SELMAN CÖMERT | KARAR.COM
Avrupa Birliği’ne bağlı olan Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Bürosu (OLAF) tarafından yapılan açıklamada, aşılama hızını artırmaya çalışan AB hükümetlerini dolandırmak amacıyla aşı satmayı teklif eden bazı sahtekarlardan haberdar olduklarını duyurdu.
"PARAYI ALMAK İÇİN NUMUNE GÖSTEREBİLİRLER"
OLAF genel direktörü Ville Itälä, “… dolandırıcılar büyük miktarda aşı satmayı teklif edebilir, ilk avans ödemesini cebe indirmek için bir numune teslim edebilir ve sonra parayla ortadan kaybolabilir” dedi. Dolandırıcıların numune olarak sundukları aşıların sahte olabileceğini belirten Itälä, bu kişilerin “meşru bir iş yapıyor gibi görünmeye” çalıştığını ve ellerinde aşı olduğunu veya aşıları temin edebilme imkanları olduğunu öne sürebileceğini söyledi.
"DOZLARIN GECİKMESİ AB'DE GERİLİME NEDEN OLDU"
Associated Press’te yer alan habere göre Avrupa Birliği, Kovid-19 aşılarının tedarik sürecinin İsrail ve İngiltere gibi ülkelere kıyasla yavaş kaldığı için eleştiriliyor. Çeşitli koronavirüs aşısının 2 milyardan fazla dozu için altı sözleşme imzalayan AB komisyonu, şimdiye kadar sadece üç sözleşme kullanım için onaylandı. Dozların teslim tarihlerinde gecikme yaşanması da Avrupa Birliği’nde gerilime neden olmuştu.
AB, aşı dozlarını üye ülkeler arasında dağıtmak üzere satın almıştı. Ancak, üye ülkeler AB rekabet yasalarını çiğnemedikleri sürece kendileri de aşı dozları için şirketlerle anlaşma yapabilir.
'BİNDEN FAZLA SAHTE AŞI ŞÜPHELİSİ, 14 MİLYONDAN FAZLA SAHTE EKİPMAN'
Macaristan bu konuda, AB’nin aşı dağıtımının yavaş olması gerekçesiyle geçen ay, Çin devletine ait Sinopharm tarafından geliştirilen aşıyı onaylamıştı. Macaristan, ayrıca, Rusya’nın ürettiği Sputnik V aşısının kullanımına da izin verdi.
Aşı dolandırıcılıklarına ek olarak OLAF maske, test kitleri ve diğer ürünlerin yasa dışı ticaretini de izliyor. Şimdiye kadar herhangi bir sahte aşıya el koymadıklarını bildiren Dolandırıcılıkla Mücadele Bürosu, binden fazla şüpheli tespit ettiklerini bildirdi. Sağlığa zararlı el dezenfektanı, standartın altında üretilen yüz maskeleri ve sahte test kitleri yakaladığını bildiren OLAF, “14 milyondan fazla maddeye” el koyulduğunu söyledi.