ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'e, günlük basın brifinginde, DAEŞ ve Esed rejimine karşı koyması amacıyla eğit-donat programına katıldıktan sonra gittikleri Suriye içinde Nusra Cephesi güçlerince alıkonulan Suriyeli muhaliflere ilişkin haberler soruldu.
"Bu eylemi güçlü biçimde kınıyoruz”
Toner, “Bazı muhalif liderlerin alıkonulmasına dair basındaki raporları gördük. Bu eylemi güçlü biçimde kınıyoruz” dedi. Toner, ancak bu “kaçırmanın” detaylarını bilmenin güç olduğunu ifade etti.
Bu gözaltıyı teyit edip etmediklerine yönelik soru üzerine Toner, “Hayır teyit etmiyorum, gördüğümüz sadece medyadaki haberler” dedi.
“Sadece şunu teyit edebilirim ki..."
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da bazı liderlerin alıkonulduğuna dair basındaki haberleri gördüklerini ancak bunun eğit-donat programıyla alakalı olup olmadığı hakkında bir açıklama yapamayacağını söyledi. Earnest, “Sadece şunu teyit edebilirim ki bazı muhaliflerin tutulduğuna dair haberleri gördük” diye konuştu.
ABD ve Türkiye tarafından ortaklaşa hazırlanan eğit-donat programına katılan Suriyeli muhalif savaşçılardan 54'ü, bu ay başında programı tamamladıktan sonra 13 Temmuz'da Suriye içlerine geçmeye başlamıştı.
Silah, araç ve gereçlerine de el konuldu
Çoğunluğu Türkmen olan söz konusu ilk grup, Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetinde Azez ilçesine bağlı Malikiye beldesinde konuşlanmıştı. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı ve DAEŞ'in elindeki Soran beldesinin yakınında güvenli bir bölge olduğu için birliğin yerleşmesi için burası uygun görülmüştü.
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, birliğin Türkmen komutanı Albay Nedim Hasan ve yardımcısı ile emirlerindeki 18 savaşçı, Nusra Cephesi güçlerince alıkonulmuştu. Örgüt, ayrıca birliğin silah, araç ve gereçlerine de el koymuştu.
WASHINGTON/AA