[Karar]
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Suriyeli muhaliflerle yapılması planlanan görüşmelerde ABD ve Rusya arasındaki hangi muhaliflerin toplantıya katılacağına ilişkin görüşmeler hakkında konuştu.
Toner, “Aşırı iyimser bir tablo çizmek istemiyorum. Fakat görüşmelerin daha önce karar verilmiş olan tarihte yapılacağına inanıyoruz” dedi.
Ceyşul İslam muamması
Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bugün İsviçre’nin Zürih şehrindeki görüşmeleri sırasında hangi grupların katılacağı konusunun gündeme geldiğini belirten Toner, fakat konu hakkında detay vermeyeceğini söyledi.
Toner, İslam Ordusu (Ceyşul İslam) adlı grubun toplantıya katılıp katılmayacağına ilişkin, "Bu isim bugünkü konuşma anında gündeme geldi mi bilmiyorum ancak geçtiğimiz günlerde Kerry’nin, Moskova ziyareti sırasında gündeme gelmişti. Taraflar genel bir tabloda anlaşacaklarını belirtmişti" dedi.
Önemli olan fikir birliği
Toner, toplantıya kimlerin katılacağına sadece ABD ve Rusya arasındaki görüşmeler sonrasında karar verilemeyeceğini belirterek, “Oradaki katılımda kim kimi istiyor, kendi inandığımız şeylerden ziyade önemli olan bütün Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) üyelerinin bir fikir birliğine varmasıdır” diye konuştu.
“Ilımlı muhalif” sorunu
ABD ve Rusya arasında Suriye’de hangi grupların “ılımlı muhalif” olarak tanımlanacağı meselesi bir tartışma konusu olarak devam ediyor.
ABD, Rusya’nın Suriye’de yaptığı hava saldırılarında çok büyük oranda Beşşar Esed rejimine karşı savaşan muhalif grupları hedef aldığını belirtiyor.
Arayışları daha da karmaşık hale getirdi
ABD, geçen ay da Suriye'de rejime muhalif İslam Ordusu (Ceyşul İslam) örgütünün genel komutanı Zehran Alluş'un Rusya hava saldırısı sonrası öldürülmesine ilişkin olarak, bu durumun Suriye'de oluşturulmaya çalışılan ateşkes ve siyasal çözüm arayışlarını daha da karmaşık hale getirdiğini bildirmişti.
The Washington Post: ABD ısrar etmeyi kesti
ABD basını da Obama yönetiminin Esad'sız geçiş konusundaki söylemlerin yumuşadığını ve ısrardan vazgeçtiklerini iddia eden yazılar kalem almaya başladı.
The Washington Post'ta yayınlanan yazıda, "Rusya'nın hava saldırıları, Esad'ın yaklaşık 5 yıldır süren isyanın ardından görevden uzaklaştırılmayacağı yönündeki şüpheleri uzaklaştırmak için yeterli oldu. Esad'ın istifasını talep etmek için bir neden kalmadı ve bu yüzden ABD ısrar etmeyi kesti" dendi.
McCain: Obama'nın kumarı kaosa neden oldu
ABD Senatosu’nun Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, Başkan Barack Obama yönetiminin Ortadoğu’da oynadığı “kumarın” bölgede kaosa sebep olduğunu söyledi.
ABD Ortadoğu’daki dahiliyetini kaybetti
McCain, Obama’nın yönetimde yer aldığı iki dönemde ABD’nin Ortadoğu’daki dahiliyetini kaybettiğini ifade ederek, Obama’nın, diğer ülkelerin bölgenin güvenliğini ve istikrarını sağlayabileceği yanlış bir hesap yaptığını dile getirdi.
"Herhangi bir yeni düzen oluşmadı”
McCain, “Bu büyük kumarın sonucu, şimdi hepimizin bilgisi dahilinde, Ortadoğu’da kaos dışında herhangi bir yeni düzen oluşmadı” diye konuştu.
Muhafazakar partinin önemli isimlerinden olan McCain, 2008 yılındaki başkanlık seçimlerinde ABD Başkanı Obama’nın rakibi olmuştu.