CENTCOM'dan yapılan açıklamada, ABD'nin B-52H Stratofortress stratejik bombardıman uçaklarını Ortadoğu’ya aktardığı belirtildi.
Açıklamada, "Kuzey Dakota eyaletinde bulunan Minot Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki 5. Bombardıman Kanadına atanan ABD Hava Kuvvetleri B-52H Stratofortress ekipleri, saldırganlığı kontrol altına almak ve ABD'nin ortak ve müttefiklerine destek konusunda güvence vermek için 21 Kasım'da Orta Doğu’ya kısa sürede uzun menzilli uçuş gerçekleştirdi” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca Orta Doğu'da en son bu yılın başında bir Amerikan uzun menzilli bombardıman uçağının bulunduğu kaydedildi.
ABD Savunma Bakan Vekili Christopher Miller, geçen hafta başı ABD'nin Afganistan ve Irak'taki asker sayısını 15 Ocak 2021 itibarıyla 4 bin 500'den 2 bin 500'e düşüreceklerini açıklamıştı. Miller, bunun ABD’nin planına ve stratejik çıkarlarına uygun olduğunu vurgulamıştı.
Daha sonra Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD birliklerinin Mayıs 2021'e kadar tamamen geri çekilmesini umduğu belirtilmişti.
B-52'LERİN ÖNEMİ
B-52 Stratofortress, Amerikalı Boeing şirketi tarafından üretilmiş uzun menzilli stratejik bombardıman uçağıdır.
B-52'ler Soğuk savaş yıllarında SSCB topraklarına nükleer bomba taşınabilmesi amacı ile geliştirilmiştir. İlk uçuşunu 15 Nisan 1952'de gerçekleştirmiştir. 1954 yılından itibaren B-36 Peacemaker ve B-50 Superfortress uçaklarının yerini alarak ABD Hava Kuvvetleri'nde kullanıma girmiştir. ABD Hava Kuvvetleri'nde "Buff" diye bilinirler. Halı bombardımanı diye adlandırılan, güdümlü olmayan basit konvansiyonel bombalar kullanarak geniş alanların isabet oranı yüksek olmadan bombalanmasında etkili olarak kullanılırlar. Körfez savaşı'ndaki bombaların çoğu B-52'ler tarafından atılmıştır. Taşıma kapasitesi B-1B Lancer'dan daha az olmasına karşın (yaklaşık yarısı kadar) menzili biraz daha uzundur.
18 Ocak 1957'de 3 B-52B dünya etrafında hiç durmadan uçarak rekor kırmıştır. Bu uçuş 49 saat 19 dakika sürmüştür ve havada 3 kez yakıt ikmali yapılmıştır.