Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasındaki gerilim artarak sürüyor. Son açıklama ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'dan geldi. Shanahan, Ortadoğu'ya Patriot füze sistemlerinin yerleştirilmesini onayladı.
Reuters'ın ABD'li bir yetkiliye dayandırılan haberde, ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan'ın Ortadoğu'ya Patriot füzelerinin yerleştirilmesi için onay verdiği belirtildi. Ancak Patriot'ların yerleştirileceği ülke ile ilgili bilgi paylaşılmadı.
PENTEGON'DAN DA AÇIKLAMA
Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada "Savunma Bakan Vekili (Patrick Shanahan), ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığının hafta başında talep ettiği ek askeri güç talebinin bir parçası olarak, komutanlığın görev bölgesine USS Arlington (LPD-24) gemisi ve bir Patriot bataryasının gönderilmesini onayladı." ifadelerine yer verildi.
Bu unsurların da İran'ın ABD'ye ait bazı hedeflere saldırmayı planladığı iddiaları üzerine hafta başında bölgeye gönderilen "USS Abraham Lincoln" Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile Bombardıman Görev Gücüne katılacağı belirtilen açıklamada, "Savunma Bakanlığı İran rejimi, ordusu ve destekledikleri güçlerin faaliyetlerini yakından izlemektedir." denildi.
BAE VE BAHREYN'E HAVA SİSTEMLERİ SATIŞI
ABD'nin bu hamlesi, geçen hafta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'e 6 milyar dolarlık hava savunma sistemi satışının onaylanmasının ardından geldi. Her iki ülke de ABD'nin Basra Körfezi'ndeki müttefikleri olmalarının yanı sıra İran topraklarından sadece 10-20 mil ötedeki ABD askeri üslerini barındırıyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da geçen günlerde yaptığı yazılı açıklamada, "Birçok kaygı verici ve gerginliği tırmandıran belirti ve uyarıya karşın, İran rejimine ABD'nin veya müttefiklerinin menfaatlerine yönelik herhangi bir saldırının sert bir güçle karşılık bulacağına dair net ve mutlak bir mesaj vermek üzere ABD USS Abraham Lincoln uçak gemisi taarruz grubunu ve bir bombardıman görev gücünü Merkez Kuvvetler Komutanlığı bölgesine gönderiyor" ifadelerini kullanmıştı.
KATAR DA SAVAŞ UÇAĞI SEVKİYATI
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ayrıca Katar'daki üsse ABD'nin B-52 bombardıman uçaklarının da sevk edildiğini açıkladı. Washington, bu hamlelerin bölgedeki ABD güçlerine İran'dan yönelecek olası bir tehdide cevaben yapıldığını belirtti. Ancak bu tehdidin ne olabileceğine dair detay vermedi.
ABD'NİN BÖLGEDEKİ ASKERİ VARLIÜI
BBC Türkçe'nin haberine göre, ABD'nin, İran'ın komşusu Irak'ta da yaklaşık 5200 askeri bulunuyor.
Mayıs ayı başında da ABD, daha önce zaman zaman Basra Körfezi'nde konuşlandırılan ve 2003'teki Irak Savaşı'nda da kullanılan USS Abraham Lincoln gemisini Orta Doğu'ya gönderdiğini açıklamıştı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan Perşembe günü yapılan açıklamaya göre USS Abraham Lincoln Süveyş Kanalı'nı geçti.
ABD'li yetkililer basına yaptıkları açıklamada USS Arlington gemisinin bölgeye gönderilmesinin daha önceden planlandığını, ancak tarihin öne çekildiğini belirtti.
İran'ın yarı resmi haber ajansı İSNA'ya konuşan din adamı Ayetullah Yusuf Tabatabai Nejad ise 'ABD filosunu tek bir füzeyle yok edebileceklerini' söylemişti.
NÜKLEER ANLAŞMA NASIL ÇÖKTÜ?
ABD ile İran arasında nükleer anlaşma eski başkan Barack Obama döneminde, 2015 yılında imzalanmıştı. Anlaşma İran'ın uranyum zenginleştirme programını kısıtlaması karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu.
Ancak 2016'da ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Mayıs 2018'de 6 ülkenin (ABD, İran, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya) İran ile imzaladığı nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran'a yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını açıklamıştı.
Washington, Türkiye dahil 8 ülkeye yaptırımlara rağmen İran'dan petrol almaya devam etmeleri için 2 Mayıs 2019'a kadar geçerli olan bir muafiyet tanımıştı. Bu muafiyet süresinin geçen hafta dolmasının ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada hedefin İran'ın petrol gelirlerini sıfıra indirmek olduğu vurgulanmıştı.
Türkiye ise İran ile ticaretin devam edeceğini söylemiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu paylaştığı Twitter mesajında "Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz" demişti.
İran Güvenlik Konseyi de bu hafta yaptığı açıklamada nükleer anlaşmadan "kısmen" çekildiklerini belirtmiş ve "İran İslam Cumhuriyeti, mevcut aşamada zenginleştirilmiş uranyum ve ağır su depolama konusundaki sınırlandırmalara uyma zorunluluğu görmemektedir" demişti.