Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'nin nükleer füze tehdidine karşılık THAAD füze savunma sistemini operasyonel kapasitesine ulaştırmak için çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.
ABD Kara Kuvvetleri'ne ait bir füze savunma sistemi olan THAAD, orta ve kısa menzilli tehditlere karşı kullanılmak için geliştirilmişti.
Bölgeye gönderilen THAAD füze savunma sisteminin yıl sonuna kadar tam kapasite çalışır hale gelmesi beklenirken, ABD ve Güney Kore'nin Kuzey Kore ile yükselen gerilim nedeniyle bu süreyi kısaltmak istediği belirtildi.
Güney Kore'ye kurulması planlanan THAAD füze savunma sistemi, Kuzey Kore'nin yanı sıra Çin'in de tepkisini çekiyor. Çin, füze savunma sisteminin varlığını kendi egemenliğine karşı bir tehdit olarak görürken, konuyla ilgili olarak bazı Güney Kore firmalarına 'resmi olmayan yaptırımlar' uygulamıştı.
Güney Kore'de de THAAD füzelerinin yerleştirilmesinin 9 Mayıs'ta yapılacak başkanlık seçimlerinin sonrasına bırakılması gerektiği görüşü hakim. ABD'nin sevkiyatı sırasında, durumu protesto eden 400 kadar bölge sakini ise bölgeye kurulan füze savunma sisteminin, bölgeyi Kuzey Kore'nin hedefi haline getireceği yönündeki endişelerini paylaştı.
Protestocular, "ABD! Dost musun yoksa işgalci mi?" şeklinde sloganlar attı.
Başkanlık seçimleri öncesinde tüm anketlerde önde gözüken başkan adayı Moon Jae-in ise, seçilmesi durumunda füzelerin Güney Kore'ye yerleştirilmesi kararını yeniden gözden geçireceğini söyledi.
ABD, KORE YARIMADASI'NA NÜKLEER DENİZALTI YOLLADI
Geçtiğimiz günlerde de tansiyonun günden güne yükseldiği Kore yarımadasında, ABD'den sürpriz bir hamle gelmişti.
ABD'nin güdümlü nükleer füzeler taşıyabilen USS Michigan isimli denizaltısını bölgeye gönderdiği ve denizaltının Güney Kore'nin Busan limanına ulaştığı belirtildi.
CNN International'da yer alan habere göre, ABD donanması USS Michigan'ın bölgeye gelmesinin 'rutin' bir işlem olduğunu açıkladı ve bunun Güney Kore ve ABD donanmaları arasındaki dostluğu vurgulamak için bir fırsat olduğuna dikkat çekildi.
Güney Kore ve ABD'nin düzenli aralıklarla yaptığı ortak tatbikatlarda yer alması beklenmeyen nükleer denizaltının bölgeye gönderilişi, Pyongyang yönetimine gönderilen güçlü bir mesaj olarak yorumlanıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, bir süre önce Fox Business Network'ten Maria Bartiromo'ya verdiği röportajda bölgeye bir 'armada' göndereceklerini söylemişti.
ump o röportajda, "Bir armada yolluyoruz. Çok güçlü olacak. Çok güçlü denizaltılarımız var. Uçak gemilerinden bile çok güçlüler." ifadelerini kullanmıştı.