ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde düzenlenen oturumda, ABD Başkanı Donald Trump'ın "dengesiz ve değişken" olduğu iddia edilerek nükleer silah kullanma yetkisinin tartışılması gerektiği belirtildi.
ABD Kongresinde 40 yılın ardından ilk kez bir ABD Başkanı için "nükleer yetki" tartışması yaşandı.
Senato Dış İlişkiler Komitesinde konuşan Connecticut Senatörü Demokrat Chris Murphy, "ABD Başkanı'nın oldukça dengesiz ve değişken olmasından endişeliyiz. Onun karar verme süreci hayalperest ve ABD ulusal çıkarları dışında bir nükleer silah saldırı emri verebilir." diye konuştu.
Ayrıca Murphy, içinde bulundukları durumun istisnai doğasını kabul etmeleri gerektiğini söyledi.
"DÜŞMANLARIMIZ BİZİ YAKINDAN İZLİYOR"
Komite üyelerinden Florida Senatörü Cumhuriyetçi Marco Rubio ise söz konusu oturumun dışarıda "ABD'nin nükleer silah kullanma kapasitesinde bir noksanlık emaresi" olarak değerlendirilmemesi için bu konularda hassas olunması uyarısında bulundu. Rubio, "Düşmanlarımız bizi yakından izliyor." dedi.
Komite Başkanı Tennessee Senatörü Cumhuriyetçi Bob Corker da Kongrede birçok temsilcinin Trump'ın öngörülemez davranışları yüzünden zaman zaman endişelendiğini ancak nükleer silah kullanma yetkisi konusunun oldukça hassas bir şekilde konuşulması gerektiğini dile getirdi.
Trump, eylül ayında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantılarındaki konuşmasında, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'u "roket adam" olarak nitelendirmiş ve "gerekirse bu ülkeyi tamamen ortadan kaldırmaktan çekinmeyecekleri" mesajını vermişti.
Corker ise geçen ay yaptığı bir açıklamada Trump'ın ABD'yi 3. Dünya Savaşına doğru sürüklediğini savunmuştu.
SAVUNMA BÜTÇESİNE ONAY
Öte yandan, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı olarak bilinen savunma bütçesini onayladı.
70'e karşı 356 oyla kabul edilen tasarı, askeri personel maaşlarında yüzde 2,4; asker sayısında ise 20 bin civarında artışlar öngörüyor.
Tasarıda, füze savunma ihtiyaçlarına yönelik harcamalar için 4,4 milyar dolar, nükleer silah faaliyetleri için 10,37 milyar dolar ayrıldı.
Afganistan'daki operasyonlara yönelik harcamalar ile uçak, gemi ve diğer ekipman alımında da ciddi bir artışa gidilmesi, onaylanan tasarıda yer alıyor.
Söz konusu bütçenin, bir önceki yılın taban bütçesinden 74 milyar dolar, Beyaz Saray'ın 2018 Mali Yılı için talep ettiği taban bütçeden ise 23 milyar dolar fazla olduğu belirtildi. Ayrıca bu bütçenin, 2011 yılında yürürlüğe giren Bütçe Kontrol Yasası'nın koyduğu üst sınır savunma bütçesi rakamlarından da 77 milyar dolar fazla olduğu kaydedildi.
Bütçe Kontrol Yasası'ndan muaf tutulması için tasarıyla ilgili Temsilciler Meclisi ve Senatonun ayrıca bir yasa çıkarması gerektiği ifade ediliyor.
Savunma Bakanlığının bütçesi, aralık ayı başında Senatoda da onaylandıktan sonra yasalaşması için ABD Başkanı Donald Trump'ın onayına sunulacak.