ABD ile vize krizinin hiç yaşanmaması gerekiyordu

ABD ile yaşanan vize krizi nedeniyle teknik bir heyetin Türkiye’ye geleceğini belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Adli yardımlaşma gibi konularda çalışılacak. Bu krizin hiç yaşanmaması gerekiyordu. Türkiye gerekeni yapmıştır ve ABD’nin bu tavrı, sürdürülebilir değil” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Washington’da düzenlenen Uluslararası Para Fonu (IMF) – Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında gündemdeki soruları yanıtladı. Washington temasları sırasında, ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizinin de gündeme geldiğini belirten Şimşek, anlaşmazlığın esasını ve Türkiye’nin perspektifini hem Amerikan iş dünyasına hem de yetkililere anlattıklarını bildirdi. Şimşek, “hiç yaşanmaması gereken” vize kriziyle ilgili şunları söyledi: “Vize krizinin çözülmesi noktasında zaten Dışişleri Bakanımız ve Amerikalı muhatabı görüştüler. Anladığım kadarıyla teknik bir heyet Türkiye’ye gidecek. Adli yardımlaşma gibi konularda çalışılacak. Bu krizin hiç yaşanmaması gerekiyor. Aşırı bir reaksiyon, yanlış bir reaksiyon olarak görüyoruz. Türkiye gerekeni yapmıştır ama böyle bir yaklaşım, yani ABD’nin bu tavrı, sürdürülebilir değil. Dolayısıyla çok hızlı bir şekilde bu sorunun çözülmesi her iki ülkenin de menfaatine olacaktır.” Geçen hafta sonu vizelerin askıya alınması kararlarının piyasalarda yarattığı ilk tepkinin çabuk yumuşadığını anımsatan Şimşek, krizin çözülmesini beklediğini ve  ciddi bir etki bırakma ihtimalinin düşük olduğunu vurguladı. Şimşek, IMF-Dünya Bankası toplantıları ve G20 oturumlarından çıkan ana mesajı ‘Şimdi reform yapma zamanı’ diyerek özetlerken, “Küresel ekonomide kısa vadede her şey çok iyi görünüyor, yani her şey güllük gülistanlık. Orta vadede tabii her zaman için bir takım riskler var. İşte o risklere karşı küresel olarak küresel ekonominin direncini artırmak için reform ihtiyacı var” değerlendirmesini yaptı.

Çoklu toplantıların yanı sıra bire bir görüşmelerle, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble gibi birçok muhatabıyla sohbet etme imkanı bulduğunu söyleyen Şimşek, ayrıca Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle verimli görüşmeler yaptığını aktardı. Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “AB Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici ile de bir araya gelme fırsatımız oldu. Aralık ayında Avrupa’yla Yüksek Düzeyli Ekonomik Zirve öngörüyoruz. Bu yönde bir davet var. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ve benim eş başkanlığımda, Avrupa Komisyonu üyeleri ve bizim bakan arkadaşlarımızın katılacağı, Türkiye ve AB arasında ekonomik entegrasyonu ve ilişkileri geniş bir şekilde değerlendireceğimiz bir zirve öngörüyoruz.”

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE HIZLANMA GÖRÜYORUZ

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Poul Thomsen, IMF- Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde Washington’da basın toplantısı düzenledi. Thomsen, “Türk ekonomisinde bu yıl geçen seneye kıyasla dikkate değer bir hızlanma görüyoruz. Bunda baz etkisinin yanı sıra hükümetin ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı genişlemeci politikalar etkili oldu” değerlendirmesini yaptı. IMF, hafta başında yayınlanan Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye’nin 2017 ve 2018 büyüme beklentilerini sırasıyla yüzde 2,5’ten yüzde 5,1’e ve yüzde 3,3’ten yüzde 3,5’e yükseltmişti. Türkiye’nin bu yılki büyüme tahmininde yapılan 2,6 puanlık değişiklik, DEG raporundaki en ciddi pozitif revizyon olarak kayıtlara geçerken, “Yükselen ve Gelişen Avrupa” grubuna yönelik 2017 büyüme beklentisini yüzde 3,5’ten yüzde 4,5’e taşımıştı.     

IMF GEÇ DE OLSA PERFORMANSI GÖRDÜ 

Mehmet Şimşek, IMF’nin Türkiye’ye yönelik 2017 büyüme beklentisini yüzde 2,5’ten yüzde 5,1’e çıkarmasının önemli olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “IMF gecikmeli de olsa Türkiye’deki güçlü performansı gördü ve büyüme tahminlerini yüzde 2,5’ten yüzde 5,1’e revize etti. Bu yüzde yüzün üzerinde bir revizyon demek. Biz geçen sene bu vakitlerde Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu onlara anlattık. ‘Biz hükümet olarak doğru tedbirleri alıyoruz. Bizim orta vadeli program tahminlerimiz gerçekçi’ dedik ama realite ile algı arasında epey bir fark olduğunu için onlar yine düşük tahminlerle yollarına devam ettiler. Ama şimdi hemen hemen bütün uluslararası çevreler, uluslararası kuruluşlar büyüme tahminlerini yukarı doğru revize ediyorlar.”    

REFORMLARLA YATIRIM İKLİMİ İYİLEŞECEK

Türkiye’nin büyüme performansında yapısal reformların önemli rolü olduğunu belirten Mehmet Şimşek, bu konuda çok güçlü adımlar atıldığını ve atılmaya devam edeceğinin altını çizdi. Özellikle gelecek 12 ayda “yatırım iklimini iyileştirecek, eğitimde kaliteyi artıracak, vergiyi tabana yayacak, mükellef haklarını güçlendirecek, yargı süreçlerini hızlandıracak ve kalitesini artıracak, iş gücü piyasasını etkinleştirecek, istihdamı artıracak, kamu yönetiminde etkinliği sağlayacak ve bürokrasiyi azaltacak reformlar planladıklarını” kaydeden Şimşek, Orta Vadeli Programın (OVP) da Türkiye’nin temel sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlayan ve sınıf atlamasını öngören bir rehber olarak izleneceğini ifade etti.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Yunus Emre Enstitüsünün Washington konseri vize krizi nedeniyle ertelendi
Son dakika! ABD heyeti Ankara'ya geldi
Gurbetçi’ye ‘Diaspora Komisyonu’

Ekonomi Haberleri