ABD: Güney Çin Denizi'nde Pekin'e meydan okuduk

ABD'ye ait bir savaş gemisi, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde hak iddia ettiği bölgeye giriş yaptı. Pentagon, "Çin'in ölçüsüz iddialarına meydan okunduğunu" belirtti.

[Karar]

ABD'ye ait bir savaş gemisi, Güney Çin Denizi'nde Pekin yönetiminin hak iddia ettiği ihtilaflı bölgeye giriş yaptı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Jeff Davis tarafından yapılan açıklamada, "Gece saatlerinde Güney Çin Denizi'nde bir seyrüsefer özgürlüğü operasyonu gerçekleştirdik" denildi. Operasyonun "Paracel Adaları'nda hak iddia eden tarafların bu ölçüsüz iddialarına meydan okumak için" yapıldığını belirten Davis, bu "taraf"ları Çin, Tayvan ve Vietnam olarak açıkladı.


Çin yönetimi, kırmızı kesik çizgilerle işaretlenmiş bölgede hak iddia ediyor.

"Kimseye haber vermedik"

AFP'nin haberine göre sözkonusu üç ülkeyi seyrüsefer haklarını kısıtlamaya çalışmakla suçlayan Davis, ABD gemisinin bölgeye girişinden önce herhangi bir devlete haber verilmediğini kaydetti.

Güney Çin Denizi'ndeki hak iddiaları nedeniyle bir süredir Washington ile Pekin yönetimleri arasında zaman zaman gerginlik yaşanıyor. Daha önce ABD, Çin'in ihtilaflı bölgede inşa ettiği Spratly Takımadaları üzerinde B-52 bombardıman uçaklarıyla alçak uçuş yapmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Çin: ABD savaş gemisini uyarılarla uzaklaştırdık
İran, ABD uçak gemisini İHA ile görüntüledi
Çin'den ABD'ye Spratly'de 'provokasyon' suçlaması

Dünya Haberleri