Savunma Bakanı Fikri Işık, Perşembe günü BM Barış Gücü Savunma Bakanları toplantısının yapılacağı İngiltere’de ABD Savunma Bakanı Ash Carter ile görüşecek.
Carter, görüşme öncesinde bir basın toplantısı düzenledi. Aljazeera'nin haberine göre, gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD’li Bakan, Menbic’deki YPG’lilerin Fırat’ın doğusuna çekilmesiyle Türkiye'nin endişelerinin giderileceğini söyledi. Böylece Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu birliklerinin Sacur Nehri’nin kuzeyinde kalması, yani güneydeki Menbic’e ilerlememesini sağlayacaklarını; böylece bu gruplar arasında 'fiziksel bir ayrılık’ yaratılmasını desteklediklerini belirtti. Carter, PKK’nın Suriye kolu olan YPG’yi ‘Suriye savunma kuvvetlerindeki Kürt unsurlar’ diyerek ifade etti.
Hürriyet’in salı günü verdiği habere göre Çin’de düzenlenen G20 zirvesinde Obama Menbic’de PYD unsuru kalmadığını söylemiş; Erdoğan buna karşılık, “PYD çekildiğine göre ÖSO birlikleri Menbic’e çatışmasız girecektir” ifadesini kullanmıştı.
‘İKİ TARAFA DA GÜVEN VERECEK FİZİKSEL AYRILIK’
Fırat Kalkanı Operasyonu ile ilgili bir gazetecinin “Türk askeriyle Suriye Kürtleri arasında gelecekte çıkabilecek çatışmalardan endişeli misiniz?” sorusuna verdiği yanıtta adeleri kullandı:
“Tüm taraflarla konuştuk. Her ikisi de IŞİD’le mücadele için çalışıyor... Biz ikisiyle de birlikte çalışmak istiyoruz. Birbirleri arasında zorluklar olduğunu biliyoruz, ancak hepimiz için IŞİD’le mücadelenin en başta gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. İkisinin de yapmaya çalıştıkları şeyi birbirleriyle çarpışmadan yapabilmeleri için çalışıyoruz, bunu yapmaya da devam edeceğiz.”
Başarılı Menbic operasyonunda yer alan Suriye savunma kuvvetlerinin Kürt unsurları da Fırat’ın doğusuna çekilecek. Bunun Türklerin endişelerini de gidereceğini düşünüyorum. Aynı zamanda Suriye Demokratik Güçleri’nin de bir sonraki adım için, Rakka için çalışmalarını sağlayacak. Türklerin de işbirliği yaptıkları güçleri Sacur Nehri’nin kuzeyinde tutmasını sağlayacaktır.
Böylece, iki tarafa da güven verecek şekilde fiziksel bir ayrılık olacak. Üçümüzün de IŞİD’le mücadele hedefini paylaşmış olacağı bu durumu sağlamak istiyoruz. Bunu Bakan Işık’la da görüşeceğiz.”
TAMPON BÖLGE SORUSU
Gazetecilerin ‘tampon bölge mümkün mü’ sorusuna ise ‘kritik sınır bölgesinde kontrolü sağlamaya çalışıyoruz’ yanıtını verdi:
“Türklerle birlikte sınırın iki tarafında yabancı savaşçı geçişlerini ve IŞİD’in tedarik yolunu kesmeye, kritik sınır bölgesini kontrol altına almaya çalışıyoruz... Sınırın iki tarafında da araziyi ve insanları güvende tutmak için birlikte çalışıyoruz.”
Carter, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ‘işbirliği alanlarında anlaşılabilir şekilde bazı geçici kesintiler olsa da şu an neredeyse eski işbirliği seviyesine dönüldüğünü; bazı askeri liderlerin yer aldığı darbe girişimi sonrasında Türkiye’de tüm sorunlar çözülene kadar bu alanlarda bazı kesintiler olabileceğini’ söyledi.