ABD 'eğit donat'ı resmen bitirdi

New York Times, ABD Başkanı Obama'nın 500 milyon dolar bütçeli, 'eğit donat' programını resmen bitirdiğini yazdı. Üst üste gelen başarısız sızma girişimlerinin ardından programın işlemeyeceği sonucunu varıldı.

Amerikan gazetesi New York Times, Obama Yönetimi'nin 500 milyon dolar bütçeli eğit-donat programını sona erdirdiğini duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı'nın, programın sona erdiğini bugün duyurması bekleniyor.

Adının gizli kalması kaydıyla konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, artık ılımlı-muhaliflerin Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde eğitilmeyeceğini söyledi. Söz konusu yetkili, "bunun yerine, Türkiye'de çok daha küçük eğitim merkezleri kurulacağını ve orada çoğunlukla muhalefet liderlerinden oluşan küçük bir grubun, hava saldırılarına yol göstermek gibi operasyonel manevralar konusunda eğitileceğini" ifade etti.

Obama itiraf etmişti

ABD Başkanı Obama eğit-donat programının istedikleri gibi çalışmadığını söylemişti. Obama Türkiye ile birlikte muhaliflerin eğitilerek Esed güçlerine karşı savaşması için başlatılan eğit donat programına ilişkin "Eğit donat istediğimiz gibi çalışmadı" demişti. 

ABD Başkanı, Türkiye’nin de taraflarından olduğu ‘eğit-donat’ programının ağırlığını Kürt muhaliflere kaydırma planlarına ilişkin sinyaller verdi ve Suriye'nin doğusunda Kürtlerle ‘eğit-donat programı inşa etmeye çalıştıklarını’ söyledi. Obama, Suriye'de ılımlı muhalif gruplar için uygulanmak istenen eğit-donat programının başarısız olduğunu belirterek, “Suriyeli muhaliflerin eğit-donat programının beklenildiği gibi işe yaramadığını itiraf eden ilk kişiyim” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

PYD muhaliflerle "Suriye’nin Demokratik Güçleri" ittifakı kurdu
Obama: Aynı hatayı yaparsak yazıklar olsun bize!
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'den eğit-donat programı açıklaması

Dünya Haberleri