Batı Kudüs'te İsrailli yetkililerle bir araya gelen ABD Kongresi Ulusal Güvenlik İşleri Alt Komitesi Başkanı Ron De Santis, temaslarının sonunda ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs’e taşınmasına ilişkin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın büyükelçiliğin taşınmasının dondurulması ile ilgili aldığı kararın mayıs ayında biteceğine işaret etti.
VAADİNİ YERİNE GETİRİR
ABD Başkanı Donald Trump'ın mayıs ayında ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma yönündeki seçim vaadini gerçekleştireceğini ya da bundan vazgeçmek zorunda kalacağını dile getiren De Santis, "Ben başkanı (Trump) tanıdığım kadarıyla vaadini yerine getireceğini düşünüyorum. Kudüs’te kutlamaların olacağı bir ayda başkanın büyükelçiliğin taşınmasının engelleyen bir karara imza atacağını sanmıyorum. Bunu bence kesinlikle yapmayacaktır ve büyükelçiliğin taşınması kararını alacaktır." dedi.
KEŞFE GİTMİŞ
İsrail’in 1967’de Doğu Kudüs’ü işgalinin 50. yıl dönümü ve İsrail'de "Kudüs Günü" olarak kutlanan mayıs ayına dikkati çeken ABD Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Üyesi De Santis, "Ben buraya ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması durumunda büyükelçiliğin bulunacağı yerleri görmek ve bunları konuşmak için geldim. ABD Kongresi'nde büyük çoğunluk büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması taraftarı." şeklinde konuştu.
Öte yandan De Santis'in, ABD'nin büyükelçiliğini taşıma kararına karşı çıkan gruplar ve Filistinli yetkililerle görüşmediği bildirildi.
İLHAK'TA SORUN YAŞANIR
İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, ABD'den, "İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'yı ilhak etmesi halinde Trump yönetimi ile kriz yaşanacağı" yönünde doğrudan bir mesaj aldığını söyledi.
İsrail radyosunun haberine göre, İsrail Parlamentosu (Knesset) Dışilişkiler ve Savunma Komisyonu toplantısının açılışında konuşan Liberman, bazı İsrailli milletvekillerinin Batı Şeria'nın ilhak edilmesi çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, "hükümetin böyle bir niyetinin olmadığını açıkça ortaya koyması gerektiğini" belirtti.
İsrail 1967'den beri Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgal altında tutuyor. Yaklaşık 400 bin Yahudi yerleşimcinin illegal olarak yaşadığı Batı Şeria ile 200 bin Yahudi yerleşimcinin illegal yaşadığı Doğu Kudüs'teki İsrail'in varlığı, uluslararası toplum tarafından işgal olarak tanımlanıyor. İsrail ayrıca yaklaşık iki milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan beri abluka altında tutarak, insani kriz yaşanmasına neden oluyor.
KUDÜS TARTIŞMASI
ABD yönetiminin, 1995 yılında imzalanan Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre ülkedeki elçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyordu fakat söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir "ulusal güvenlik" gerekçesiyle imzalanan muafiyet kararlarıyla ertelendi.
ABD Başkanlığına seçilen Cumhuriyetçilerin adayı Trump ise seçim kampanyası sırasında, Tel Aviv'deki ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sözü vermişti.
Filistinliler, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma" anlamına gelecek ve İsrail'in 1967 sınırlarının ötesindeki işgaline meşruiyyet sağlayan bu adıma şiddetle karşı çıkıyor. Doğu Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında bulunuyor.
İsrail'e büyükelçi olarak atandığı duyurulan David Friedman ise Trump'ın "İsrail'in başkentinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması" konusundaki sözlerine destek vererek, yeni görevinden büyük bir memnuniyet duyacağını belirtmişti.
Cumhuriyetçiler uzun süredir ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması gerektiğini dile getirmişti. Ancak şimdiye kadar hiçbir ABD yönetimi, İsrail'in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmamıştı.
KUDÜS/AA