAZ"
Gül, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Türk yargısı bağımsız ve tarafsızdır, emir alacağı tek merci Anayasa ve kanunlardır. Hiçbir ülke, kişi, kurum veya merci, Türk mahkemelerinin adil yargılamasına etki ve telkinde bulunamaz." ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
AA'nın derlediği bilgilere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yabancı uyruklu ve misyon görevlilerinin, FETÖ'nün 17-25 Aralık 2013'teki yargısal darbe teşebbüsü ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalarda yargılanan eski polis müdürleri, askerler ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatlarına ilişkin soruşturma başlatmıştı. Bu çalışma sonucunda ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, eski polis müdürleri ve eski savcı Öz ile irtibatının ortaya çıkması üzerine gözaltına alınmıştı.
Topuz, emniyetteki işlemlerinin ardından 4 Ekim 2018'de İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'', ''devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek' ve 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından tutuklanmıştı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Haziran'da Topuz'u 'silahlı terör örgütüne yardım' suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmış; Topuz hakkında 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme', 'hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek', 'verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme' ve 'gizliliğin ihlali' suçlarından ise suç işlediğinin sabit olmaması gerekçesiyle beraat hükmü vermişti.